Istuimme eilen iltaa Kaarlenkadulla ja nautimme Jukan, Teijan ja Terhin valmistamista herkuista. Tarjoilu oli jokseenkin ylenpalttista, sillä harjoittelimme tositoimia varten: Terhi alkaa lähiaikoina pitää Oma maan kahvilaa ruoanjakotilassamme. Ideana on tarjota itse kasvatetuista raaka-aineista valmistettuja vegaanisia herkkuja. Tilaa täytyy ensin vain hieman sisustaa ja fiksailla kahvilakäyttöön sopivaksi.

IMG_4508

Tarjoiluastiamme olivat hivenen punk-henkiset… Piiraiden lisäksi oli tarjolla kaurakermaperunoita ja Jukan falafeleja minttukastikkeella! Jälkkäriksi Teijan puolukkakakkua.

IMG_4514


Uusia ja vanhoja pitkä pöytä täynnä!

IMG_4507
IMG_4505

Illanvietto

Oli hauskaa, että myös uusia ihmisiä tuli mukaan. Oma maa on sillä lailla jännä ihmiskokoelma, että kaikki ovat ystävällisiä ja ihania ihmisiä. Marissa näytti videotykillä Teijan ottamia kuvia tilalta ja Jukka kertoi kuinka satokausi on tähän mennessä sujunut.

 

Satokausi on sujunut näin

Haasteita on riittänyt. Niitähän viljelijällä riittää toki aina, mutta kylmä kevät ja kesä olivat nyt todella jännää aikaa. Tässä haasteet pääpiirteittäin:

  • Kevään kylvöt olivat kuukauden myöhässä, koska oli niin kylmä.
  • Talous oli hieman tiukalla, joten päätimme säästää kasvihuoneen rakentamiskustannuksissa hitsaamalla sen itse. Ja itse nimenomaan on hitsattu, sillä porukoilla ei ole oikein ollut aikaa osallistua talkoisiin. Jäsen Vantte lähes asuu tulevan kasvihuone-kanalan yhteydessä tällä hetkellä ja aikoo kasata sen Jukan kanssa noin kuukauden kuluessa. Apuvoimat ovat edelleen tervetulleita!
  • Kylmän lisäksi on ollut niin kosteaa, että koneellista haraamista ei ole voinut tehdä. Vesiheinä, joka ei normaaleina kesinä ole ongelma, tukahdutti sipuli- ja porkkapenkit alleen. Sen kitkeminen olisi vaatinut lukuisia käsipareja.
  • 500 naakan parvi söi mansikat. Kiitos vaan Corvus monedulat. Naakan korvausarvo on 101 € / lintu, mikäli sattuisi jokin haaveri, mutta ei mitään haaveria tietenkään sattunut. Kaikkea elämää kunnioitetaan, joten bye bye mansikat, koitetaan ensi vuonna uudestaan.

Kokeilimme myös uudenlaista kohopenkkiä, johon istutimme kesäkurpitsaa, kurkkua, maissia ja kokeilumielessä vesimelonia. Penkki toimi loistavasti, joten ehkä keväällä voisimme tehdä toisen! Kohopenkki rakennettiin talkoovoimin erilaisista kerroksista permakulttuurin sääntöjen mukaisesti. Jos satuit olemaan kohopenkkitalkoissa, niin nyt osaat kasata menestyskonseptin minne tahansa.

DSC_0453

The kohopenkki – huikea menestys!

Satokassin sisältö to 17.9. ja ti 22.9.

  • mangoldi
  • lehtikaali
  • kesäkurpitsa
  • lanttu
  • porkkana
  • tomaatti
  • peruna
  • Jukan ja Jussin leipoma ruisleipä (juureen leivottu)
  • ruishiutale
  • Jukan valmistamat kasvispihvit (4 kpl)

 

IMG_4504

 

Menu

Aamiaiset:
ruispuuro tai ruisleipä

Päivälliset:
Mini-perunaröstit ja pestodippi
Kasvispihvit (valmiit), perunamuusi + ruskeakastike
Kasviskeitto
Paistetut perunat ja kasvispullat
Kasvismoussaka kesäkurpitsasta
Lehtikaali-peruna-sipuli curry
Juures-papu-ohratto

 

Mini-perunaröstit
(15-18 kpl)

– 8 perunaa
– ripaus suolaa
– ripaus valkopippuria
– 1 tl no eggiä
– öljyä paistamiseen

Raasta perunat ohueksi raasteeksi. Painele ylimääräinen neste pois siivilässä. Lisää no egg ja mausta raaste suolalla ja valkopippurilla. Muotoile seoksesta pieniä röstejä ja paista pannulla rapsakoiksi. Röstejä ei tarvitse uppopaistaa. Pieni loraus öljyä pannulle riittää.

 

Pestodippi

– ½ ruukkua tuoretta basilikaa
– 2 valkosipulinkynttä
– ½ dl auringonkukansiemeniä
– 1 rkl öljyä
– 2 rkl sitruunanmehua
– 1 rkl ravintohiivahiutaleita
– ripaus suolaa
– 2 dl maustamatonta kaurajugurttia

Tee dippi blenderissä surauttamalla ensin siemenet ja valkosipuli rouheaksi. Lisää seuraavaksi basilika. Nyt voit lisätä muut aineet jugurttia lukuun ottamatta. Heitä jugurtti mukaan, kun pesto on hyvin sekaisin. Anna maustua jääkaapissa hetki.

 

Kasvispihvit (valmiit), perunamuussi + ruskeakastike

Ruskea kastike:

1 rkl öljy

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Ripaus musta ja valkopippuria

1,5 dl vettä

Lämmitetään öljy ja lisätään vehnäjauhot vähitellen ja hyvin sekoittaen. ; ruskistetaan.

