Villiyrttimisokeitto

1 ½ l vettä
1 ps (5 g) dashijauhetta
100 g pakkaseen unohtuneita metsäsieniä tai siitake- tai herkkusieniä
2 kourallista villiyrttejä (esim. nokkos-vuohenputki-horsma-poimulehtimixi skulas hyvin)
3 vartta hienonnettua kevätsipulia
4 rkl härkäpaputahnaa
Seitaniatai tofua

1. Kiehauta vesi kattilassa. Sekoita joukkoon dashijauhe. Puhdista ja viipaloi sienet. Pilko yrtit ja kevätsipulit. Lisää kasvikset keittoon ja anna kiehua muutama minuutti.

2. Nosta hieman lientä pieneen kulhoon ja liota joukkoon härkistahna. Siirrä keittokattila syrjään ja lisää joukkoon myös härkisliuos.

3. Kuutioi seitan tai tofu. Tarjoile misokeitto seitankuutioiden kanssa.

Namia!

Nokkos-vuohenputkikeitto

Suosittelisin hanskojen käyttöä kerääjälle, ellet ole Jukan kaltainen sissi.

Ryöppää nokkonen ennen keiton valmistusta kiehauttamalla sitä pari minuuttia.

– ½ dl luomurypsiöljyä
– 4 rkl vehnäjauhoja
– 1 l kauramaitoa
– n. 6 dl nokkosta ja vuohenputkea (määrä mitattu ennen ryöppäystä)
– pari keitettyä perunaa
– sipuli
– luomukasvisliemikuutio
– 1 tl sokeria
– valkopippuria, cayennepippuria, rakuunaa
– merisuolaa

Keitä perunat. Surauta ryöpätyt nokkoset / pestyt villiyrtit hienommaksi sauvasekoittimella. Soseuta myös keitetyt perunat sekä pilkottu sipuli ja laita nämä kaikki syrjään.

Kuumenna öljy, lisää jauhot. Anna öljyn ja jauhon kuplia hiukan pannulla ja ala sitten lisäämään kauramaitoa nauhana joukkoon koko ajan sekoittaen/vispaten. Lisää kasvisliemikuutio/jauhe. Ja sitten hienonnetut villiyrtit sekä soseutetut perunat. Anna kiehahtaa ja sekoita edelleen. Alenna lämpöä ja mausta. Tarkista maku.

Helppo ja herkullinen vuohenputkipesto

Ihanaa, kun keväällä luonnosta alkaa puskea tuoretta, vihreää ruokaa ilman, että tarvitsee itse tehdä muuta kuin poimia! Vuohenputki on Sinikka Piipon Villivihannekset-kirjan mukaan etenkin hyvä C-vitamiininlähde aikaisin keväällä, ja sisältää myös paljon muita terveeellisiä aineosia. Kannattaa kertätä nuoria, suppuisia lehtiä, ja kokata niistä oikeastaan ihan mitä vaan!

Ohje on Elina Innasen Vegaanin keittiössä -kirjasta, mutta vuohenputkella:

  • Pari isoa kourallista vuohenputkea (huuhtele vedellä)
  • Kourallinen auringonkukansiemeniä (paahda varovasti pannulla)
  • Yksi iso kynsi viimeisistä Sampsan herkkuvalkosipuleista
  • Puolikkaan sitruunan tai limen mehu, nyt meni vähän molempia
  • Desi kylmäpuristettua öljyä
  • Suolaa
  • (2 rkl oluthiivahiutaleita, jos löytyy. On kyllä hyvä lisä, mutta onnistuu ilmankin!)

Surauta kaikki ainekset sauvasekoittimella karkeaksi seokseksi ja lisää suolaa. Slurps!

Lisäsimme Wikipediaan sanan

Tuluttaja

Tuluttaja eli tuottajakuluttaja (englanniksi prosumer) on käyttäjätuotantoon osallistuva henkilö, joka sekä tuottaa että käyttää tuottamaansa hyödykettä tai palvelua.

