Vedä essu päälle. Kutsu ruokapöydän ympärille kaikki tärkeät kerralla tai vuoron perään. Kun ei kokkaa liian kalliista aineksista, on varaa järjestää yhteisiä illallisia jatkuvasti. Yhdessä syöminen on Maailman Suurinta Luksusta. <3

Ps. Terveisiä kesästä.

Ps. Terveisiä kesästä. Nämä kaverit syövät joka päivä yhdessä, kesät talvet.

Tällä kertaa reseptit kokosi Teija.

 

Viikon satokassin sisältö:

  • Peruna
  • Porkkana
  • Lanttu
  • Sipuli
  • Maa-artisokka
  • Omena ja marja-aronia
  • Hampunsiemen
  • Sämpylät
  • Friteeratut kasvispihvit
  • Ruishiutale
  • Puolikarkea vehnäjauho
    (Kuva saapuu, kun saitti ei bugaa 🙂 Vaatii pientä operaatiota, pahoittelut.)

 

Päivä 1:          Keitetyt perunat, kasvispihvit ja ruskea kastike

Keitä sopiva määrä perunoita. Lämmitä friteeratut kasvispihvit (eines) ja valmista ruskea kastike: ruskista öljyssä vehnäjauhoja, lisää vettä ja sekoita. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

 

Päivä 2:          Speltti-porkkanalaatikko

Keitä noin desi spelttisuurimoita 45-60 minuuttia. Valuta vesi pois ja mausta mieleiseksesi. Pese ja raasta yksi iso tai kaksi pientä porkkanaa. Mausta porkkanaraaste esim. öljyllä, suolalla, hunajalla, muskotilla tai muskotin kukalla ja mustapippurilla. Sekoita edellisen päivän spelttiriisi ja porkkanaraaste keskenään, voit lisätä lusikallisen hampunsiemeniäkin joukkoon. Liota reilussa vedessä noin 2 rkl hernejauhoa tai härkäpapurouhetta ja sekoita se muihin aineksiin. Halutetessasi voi lisätä seokseen kananmunaa, kermaa, juustoa. Paista uunissa 150 asteessa noin tunti.

Laita illalla härkäpapuja likoamaan yöksi veteen noin 1 dl.

 

Päivä 3:          Härkäpapu-perunasalaatti ja härkäpapupihvit.

Jätä aamulla keittämästäsi puurosta noin 1 dl puuroa ruokaa varten.

Laita härkäpavut uuteen veteen kattilaan ja keitä niitä noin 60 minuuttia pehmeiksi.

Pilko perunat ja keitä ne pehmeiksi. Sekoita härkäpavut ja perunat keskemään, mausta öljyllä ja suolalla ja jätä jäähtymään.

Pilko pieneksi puolikas sipuli ja paista siitä puolet pannulla öljyssä kullankeltaisiksi. Ripaus suolaa ja sekoita sipulit härkäpapu-perunasalaattiin. Salaatti voi jäähtyä esim jääkaapissa pihvien teon ajan.

Liota noin 1 dl härkäpapurouhetta vedessä (1/1), kunnes rouhe on imenyt itseensä kaiken veden. Voit lisätä haluamiasi mausteita ja öljyä noin ruokalusikallisen. Kuullota pannulla loput sipulisilput ja lisää siihen härtkäpapurouhe. Kypsennä noin 10-15 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja sekoita kulhossa härkäpapurouhe sekä puuro yhteen. Voit antaa seoksen turvota esim. 30 min. Muotoile sen jälkeen seoksesta sopivan kokoisia pihvejä ja paista ne öljyisellä pannulla kypsiksi ja rapeiksi. Älä kypsennä täydellä lämmöllä ettei pinta pala.

Tarjoile pihvit härkäpapu-perunasalaatin kera.

Säästä yksi pihvi seuraavan päivän ruokaan.

 

Päivä 4:          HärkäpapuHamppari sekä lanttu ja porkkana ranskikset

Sämpylät:

3 dl vettä

25 g hiivaa

1 tl suolaa

1 tl sokeria

7 dl vehnäjauhoja

öljyä

hampunsiemeniä

Lämmitä neste haaleaksi.Liuota hiiva, suola ja sokeri nesteeseen.Lisää noin ruokalusikallinen hampunsiemeniä vehnäjauhoihin. Lisää vehnäjauhoja vähin erin.Lisää öljy ja vaivaa taikinaa, kunnes irtoaa astian reunoista.Peitä liinalla ja anna kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.Vaivaa taikinaa pöydällä, jaa 10 osaan ja leivo sämpylöiksi.Jauhota sämpylät päältä ja jätä kohoamaan leivinpaperin päälle pellille, liinalla peitettynä.Paista 250 asteessa 10-15 minuuttia.