Lämmitetään vesi; lisätään loruutellen ja hyvin sekoittaen

Lisätää pippurit sekä suola.
 Annetaan kiehuskella niin, että jauhot kypsyvät n. 15 min

 

Perunamuusi:

Keitä perunat pehmeiksi, soseuta pieneen määrään keitinvettä, lisää suolaa ja tilkka öljyä.

Lämmitä kasvispihvit pannulla pienessä öljymäärässä.


Kasviskeitto

Mangoldin ja lehtikaalin varret, 1 lanttu, 1 dl hernerouhetta, 1 sipuli, 1-2 lehtikaalin tai mangoldin lehteä, 1-3 perunaa, noin 5 dl vettä

Irrota lehtikaalin lehtiosa varresta ja pilko lehtiosa pieneksi. Lehtikaalista heitetään ruodit pois, mangoldista ne voi pilkkoa mukaan. Kuori ja paloittele lanttu ja hienonna sipuli. Pese perunat ja paloittele sopiviksi. Kuullota öljyssä sipuleita ja lisää lanttu sekä lehtikaalit/mangoldit. Paista käännellen hetki, lisää hernerouhe, perunat ja vesi. Keitä hiljalleen noin 15-20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet sopiviksi. Lisää suolaa ja esim. mustapippuria ja basilikaa.

 

Paistetut perunat ja kasvispullat

Kasvispullat: ½ sipuli, noin 100 g porkkana raasteena, 1 keitetty peruna, 1 dl hernerouhetta, 1 kaalin lehti, noin 1-2 dl vettä (mausteita esim: suola, pippuri, chili, kurkuma, oregano, basilika)

Pilko sipuli pieneksi. Raasta porkkana. Lisää loput aineet ja sekoita keskenään taikinamaiseksi massaksi. Muotoile pullat ja paista uunissa 200 °C noin 30 minuuttia, kunnes pullat ovat kiinteytyneet. Pullat kiinteytyvät vielä hieman jäähtyessään.

Paistetut perunat: Paloittele perunat kuutioiksi ja pilko puolikas sipuli. Paista perunat ja sipulit pannulla öljyssä kauniin ruskeiksi. Voit halutessasi maustaa suolalla, ja esim. valkosipulirouheella ja grillimausteella.

 

Kasvismoussaka kesäkurpitsasta

Kesäkurpitsa, tomaatti, sipulia, härkäpapurouhetta, viljamaitoa noin 1,5dl, parsakaalia.

Härkäpapurouhekastike: 1,5 dl härkäpapurouhetta, ½ sipulia, 2 tomaattia, vettä, öljyä paistamiseen
Pilko sipuli ja tomaatit pieneksi. Ruskista härkäpapurouhe ja sipuli pannulla ja lisää vettä kunnes kastike on sopiva paksuista. Lisää pieneksi pilkottu tomaatti sekaan. Paista käännellen noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja esim. valkopippurilla, valkosipulilla ja basilikalla.

Pese ja viipaloi kesäkurpitsa. noin 1 cm:n paksuisiksi viipaleiksi. Levitä viipaleet talouspaperille ja ripottele pinnalle suolaa. Paista kesäkurpitsaviipaleet pannulla öljyssä noin minuutin ajan molemmin puolin. Voitele uunivuoka ja asettele kerroksittain kesäkurpitsaviipaleita, ja härkäpapurouhekastiketta. Kaada joukkoon viljamaito (tai munamaito.) (Voit ripotella päälle hieman juustoraastetta jos kaapista löytyy). Paista uunin keskiosassa 225C:ssa noin 15-30 minuuttia tai kunnes pinta ruskistuu hieman.

 

Lehtikaali-peruna-sipuli curry

Kuutioi peruna noin 250g, puolet lehtikaaleista, 2 tomaattia ja 1 sipuli. Paista pannulla runsaassa öljyssä ensin perunoita kunnes alkavat pehmetä ja lisää sitten sipuli, tomaatti ja lehtikaali. Laita lämpöä pienemmälle, etteivät kasvikset kärvenny pinnalta. Pilko pari- kolme valkosipulinkynttä ja kourallinen lehtifenkolia yhdessä ihan pieneksi ja lisää muiden joukkoon vasta ihan lopussa. Lämpö voi olla jo pannulta pois. Liota ensin kylmässä vedessä n. 1 dl hernerouhetta ja lisää siihen mausteet. Kaada hernerouhe kasvisten sekaan ja anna saostua, lisää tarvittaessa vettä tai esim. (kermaa tai kookosmaitoa). Voit maustaa hernerouhetta mm. suolalla, korianterilla, kuminalla, kurkumalla, garam masalalla.
Halutessasi voit keittää lisukkeeksi kaurahelmeä, jonka voit maustaa esim. suolalla ja kurkumalla hauskan keltaiseksi.

 

Juures-papu-ohratto

1 dl ohrasuurimoita, 1 dl härkäpapurouhetta, noin 7dl vettä, noin 40g sipulia, 1-2 valkosipulin kynttä maun mukaan, 100g porkkanaa, pieni palanen kesäkurpitsaa, öljyä paistamiseen, suolaa (mausteita esim. mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sitruunaa)

Kuullota ohrasuurimoita, hienonnettua sipulia ja valkosipulia öljytilkassa muutamia minuutteja. Lisää vesi, härkäpapurouhe ja mausteet ja anna kiehua kannen alla n. 10 min. Lisää porkkana ja hauduta vielä noin 35 min. Lisää lopussa kesäkurpitsat ja anna hautua vielä noin 5 minuuttia. Tarkista kypsyys. Keitä lopussa tarvittaessa hetki ilman kantta, että liika neste haihtuu. Viimeistele suolalla, mustapippurilla ja sitruunalla.