Satokassissa oli tänään villiyrttipestoa, se sopii hyvin vaikka hernefalafelien dipiksi, mutta on omiaan myös risoton / ohraton kera nautittuna. Vehnäriisistä tai ohra-, speltti- tai kaurasuurimoista voi helposti tehdä risoton kaltaisen lähiluomuversion.

Tässä ohratto on tarjoiltu härkäpapuhummuksen, paholaisenhillon ja villiyrttien kera, mutta ohratto on hieno pääruoka ihan sellaisenaankin.


4 hengelle:
1-2 sipulia
10 rkl öljyä
mausteita
esim. valkosipulia, 1 dl sitruunanmehua, suolaa (varovasti, koska villiyrttipestossakin on suolaa), mustapippuria, vähän etikkaa.
4 dl vehnäriisiä / ohrasuurimoita
8 dl vettä
(tai niin paljon kuin suurimot vetävät, tarkkaile tilannetta)

Kuori ja hienonna sipuli (ja valkosipuli). Kuullota sipulia runsaassa öljyssä. Lisää mausteet. Lisää vehnäriisi tai ohraryynit tai kaurahelmet. Kuullota hetki kokoajan sekoittaen. Lisää noin desi vettä (ja halutessasi sitruunamehua) ja jatka sekoittamista.

Aina kun neste on imeytynyt, lisää vettä /kasvislientä pienissä erissä ja sekoittele niin kauan kunnes risotto /ohratto on kypsää (eli pehmeää ja rakenne on risottomainen).

Ohraton kypsyminen kestää noin 40-50 minuuttia. Jos et jaksa seistä hellan vieressä lisäilemässä vettä pikku hiljaa, pidä huolta että vettä on ainakin tarpeeksi, ettei kärtsää ja kuivu. Tarkasta kypsyys ja maku. Sekoita lopuksi villiyrttipesto sekaan tai tarjoile se kastikkeen tavoin risoton / ohraton päällä.