Lassila

Kesän viimeinen viikonloppu.

jukka

Jukka tomaatissa.

DSC_4397

DSC_1141

Liilat pavut keitetään ja syödään kuten vihreät salkopavut: kokonaisina. Eli ei tarvitse kuoria härkäpapujen tapaan.

DSC_1148

Lassilassa on yleensä tällainen taivas ja mielentila.

DSC_1361 1

Helsinkiin matkaajat laatikossa.

DSC_1362 1

Terveisiä maasta. Omasta maasta. Sun maasta ja mun maasta.

Vantte

Vantte salaatissa.

DSC_1150

Toive:

tule
Olisi mielettömän hienoa, jos mahdollisimman moni pääsisi auttamaan kasvihuoneen rakentamisessa minä tahansa viikonloppuna. Kyytejä voi kysellä Oma maan Facebook-ryhmässä. Kasvihuone olisi tärkeää saada valmiiksi ennen talven tuloa. Ei haittaa vaikka ei oikein tuntisi ketään eikä ehkä oikein osaisi mitään. Kyllä joku neuvoo!

Ajattelimme, että kasvihuone olisi saatu käyttöön jo tänä kesänä, mutta työvoimaa ei ole ollut tarpeeksi sen rakentamiseen. Kasvihuone kun on rakennettava talkoovoimin. Olemme käyttäneet rakentamiseen kierrätysmateriaaleja, joka myös hidastaa rakentamista osaltaan – toisaalta kasvihuoneesta tulee maailman siistein ja suurella sydämellä rakennettu.

Syyskuun ensimmäinen satokassi

satokassi

Sisältö

  • kaunis ja ihana juureen leivottu leipä (Jussin ja Jukan käsistä! Superleipurit, superihmiset!)
  • liilat pavut
  • porkkanat
  • tomaatit
  • nauriit
  • mangoldit
  • lehtikaalit
  • perunat
  • kesäkurpitsa
  • kurkku
  • herneet
  • Jukan tekemä pasta
  • spelthiutale
  • härkäpapurouhe
  • rypsiöljy

Kiitos pörrit ja viljava maa sekä ihmislihakset.

Menu

Aamiaiset
Ihaninta ruisleipää
Speltpuuroa hillon kera


Päivälliset
Kreikkalaiset kesäkurpitsapyörykät ja avomaankurkku-tsatsiki
Maukas perunapaistos
Ruokaisa Papusalaatti
Apposet
Härkäpapu-kasvispata
Täytetty kesäkurpitsa
Uunipotut ja härkäpapukastike

 

Aamu käyntiin puurolla! Tuoreet luomuhiutaleet tekevät puurosta nautinnon, se on eri ruokalaji kuin kaupanryyneistä keitetty liisteri.

Aamu käyntiin puurolla! Tuoreet luomuhiutaleet tekevät puurosta nautinnon, se on eri ruokalaji kuin kaupan ryyneistä keitetty liisteri.

Kreikkalaiset kesäkurpitsapyörykät ja avomaankurkku-tsatsiki

Avomaankurkku-tsatsiki

  • 4 pientä avomaankurkkua tai yksi iso
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl hienonnettua lipstikkaa (jos ei saatavilla, käytä tuoretta minttua)
  • 2 tl hunajaa (tai sokeria)
  • 1 1/2 dl paksua luonnonjogurttia tai kaurajogurttia
  • suolaa ja valkopippuria

Valmista ensin tsatsiki. Kuori ja raasta kurkut. Laita raaste valumaan siivilään. Lisää valutetun kurkun joukkoon jogurtti, sitruunamehu, lipstikka ja hienonnettu valkosipuli. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua.

 

Kreikkalaiset kesäkurpitsapyörykät

  • 4 pientä kesäkurpitsaa (tai yksi iso…)
  • 4 keitettyä perunaa
  • 2 sipulia
  • nippu tuoretta minttua
  • 2 munaa (tai kananmunankorviketta)
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • merisuolaa
  • maustepippuria
  • jauhottamiseen vehnäjauhoja
  • uppopaistamiseen öljyä

Raasta kesäkurpitsat karkealla raastinterällä. Ripota päälle teelusikallinen merisuolaa ja anna raasteen kostua. Puserra vesi pois.
Murskaa keitetyt perunat raasteen joukkoon. Pilko joukkoon sipulit sekä minttu. Lisää joukkoon kananmunat ja vehnäjauho.
Leivo massasta pyöryköitä jauhoisin käsin ja kierittele pallerot lopuksi jauhoissa. Anna seistä hetki.
Kuumenna öljy korkeareunaisessa kattilassa tai wokkipannussa ja uppopaista pallerot rapeiksi. Valuta öljystä.
Tarjoa vehnäriisin, vihersalaatin ja tsatsikin kera.

 

Maukas perunapaistos

  • 6-8 suurta perunaa
    8-10 valkosipulin kynttä
    4 sipulia
    2 rkl öljyä
    1 rkl sitruunamehua
    1 tl timjamia
    1 tl oreganoa
    1 tl chilisekoitusta
    1 tl suolaa
    1 tl mustapippuria

1. Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi. Keitä lohkoja noin 5 minuuttia.

2. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi.

3. Sekoita öljy, sitruunamehu ja mausteet kastikkeeksi.

4. Kaada kuumat, hetken keitetyt perunat uunivuokaan ja lisää sipulit. Valele kasviksia kastikkeella ja kääntele peruna- ja sipulilohkoja, jottane saavat mausteisen pinnan.

5. Kypsennä 200 asteen uuninlämmössä noin 30 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat pehmeiltä.

Tarjoa avomaakurkku-tsatsikin kera. (Resepti yllä.)

 

Ruokaisa Papusalaatti

Liiloja papuja
½ dl vehnäriisiä
½ kesäkurpitsa
mangoldia/lehtikaalia

Keitä vehnäriisi kypsäksi. Keitä papuja noin 10 minuuttia kiehuvassa vedessä. Leikkaa kesäkurpitsa lohkoiksi, pilko mangoldi ja lehtikaali pieneksi. Sekoita kaikki ainekset ja lorauta päälle öljyä, suolaa, pippuria sekä esim. balsamicoa/sitruunaa/viinietikkaa. Lisää päälle halutessasi tuoreita yrttejä – esim. persiljaa.

 

Apposet

Noin 0,5- 1 l tuoreita avaamattomia herneenpalkoja, 2 tl suolaa, voita/margarinia/öljyä

Kuumenna vesi kiehumispisteeseen ja laita veteen herneenpalot ja suola. Keitä palkoja noin 8 minuuttia ja kaada vesi pois. Tarjoile apposet ja voisula. Apposet.ovat parhaimmillaan kuumina.

Etikettiin kuuluu sormin syöminen: kasta palko voisulaan (/margariiniisulaan/ öljyyn) ja vedä herneet suuhun hampaiden välistä. Kokeilunhaluiset voivat lisätä voisulaan grillimausteita tai vaikkapa wasabia.

 

Härkäpapu-kasvispata

noin 2 dl härkäpapurouhetta, 1 sipuli, 2 naurista/lanttua, öljyä, 2–3 valkosipulinkynttä, 2 porkkanaa, 3 dl kasvislientä (1 tlk tomaattisosetta) ¼ tl chilipippuria

Keitä härkäpapuja kiehuvassa vedessä noin 10 minuuttia. Kuori ja silppua sipulit. Kuori ja viipaloi nauriit/ lantut. Kuullota öljyssä sipulia ja lanttua noin viiden minuutin ajan. Lisää pavut, porkkanat, murskatut valkosipulin kynnet ja kasvisliemi. Kuumenna kiehuvaksi.

Lisää halutessasi tomaattisose ja chilipippuri niin, että padasta tulee sopivan tulinen. Hauduta ruokaa miedolla lämmöllä kypsäksi noin 30-50 minuutin ajan.

 

Täytetty kesäkurpitsa

1 kesäkurpitsa, ½ sipuli, noin ½ dl härkäpapurouhetta, noin 50g ohra/kaurasuurimoita, valkosipulia, 1 tomaatti, (juustoa esim. feta/vuohenjuustoa)

Keitä ohra/kaurasuurimot kypsiksi. Voit keittää samassa vedessä härkäpapurouheen. Kaada lopuksi ylimääräinen vesi pois papu-suurimoseoksesta ja mausta suolalla. Halkaise huuhdotut kesäkurpitsat pituussuunnassa kahtia. Koverra kurpitsojen sisus lusikalla niin että maltoa jää noin 1 cm.. Kuori ja hienonna sipuli sekä valkosipuli. Kuullota sipuleita pannulla hetki. lisää sitten pieneksi pilkottu kesäkurpitsan sisus sekä papu-suurimoseos ja kuullota hetken. Mausta esim. oreganolla ja basilikalla. Lisää lopuksi halutessasi pieneksi pilkottu tomaatti ja juustoa. Sekoita. Kaada täyte kesäkurpitsan sisään ja paista uunissa 225 asteessa noin 20-40 minuuttia.

 

Uunipotut ja härkäpapukastike

Perunoita,1 dl härkäpapurouhetta, ½-1 sipuli, valkosipulia, tomaatti, (+tomaattimurskaa/ketsuppia) mausteita esim. timjamia, chiliä, mustapippuria, kasvisliemikuutio.

Pese perunat ja laita ne kokonaisina uunipellille. Tee haarukalla reikiä perunoiden pintaan. Hiero pintaan esim. timjamia/muuta kuivattua yrttimaustetta ja sen jälkeen öljyä. Paista uunissa noin 200 asteessa 20-40 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä ja ruskistuneet kauniisti. Kuullota öljyssä sipulia ja valkopsipulia. (ja chiliä) Lisää härkäpapurouhe, mausteet ja vettä sekä pilkottu tomaatti. Hauduta noin 20 minuuttia tai kauemmin jos on aikaa, lisää nestettä tarvittaessa.. Lisää lopuksi suolaa ja tarkista maku.