Yleisiä käyttäjätuotannon muotoja ovat mm. kumppanuusmaatalous ja kotitalouksien harjoittama energian tuotanto.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tuluttaja

Kaurahelmeä ja kirvelivinaigrettea

Paahdetut kasvikset
Esim. punajuuri ja sipuli:
Viipaloi punajuuria ja sipulia, valele öljyllä ja suolalla. Paahda 200 asteessa 20 minuuttia tai kunnes ovat sopivan pehmeitä.

Keitetty kaurahelmi
Keitä kaurahelmiä 25 minuuttia. Kaada siivilään ja valuta vielä nopeasti kylmän veden alla, niin eivät tartu toisiinsa.

Pinaatti sopii myös lisukkeeksi.
Kiehautin suurimman osan nopeasti.

Kirvelivinaigrette
Sekoita ainekset:
1 dl tuoretta kirveliä saksilla silputtuna (tai muuta tuoretta yrttiä)
1/2 dl viinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Tästä annoksesta puuttuu nyt proteiinit, huomaan, joten lisää vielä vaikka iso lusikallinen härkäpapuhummusta lautaselle!

Kirveli kasvaa nopeasti myös ikkunalaudalla. Jos yrttien viljely kiinnostaa, lue vaikka tämä >>

 

Härkäpapuhummus

leipä
Leipä + hummus = täydellinen kasviproteiinin yhdistelmä.

  • 0,5 l härkäpapuja (liota 8 tuntia ja keitä 1 tunti)
  • 1,5 dl rypsiöljya
  • 1 sitruunan mehu
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3 tl juustokuminaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • (Vettä tarvittaessa, jotta koostumus on mukavasti levittyvä eikä jähmeä. Nestettä voi joutua lisäämään, kun hummus on ollut jääkaapissa.)

Huuhtele pavut kylmällä vedellä keittämisen jälkeen.
Kaikki ainekset sauvasekoittimella muussiksi. Maista – sen kuuluu olla tosi maukasta ja ihanaa. Jos ei ole, lisää mausteita!

Luomuviljasta granolaa


Kun on tehnyt granolaa kerran itse, ei osta enää mysliä kaupasta. Granola on koostumukseltaan rapeampaa, kovempaa, ja se maistuu paremmalta. Granolan voi koostaa miten huvittaa, olennaista on käyttää pohjana laadukkaita luomuhiutaleita, jotka eivät ole seisseet kaupassa ikuisuutta vaan niissä on vielä ravintoarvot kohdillaan. Mukaan lisätään pähkinöitä sekä jotakin makeaa.

Granola
6 dl Luomuhiutaleita (kaurahiutale / vehnähiutale / ohrahiutale /spelttihiutale)
3 dl pähkinöitä tai siemeniä
1 dl itse tehtyä omenasosetta (tai muuta makeaa)
2 tl hunajaa (vegaanisessa versiossa muu makeutus)
ripaus merisuolaa
1 kukkurainen teelusikka inkivääriä tai kanelia tai molempia
1 dl rusinoita (lisätään kun granola tulee uunista ulos)

Kaada kuivat ainekset isoon kulhoon. Mausta seos.
Lämmitä kattilassa omenasose ja hunaja. Voit ohentaa omenasosetta vedellä. Kaada omenasose hiutale-pähkinäseokseen ja sekoita ainekset kunnolla toisiinsa.
Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille ja työnnä 150 asteiseen uuniin. Anna olla uunissa noin 25-40 minuuttia. Sekoita kerran. Granola on valmis ollessaan kullanruskeaa.
Jäähdytä seos ja kippaa rusinat joukkoon. Säilytä kannellisessa astiassa, vaikka lasipurkissa.
Nauti vaikka jogurtin ja juoksevan hunajan kera.

Herkullinen ohrasuurimosalaatti ja minttukastike

IMG_0336

4:lle ystävälle

  • 2 dl ohrasuurimoita (keitä ne)
  • (3 tl Oma maan punajuuren naateista tehtyä kasvisliemijauhetta jos vielä jäljellä. Se värjää ohran kivasti punaiseksi.)
  • 2 ruukkua rucolaa
  • 2 punasipulia
  • 1 greipin mehu
  • 1 ruukku sitruunamelissaa
  • 1 pieni pussi cashewpähkinöitä
  • 2 pientä pussia suolattuja sekapähkinöitä
  • ½ pussia kuivattuja karpaloita
  • suolaa

-> Silppua sipulit, salaatit ja yrtit ja sekoita kaikki ainekset. Purista greipin menu sekaan. Tarjoa minttukastikkeen kera.

