Marja-kaurapiiraka

Resepti on mahtavasta fennovegaanisesta kirjasta: Härkäpapua sarvista (Kuin osuuskunnallemme tehty.)

Pohja:

  • 3 dl puolikarkeita vehnä- tai spelttijauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa (Älä laita yhtään enempää! Sooda maistuu pahalta.)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl öljyä
  • ½ dl siirappia
  • 1½ dl kaurajugurttia tai 1 dl kauramaitoa
  • 1 dl vettä + 2 tl etikkaa

Täyte:

  • pakastemarjoja (suoraan pakkasesta käy)

Kuorrutus:

  • 0,5 dl kaurajugurttia
  • 1 dl kaura- tai spelttihiutaleita
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 24 cm:n piirakkavuoka. Valmista pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy, siirappi, kaurakerma ja veteen sekoitettu etikka. Sekoita vain sen verran, että siitä tulee tasaista. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja levitä marjat tasaisesti taikinan päälle. (Ripottele perunajauhot sihdin läpi mustikoiden päälle.) Lisää sokeria marjojen päälle.

Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia.

Valmista kuorrutus paistamisen aikana. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta seos niin, että sokeri alkaa sulaa. Sekoita tasaiseksi ja levitä seos marjapiirakan päälle.

Jatka paistamista vielä 20 minuuttia tai kunnes tortun pinta on kauniin ruskea.