Oma maa

luomuosuuskunta

Ohrapuuroa & mansikkakiisseliä

IMG_9710
EFSA eli Euroopan korkein terveysviranomainen on hyväksynyt ohratuotteille terveysväittämän: auttaa alentamaan kolesterolia. Ohra tasaa myös verensokeria, joten se sopii hyvin esimerkiksi diabeetikoille.
Lundin yliopiston tutkimuksessa selvisi ohran p
arantavan aineenvaihduntaa jo kolmessa päivässä.
(Lundin yliopiston tutkimus ohrasta >>)

Oma maan puurohiutaleita
ei ole esikypsennetty kaupan hiutaleiden tapaan ja lisäksi ne on hellästi hiottu. Sen vuoksi ne ovat täyttä tavaraa ja parhaimmillaan haudutettuna. Tämä ohje toimii kaikkien Oma maan hiutaleiden kanssa.

Ohrapuuro
1,5 dl ohrahiutaleita
4 dl vettä
1 tl suola
1 rkl rypsiöljy

Illalla: Mittaa jo illalla hiutaleet ja vesi kattilaan, ja anna liota yön yli. Se edesauttaa kivennäisaineiden imeytymistä ja nopeuttaa kypsymistä.

Aamulla: Laita kattila (jossa hiutaleet ja liotusvesi) liedelle. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Sekoittele kunnes vesi kiehuu ja lisää suola ja rypsiöljy.

Sammuta keittolevy ja anna kattilan olla levyn päällä. Sekoittele puuroa muutama minuutti. Jätä puuro hautumaan kannen alle, kun kiehuminen laantuu. Anna hautua n. 20 minuuttia.

Mansikkakiisseli

5 dl     mansikoita tai muita marjoja
8 dl     vettä
1½ dl     sokeria
4 rkl     perunajauhoja
1 dl     vettä
pinnalle sokeria

Laita vesi (8 dl), marjat ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.

(Voit käytää muitakin marjoja ja jos ne ovat herukoita tai puolukoita keitä muutama minuutti.)

Nosta kattila sivuun ja sekoita perunajauhot kylmään veteen (1 dl). Kaada seos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kattila takaisin levylle ja anna pulpahtaa. ÄLÄ KEITÄ!

Kaada valmis kiisseli tarjolle ja sirottele pinnalle sokeria.

Kasvihuone valmistuu pian…

Talkooterveisiä – tänään saatiin paljon aikaan! Kun on tottunut rakentamaan pakkasessa näpit jäässä, työkaluja toisistaan irti föönaten, tuntuu työskentely auringon paisteessa kohtuullisen luksukselta.

IMG_9525Osuuskunnan voima on sen jäsenissä
Talkoisiin ja osuuskunnan toimintaan kannattaa osallistua – osuuskunnassa on vain 0-3 henkilöä palkattuna (vuodenajasta riippuen), kaikki toimii siis osuuskuntalaisten panoksella.

Meitä yhdistää halu muuttaa ruokajärjestelmä ekologiseksi ja reiluksi, ja syödä samalla laadukasta luomuruokaa. Yhteistyön voima on valtava – kohta osuuskunnallamme on upouusi kasvihuone.

Osuuskunnalla ei ole asiakkaita / kuluttajia, vaan ihmisiä, joista kaikki ovat tuottajia. Tuotamme itse itsellemme.

IMG_9511
IMG_9513
IMG_9514
IMG_9517
IMG_9533
OLYMPUS DIGITAL CAMERARubyn raksatakki on liikuttava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERATilalla saa usein myös noin 10-vuotiasta jalkapallo- ja lumipalloseuraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAurinko laskee…

…kuu nousee.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spelttipuuroa aamuun!

Oma maan puurohiutaleita ei ole esikypsennetty kaupan hiutaleiden tapaan. Joten ne ovat täyttä tavaraa ja parhaimmillaan haudutettuna. Tämä ohje toimii kaikkien Oma maan hiutaleiden kanssa.

kissa

1,5 dl spelthiutaleita
4 dl vettä
1 tl suola
1 rkl rypsiöljy

Illalla: Mittaa jo illalla hiutaleet ja vesi kattilaan, ja anna liota yön yli. Se edesauttaa kivennäisaineiden imeytymistä ja nopeuttaa kypsymistä.