Minttukastike

  • 5 dl kaurajugurtti / turkkilaista jugurttia
  • 1 ruukku tuoretta minttua
  • 2 rkl hunajaa (vegaaniversio on makeutettava jollain muulla)

Ohrapuuroa & mansikkakiisseliä

IMG_9710
EFSA eli Euroopan korkein terveysviranomainen on hyväksynyt ohratuotteille terveysväittämän: auttaa alentamaan kolesterolia. Ohra tasaa myös verensokeria, joten se sopii hyvin esimerkiksi diabeetikoille.
Lundin yliopiston tutkimuksessa selvisi ohran p
arantavan aineenvaihduntaa jo kolmessa päivässä.
(Lundin yliopiston tutkimus ohrasta >>)

Oma maan puurohiutaleita
ei ole esikypsennetty kaupan hiutaleiden tapaan ja lisäksi ne on hellästi hiottu. Sen vuoksi ne ovat täyttä tavaraa ja parhaimmillaan haudutettuna. Tämä ohje toimii kaikkien Oma maan hiutaleiden kanssa.

Ohrapuuro
1,5 dl ohrahiutaleita
4 dl vettä
1 tl suola
1 rkl rypsiöljy

Illalla: Mittaa jo illalla hiutaleet ja vesi kattilaan, ja anna liota yön yli. Se edesauttaa kivennäisaineiden imeytymistä ja nopeuttaa kypsymistä.

Aamulla: Laita kattila (jossa hiutaleet ja liotusvesi) liedelle. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Sekoittele kunnes vesi kiehuu ja lisää suola ja rypsiöljy.

Sammuta keittolevy ja anna kattilan olla levyn päällä. Sekoittele puuroa muutama minuutti. Jätä puuro hautumaan kannen alle, kun kiehuminen laantuu. Anna hautua n. 20 minuuttia.

Mansikkakiisseli

5 dl     mansikoita tai muita marjoja
8 dl     vettä
1½ dl     sokeria
4 rkl     perunajauhoja
1 dl     vettä
pinnalle sokeria

Laita vesi (8 dl), marjat ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.

(Voit käytää muitakin marjoja ja jos ne ovat herukoita tai puolukoita keitä muutama minuutti.)

Nosta kattila sivuun ja sekoita perunajauhot kylmään veteen (1 dl). Kaada seos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kattila takaisin levylle ja anna pulpahtaa. ÄLÄ KEITÄ!

Kaada valmis kiisseli tarjolle ja sirottele pinnalle sokeria.

Kasvihuone valmistuu pian…

Talkooterveisiä – tänään saatiin paljon aikaan! Kun on tottunut rakentamaan pakkasessa näpit jäässä, työkaluja toisistaan irti föönaten, tuntuu työskentely auringon paisteessa kohtuullisen luksukselta.

IMG_9525Osuuskunnan voima on sen jäsenissä
Talkoisiin ja osuuskunnan toimintaan kannattaa osallistua – osuuskunnassa on vain 0-3 henkilöä palkattuna (vuodenajasta riippuen), kaikki toimii siis osuuskuntalaisten panoksella.

Meitä yhdistää halu muuttaa ruokajärjestelmä ekologiseksi ja reiluksi, ja syödä samalla laadukasta luomuruokaa. Yhteistyön voima on valtava – kohta osuuskunnallamme on upouusi kasvihuone.

Osuuskunnalla ei ole asiakkaita / kuluttajia, vaan ihmisiä, joista kaikki ovat tuottajia. Tuotamme itse itsellemme.

IMG_9511
IMG_9513
IMG_9514
IMG_9517
IMG_9533
OLYMPUS DIGITAL CAMERARubyn raksatakki on liikuttava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERATilalla saa usein myös noin 10-vuotiasta jalkapallo- ja lumipalloseuraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAurinko laskee…

…kuu nousee.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

« Older posts

© 2017 Oma Maa

Theme by Anders NorenUp ↑