Satokassissa oli tänään villiyrttipestoa, se sopii hyvin vaikka hernefalafelien dipiksi, mutta on omiaan myös risoton / ohraton kera nautittuna. Vehnäriisistä tai ohra-, speltti- tai kaurasuurimoista voi helposti tehdä risoton kaltaisen lähiluomuversion.

Tässä ohratto on tarjoiltu härkäpapuhummuksen, paholaisenhillon ja villiyrttien kera, mutta ohratto on hieno pääruoka ihan sellaisenaankin.


4 hengelle:
1-2 sipulia
10 rkl öljyä
mausteita
esim. valkosipulia, suolaa, mustapippuria, vähän etikkaa
4 dl vehnäriisiä / ohrasuurimoita
8 dl vettä
(tai niin paljon kuin suurimot vetävät, tarkkaile tilannetta)

Kuori ja hienonna sipuli (ja valkosipuli). Kuullota sipulia runsaassa öljyssä. Lisää mausteet. Kuullota hetki kokoajan sekoittaen.

Laita vehnäriisi tai ohraryynit tai kaurahelmet toiseen kattilaan jossa on 8 dl KYLMÄÄ vettä, jos haluat suurimoiden pysyvän irtonaisina. Laita levy päälle ja anna kiehua.

Kun neste on imeytynyt, tarvittaessa voit lisätä vettä /kasvislientä pienissä erissä. Sekoittele niin kauan kunnes risotto /ohratto on kypsää (eli pehmeää ja rakenne on risottomainen).

Ohraton kypsyminen kestää noin 40-50 minuuttia. Jos et jaksa seistä hellan vieressä lisäilemässä vettä pikku hiljaa, pidä huolta, että vettä on ainakin tarpeeksi, ettei kärtsää ja kuivu. Tarkasta kypsyys ja maku.

Sekoita joukkoon mitä tahansa kuullotettuja juureksia tai vihanneksia (kaikki sopivat viljan makuun!) tai tarjoile simppelisti vaikka (villiyrtti)peston kera.