Aamulla: Laita kattila (jossa hiutaleet ja liotusvesi) liedelle. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Sekoittele kunnes vesi kiehuu ja lisää suola ja rypsiöljy.

Sammuta keittolevy ja anna kattilan olla levyn päällä. Sekoittele puuroa muutama minuutti. Jätä puuro hautumaan kannen alle, kun kiehuminen laantuu. Anna hautua n. 20 minuuttia.

 

Marja-kauratorttu

Marja-kauratorttu

IMG_9370

Tänään kahvilalla kokattiin tällaista herkkua jälkkäriksi. Oli hyvää! Resepti on mahtavasta fennovegaanisesta kirjasta: Härkäpapua sarvista (Kuin osuuskunnallemme tehty.)

Pohja:

  • 3 dl puolikarkeita vehnä- tai spelttijauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa (Älä laita yhtään enempää! Sooda maistuu pahalta.)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl öljyä
  • ½ dl siirappia
  • 1½ dl kaurajugurttia tai 1 dl kauramaitoa
  • 1 dl vettä + 2 tl etikkaa

Täyte:

  • pakastemarjoja (suoraan pakkasesta käy)

Kuorrutus:

  • 0,5 dl kaurajugurttia
  • 1 dl kaura- tai spelttihiutaleita
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 24 cm:n piirakkavuoka. Valmista pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy, siirappi, kaurakerma ja veteen sekoitettu etikka. Sekoita vain sen verran, että siitä tulee tasaista. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja levitä marjat tasaisesti taikinan päälle. (Ripottele perunajauhot sihdin läpi mustikoiden päälle.) Lisää sokeria marjojen päälle.

Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia.

Valmista kuorrutus paistamisen aikana. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta seos niin, että sokeri alkaa sulaa. Sekoita tasaiseksi ja levitä seos marjapiirakan päälle.

Jatka paistamista vielä 20 minuuttia tai kunnes tortun pinta on kauniin ruskea.

Härkäpapubolognese ja krossatut potut (falafelien kera)

krossatut potut

Annokseen sopii lisäksi myös satokassissa olleet hernefalafelit.
KROSSATUT POTUT

3 – 4 pottua persyöjä
Ripaus suolaa
Tilkka öljyä
Persiljaa, rakuunaa tai muuta vihreää yrttiä

Pese perunat ja paahda ne kokonaisina uunissa, noin 40 min, 225 °C.
Anna jäähtyä hetki ja krossaa eli murskaa perunat joko lusikalla tai puhtain käsin rouheaksi murskaksi.
Kasaa krossattu pottu annokseksi leivinpaperin päälle, ripottele päälle suoraa, öljyä ja vihreää yrttiä.
Paahda uunissa ylätasolla noin 4 min kunnes perunat saavat rapean värin.

HÄRKÄPAPUBOLOGNESE

2 dl härkäpapurouhetta
4 tomaattia tai purkki tomaattimurskaa
2 sipulia
(muutama valkosipulin kynsi)
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl chilimaustetta
rypsiöljyä
noin 3 dl vettä

Kuori, hienonna ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää ensin mausteet, sitten murskattu tomaatti ja härkäpapurouhe. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vesi sopivissa erissä, niin että koostumuksesta tulee täydellinen. Ja sellaista bolognesesta tulee kun se saa muhia ainakin puolen tunnin ajan.

Härkäpapurouhekastike, pihvit ja muusi

härkäpapurouhe

Härkäpapurouhekastike
1,5 dl härkäpapurouhetta, ½ sipulia, 2 tomaattia, vettä, öljyä paistamiseen.
Pilko sipuli ja tomaatit pieneksi. Ruskista härkäpapurouhe ja sipuli pannulla ja lisää vettä kunnes kastike on sopiva paksuista. Lisää pieneksi pilkottu tomaatti sekaan. Paista käännellen noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja esim. valkopippurilla, valkosipulilla ja basilikalla.

