Lähiluomu

Siinä se on – viikon herkkusatsi ja alla reseptit. Mutta ensin kutsu: Tervetuloa la 21.11. peltokavereiden ravintolapäivän ravintolaan Kaarlenkadulle.

Menumme ravintolapäivässä:

  • Seitantortilla
  • Falafel-lautanen
  • Keittoa & juureen leivottua leipää
  • Smoothie
  • Jälkkärikakku/piiras
  • Kahvia, teetä

Tapahtumakutsu Facebookissa >>

Satokassin sisältö:

  • Juureen leivottu ruisleipä
  • Juureen leivottu spelttileipä
  • Juureen leivottu patonki
  • Paksoi
  • Maa-artisokka
  • Peruna
  • Bulgur-tomaatti-sipuli-burrito
  • Hernetahini
  • Tilli
  • Kaurahiutale
  • Härkäpapurouhe

Menu:

Aamiaiset:

  • Kaurapuuroa

Päivälliset:

  • Burrito (Lassilassa tehty, lämmitä uunissa tai pannulla)
  • Maa-artisokkakeitto
  • Härkäpapu-makaronilaatikko (2 päivää)
  • Paistetut kasvikset ja keitetyt perunat
  • Spelttipasta härkäpapurouhekastikkeella
  • Tortilla härkäpapurouhetäytteellä

Iltapalat:

  • Ruis- ja spelttileipiä sekä patonkia hernetahinilla

Makia herkku:

  • Härkäpapupannukakut

Maa-artisokkakeitto

  • 500 g maa-artisokkia
  • 2 jauhoista perunaa
  • 2 sipulia
  • n. 7 dl kasvislientä
  • 2 dl kaurakermaa
  • suolaa, pippuria
  • ruohosipulisilppua
  1. Kuori  ja paloittele maa-artisokat ja laita ne heti kylmään veteen, jotta ne eivät tummu. Kuori ja paloittele perunat.
  2. Hienonna sipulit ja kuullota niitä öljyssä kattilan pohjalla muutama minuutti. Lisää maa-artisokat ja perunat.
  3. Kaada kattilaan kasvisliemi ja keitä, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.
  4. Soseuta keitto. Lisää kaurakerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Koristele annokset ruohosipulisilpulla ja mustapippurilla.

Maa-artisokkeiton kanssa sopii loistavasti paistetut (metsä)sienet. Ne kannattaa ripotella keiton päälle ennen tarjoilua.

Härkäpapu-makaronilaatikko

  • 2,5 dl härkäpapurouhetta
  • 1 l kasvislientä + 2 dl vuokaa varten
  • 400 g tummia makaroneja
  • 2 sipulia
  • 100 g (aurinkokuivattuja) tomaatteja 
  • 1, 5 rkl (aurinkokuivattujen tomaattien) öljyä
  • 1 tl balsamiviinietikkaa
  • 1,5 tl savupaprikajauhetta
  • 2 tl oreganoa
  • mustapippuria myllystä
  • 4 dl kaurakermaa 
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  1. Huuhtele härkäpapurouhe huolellisesti ja keitä kasvisliemessä pehmeäksi.
  2. Keitä makaronit samalla, kun härkäpapurouhe kiehuu. Keitä makaroneja pari minuuttia vähemmän kuin pakkauksen ohjeessa sanotaan.
  3. Silppua sipulit ja aurinkokuivatut tomaatit.
  4. Kuumenna öljy paistinpannulla. Lisää sipulisilppu ja balsamiviinietikka. Kuullota, kunnes sipuli alkaa pehmetä.
  5. Sekoita savupaprikajauhe sipulisilpun joukkoon. Lisää pannulle härkäpapurouhe, silputut aurinkokuivatut tomaatit, oregano ja mustapippuri. Paista 1-2 minuuttia. Yhdistä makaronit ja härkäpapuseos.
  6. Sekoita 2 dl kaurakermaa ja vehnäjauhot yhteen. Sekoita se makaroniseoksen joukkoon ja levitä seos uunivuokaan.
  7. Kaada laatikkoon 2 dl kasvislientä ja pinnalle vielä 2 dl kaurakermaa.
  8. Paista 200-asteisen uunin alatasolla noin puoli tuntia. Anna vetäytyä ennen tarjoilua.
  9. Koristele valmis ruoka halutessasi tuoreella rucolalla tai basilikalla. Tarjoa makaronilaatikko ketsupin kanssa.

Paistetut kasvikset ja keitetyt perunat

½ parsakaali

2 oksaa paksoita

1 sipuli

Noin 300 g perunoita

Keitä perunat. Paista pari minuuttia runsaassa öljyssä pilkottua parsakaalia ja lisää lopuksi paksoi ja kuullota vielä pari minuuttia lisää. Mausta suolalla. Tarjoile perunoiden kera.

Spelttipasta härkäpapurouhekastikkeella

Spelttipasta 100 g

1 tl suola

1 l vettä

1 dl Härkäpapurouhe

3 dl vettä

1 tl suola

2 tl grillimauste

1 sipuli

0,25 dl rypsiöljy

Keitä spelttipastaa n. 8 minuuttia ja valuta lävikössä.

Sekoita härkäpapurouhe, mausteet ja vesi.

Kuullota sipuli pannulla rypsiöljyssä. Lisää härkäpapumassa pannulle ja keitä n. 10 minuuttia välillä sekoitellen.

Tortilla härkäpapurouhetäytteellä

2,5 dl vehnäjauhoja

¼ tl suola

1 dl vettä

¼ dl rypsiöljyä

Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 5 osaan ja pyörittele jokaisesta pulla. Anna pullien levätä peitettynä muovilla sillä aikaa, kun teet täytekastikkeen.

Kaulitse jokainen taikinapulla jauhotetulla pöydällä ison paistinpannun kokoiseksi pyöreäksi levyksi kaulimella. Paista paistinpannulla ilman rasvaa molemmin puolin niin, että tortilla saa hivenen rusehtavia pilkkuja.

Valmista härkäpapurouhe kastike kuten yllä.

Härkäpapupannukakut

Kahdelle

  • 1,5 dl härkäpapujauhoja
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 tl vaniljasokeria
  • 0,5 tl kanelia
  • 1/4 tl leivinjauhetta
  • noin 2,5 dl kauramaitoa
  • öljyä paistamiseen
  • marjoja ja siirappia tarjoiluun
  1. Sekoita kuivat aineet yhteen. Lisää kauramaito ja sekoita tasaiseksi.
  2. Anna taikinan turvota noin 10 minuuttia.
  3. Kaada lettupannulle tilkka öljyä. Kaada sitten lettupannun kolot lähes täyteen taikinaa. Käännä pannukakut, kun pinta alkaa hiukan hiukan kuplia ja paista vielä hetki toiselta puolelta.
  4. Tarjoa marjojen ja siirapin kera.