Pilko porkkana ja puolikas lanttu pitkiksi suikaleiksi. Kuullota niitä pannulla hieman rapeiksi ja mausta esim grillimausteella, hunajalla ja suolalla. Levitä ranskikset uunipellille ja paista uunissa pehmeiksi ja rapeiksi noin 200 asteessa 5-15 minuuttia.

Kokoa sämpylän väliin edellisen päivän härkäpapupihvi ja tarjoile ranskisten kera. Nam!

Laita illalla likoamaan veteen spelttisuurimoita noin 2-3 dl.

 

Päivä 5:            Spelttiuunipuuro

1 osa Spelttisuurimoita + 2 osaa elämänkatsomukseen sopivaa nestettä vuokaan ja paistetaan 180-asteisessa uunissa 1,5 tuntia.

Jos haluat herkutella, voit pilkkoa omenaa pieneksi, pyöritellä pienet omenapalat kanelisokerissa ja sekoittaa ne mukaan.

 

Päivä 6:            Maa-artisokkakeitto

Pese ja kuori maa-artisokat. Silppua puolikas sipuli, pese (ja kuori) muutama peruna. Kuullota öljyssä sipulia hetki, lisää muut ainekset ja kuullota hetki. Lisää vettä ja hieman hernejauhoa ja keitä kunnes perunat ja artisokat ovat pehmenneet. Soseuta halutessasi. Mausta suolalla ja esim. valkopippurilla. Syö kaverina aiemmin viikolla leipomasi sämpylä tai voit leipoa lisää, jos edelliset ovat jo hävinneet.


Päivä 7:            Kasviskääryleet

Tortillat: 2,5dl vehnäjauhoja, 1 dl vettä, loraus rypsiöljyä, suolaa. Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se noin viiteen osaan ja pyörittele jokaisesta pulla. Kauli pullat paistinpannusi kokoisiksi pyöreiksi levyiksi.

Laita härkäpapurouhetta likoamaan noin 1 dl veteen. Keitä sen jälkeen noin 1-2 dl spelttisuurimoita noin 45 minuuttia. Pilko pieneksi sipuli ja kuullota se pannulla. Lisää haluamasi mausteet härkäpapurouheeseen ja lisää se pannulle, kypsennä noin 10 minuuttia tai kunnes liika neste on haihtunut. Poista spelttisuurimoista keitinvesi ja sekoita ne härkäpapurouheeseen. Täytä tortilla h-papurouhe-spelttimuhennoksella ja tarjoile.

 

Jälkiruoka:

Omena-raparperi-aroniapiiras

Pohja: 2,5 dl vehnäjauhoja, 1 tl leivinjauhetta, noin 0,5 dl öljyä, 0,5 dl kauramaitoa/vettä, ripaus suolaa, noin 1 dl sokeria, (kanelia, vaniljasokeria)

Täyte: 2 omenaa, kourallinen marja-aroniaa

Sekoita öljy kulhossa sokerin kanssa. Lisää jauhot (ei vielä leivinjauhetta). Jauhoja kannattaa lisätä hiljalleen, sillä taikinasta ei tulisi tulla kovin kuivaa tässä vaiheessa. Ota sivuun kahvikupillinen taikinaa; se ripotellaan valmiin piirakan päälle. Lisää nyt taikinakulhoon kasvismaito/vesi ja  leivinjauhe ja (vaniljasokeri). Sekoita kovaa tasaiseksi.  Kaada taikina voideltuun tavalliseen piirakkavuokaan ja ripottele päälle omenapalat ja marja-aroniaa.  Ripottele pinnalle (kanelia) ja sokeria sekä sivuun alussa jätetty taikina. Paista 200 asteessa n. 30 min.

 

Mikä speltti?

Speltti on jalostamaton vilja, joka on säilyttänyt alkuperäisen koostumuksensa läpi historian. Näin se on luonnonmukaista ravintoa sekä ihmisille että eläimille.

Nykyään speltti on tulossa vahvasti takaisin maukkaana ja trendikkäänä viljana, josta monet löytävät uusia ideoita ruoanlaittoon ja leivontaan. Hyvät ravitsemukselliset ominaisuudet yhdistettynä täyteläisen pehmeään makuun ovat johtaneet speltin käytön lisääntymiseen niin koti‐ kuin ammattikeittiöissä.
Speltti ei sovi keliaakikoille. Monet vilja‐ ja vehnäallergiset voivat kuitenkin käyttää spelttiä, koska se on lempeämpi vilja keholle.
Speltissä on 13–18 % hyvälaatuista proteiinia sekä runsaasti erilaisia kivennäis‐ ja hivenaineita. Liukenevien ja liukenemattomien kuitujen suhde on hyvä ja rasvahappokoostumus erinomainen.