Hernepihvit

  • 5 dl                liotettuja ja keitettyjä herneitä
  • 1 iso              sipuli
  • 1 iso              punajuuri
  • 2-3 kpl          valkosipulinkynttä
  • 2 kpl             kypsää perunaa
  • 2 rkl              öljyä
  • 1 tl                juustokuminaa
  • 2 tl                korianteria
  • 1 tl                meiramia
  • 1/2 tl             suolaa
  • 1/4 tl             kuivattua chiliä (tai tuoretta)
    3 rkl              vehnäjauhoja

1. Kuori ja pilko kasvikset, valuta herneet.

2. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi “taikinaksi”

3. Valmista taikinasta leivinpaperille pihvejä (n. 15 kpl.)

4. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30-40 minuuttia.

Perunamuusi

  • 1 kg perunoita (kuorittuina)
  • 3 dl kuumaa kauramaitoa
  • nokare öljyä / voita
  • suolaa

Keitä perunat kypsiksi ja kaada vesi pois. Anna perunoiden höyrystyä kuiviksi. Valmista massa perunasurvimella, myös sähkövatkain tai yleiskone käy. Älä käytä sauvasekoitinta sillä muuten muusista syntyy liisteriä! Lisää maito, rasva ja suola.

 

Uuniporkkanoita ja bulguria lehtikaalivinaigretin kera

Tässäpä vinkki vikon satokassin bulgurin käyttöön.
Bulgurpostaus

Maustebulgur

  • bulguria
  • runsaassa öljyssä kuullotettua sipulia ja mausteita:
  • currya
  • paprikaa
  • chiliä
  • suolaa
  • sitruunan mehua

Keitä bulgur. Huuhtele kylmän veden alla nopeasti niin bulgur pysyy irtonaisena. Anna kaiken veden valua siivilän läpi.
Paista runsaassa öljyssä sipulia ja mausteita. Sekoita bulgurin kanssa.

Paahdetut porkkanat
Leikkaa porkkanat neljään osaan kuorineen. Pyöräytä öljyssä ja laita uunipellille. Ripottele suolaa päälle. Paahda uunissa noin 10 minuuttia.

Lehtikaalivinaigrette

  • Kimppu lehtikaalia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • ½ dl valkoista balsamiviinietikkaa
  • 1 tl sokeria
  • suolaa ja mustapippuria
  • 2 dl rypsiöljyä

Blenderiin.

 

Kuinka satokassit kootaan?

Joulukuun toinen satokassi

img_7848

  • juureen leivottu perunalimppu
  • seitanjauhe (Herkullista paistettuna: Ruskista runsaassa öljyssä esim. sipulin kera. Lisää vettä pannulle ja anna hautua hetki. Tarjoa vaikkapa perunalaatikon seurana.)
  • perunalaatikko
  • herne-härkäpapupihvit (Tarjoa vaikka ruskean kastikkeen kera.)
  • puolikarkeat vehnäjauhot (Näistä voi valmistaa itse lisää esim. tuota satokassissa olevaa seitania! Jos tuntuu kuumottavalta käydä seitanhommiin yksin, voisimme pitää Seitan Workshopin kahvilalla?)
  • kaurajugurtti (Loistavaa esim. smoothiena marjojen kera blendattuna tai ruoanlaitossa kerman tapaan. Kaurajugurtti korvaa esim. lasagnessa sekä valkokastikkeen että juuston!)

 

Kuinka satokassit kootaan?

Olimme tänään 45 minuuttia myöhässä ruoanjaosta, anteeksi! Onneksi kahvilaan pääsee aina sisään odottelemaan ja usein myös herkuttelemaan, Maija keitti kaikille teetä ja kaffetta. Tässä pieni selostus siitä, millainen homma satokassin kokoaminen on:

  1. Leivän leipominen ikivanhaan juureen aloitetaan aina jo edellisenä päivänä; taikinat tehdään valmiiksi ja jätetään nousemaan. Myös jatkojalosteet valmistellaan edellisenä päivänä. (Tänään jatkojalosteista esimerkkeinä kasvispihvit, seitan ja kaurajugurtti.) Valmistusprosessimme perustuu kasvien omien entsyymien ja mikrobien toimintaan, emmekä käytä ulkopuolisia lisäaineita. Pienetkin olosuhteiden muutokset vaikuttavat valmistusprosessin pituuteen. Esimerkiksi minimaalinen lämpötilan vaihtelu yöllä vaikuttaa siihen milloin leipätaikina on leivottavissa. Odotamme aamulla, että taikina tekeytyy täydelliseksi sen sijaan, että leipoisimme epätäydellistä leipää.
  2. Jakopäivän aamuna kassien kokoamistalkoisiin osallistuvat tapaavat tilalla ja juovat aamukaffet 8:30.
  3. Joku jää tilalle keräämään kanalasta munia ja laittaa ne kennoihin.
  4. Muut menevät jatkojalostustiloihin (kilometrin päässä tilalta).
  5. Klo 12 syödään lounas.
  6. Klo 12:30-16:00 on jatkojalostustiloissa aikamoinen käsityöläismeininki, kun ruoat kerätään pellosta tai varastosta / pussitetaan / kypsennetään ja lopulta pakataan. Etiketit tulostetaan ja liimataan.
  7. Leivät otetaan uunista ja toivotaan, ettei kello ole vielä neljää.
  8. Kassit pakataan autoon, ja jos päästään starttaamaan klo 16:20, ollaan kahvilalla ajoissa. Jos yksikin asia vie aiottua kauemmin, niin myöhästytään ja vähän hävettää. Ja samalla ollaan kuitenkin iloisia siitä, että saadaan tuoda herkkuja jakoon!

img_7846

Ohrasuurimoita paahdettujen juuresten ja jugurttikastikkeen kera

Ohrasuurimo on ihana lisuke sellaisenaan tai paahdettujen juuresten ja jugurttikastikkeen kera.

Ohrasuurimo on ihana lisuke sellaisenaan tai paahdettujen juuresten ja jugurttikastikkeen kera.

Ohrasuurimoja paahdettujen juuresten ja jugurttikastikkeen kera

  • ohrasuurimoita
  • lanttua
  • punajuurta
  • kaurajugurttia
  • sipulia ja valkosipulia
  • mausteita, esim. suola, mustapippuri, paprika, etikka + öljyä

Keitä ohrasuurimoja 60 minuuttia runsaassa vedessä luomukasvisliemijauheen kera. Siivilöi ja huuhtele suurimot siivilässä  pikaisesti, jos haluat, että ohra pysyy irtonaisena. Mausta ohraa hieman suolalla ja öljyllä.

Pese ja paloittele lanttua ja punajuurta. Pyöräytä ne kulhossa öljyn ja suolan kera. Paahda uunipellillä noin 20 minuuttia. Sekoita keitettyjen ohrasuurimoiden joukkoon ja laita tarjoilukulhoon.

Jugurttikastike:

Sekoita sauvasekoittimella kaurajugurtti, valkosipuli, hieman tavallista sipulia, paprikajauhetta, suolaa, mustapippuria, öljyä ja tilkka etikkaa.
Tarjoile! (Tai tule tänään kahvilalle lounaalle, tätä löytyy salaattipöydästä!)

 

Talvikauden ensimmäinen satokassi

Talvikauden ensimmäinen satokassi

Talvikauden ensimmäinen satokassi

  • härkäpapu-seitan-spelttilasagne (omin pikku kätösin tehdyistä lasagnelevyistä)
  • kaurajugurtti
  • perunat
  • jauheseitan
  • spelttipatonki
  • ohrasuurimo
  • spelttihiutale
  • spelttinauhapasta
Spelttipatonkia Oma maan luomuleipomosta. Leivoimme niin ison satsin, että patonkia voi ostaa kahvilalta muutkin kuin ruokajäsenet.

Spelttipatonkia Oma maan luomuleipomosta. Leivoimme niin ison satsin, että patonkia voi ostaa kahvilalta muutkin kuin ruokajäsenet.

 

Päivän satokassi ja talvikausi

Kuvassa on päivän satokassi, sama jaetaan myös 15.11. tiistaina!
img_7358

Talvikausi
Joulukuun alusta alkaa talvikausi, maksa 15.11. alkaen siis 120 € / kk avomaakassista.

Otamme mukaan nyt myös uusia jäseniä. Kerro, jos olet kiinnostunut :) Laita viestiä Facebookissa tai meilitse osoitteeseen jasenet@omamaa.fi

« Older posts

© 2017 Oma maa

Theme by Anders NorenUp ↑