Kaurahelmeä ja kirvelivinaigrettea

Paahdetut kasvikset
Esim. punajuuri ja sipuli:
Viipaloi punajuuria ja sipulia, valele öljyllä ja suolalla. Paahda 200 asteessa 20 minuuttia tai kunnes ovat sopivan pehmeitä.

Keitetty kaurahelmi
Keitä kaurahelmiä 25 minuuttia. Kaada siivilään ja valuta vielä nopeasti kylmän veden alla, niin eivät tartu toisiinsa.

Pinaatti sopii myös lisukkeeksi.
Kiehautin suurimman osan nopeasti.

Kirvelivinaigrette
Sekoita ainekset:
1 dl tuoretta kirveliä saksilla silputtuna (tai muuta tuoretta yrttiä)
1/2 dl viinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
suolaa, mustapippuria

Tästä annoksesta puuttuu nyt proteiinit, huomaan, joten lisää vielä vaikka iso lusikallinen härkäpapuhummusta lautaselle!

Kirveli kasvaa nopeasti myös ikkunalaudalla. Jos yrttien viljely kiinnostaa, lue vaikka tämä >>

 

Härkäpapuhummus

leipä
Leipä + hummus = täydellinen kasviproteiinin yhdistelmä.

  • 0,5 l härkäpapuja (liota 8 tuntia ja keitä 1 tunti)
  • 1,5 dl rypsiöljya
  • 1 sitruunan mehu
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 3 tl juustokuminaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1,5 tl suolaa
  • 0,5 tl mustapippuria
  • (Vettä tarvittaessa, jotta koostumus on mukavasti levittyvä eikä jähmeä. Nestettä voi joutua lisäämään, kun hummus on ollut jääkaapissa.)

Huuhtele pavut kylmällä vedellä keittämisen jälkeen.
Kaikki ainekset sauvasekoittimella muussiksi. Maista – sen kuuluu olla tosi maukasta ja ihanaa. Jos ei ole, lisää mausteita!

Luomuviljasta granolaa


Kun on tehnyt granolaa kerran itse, ei osta enää mysliä kaupasta. Granola on koostumukseltaan rapeampaa, kovempaa, ja se maistuu paremmalta. Granolan voi koostaa miten huvittaa, olennaista on käyttää pohjana laadukkaita luomuhiutaleita, jotka eivät ole seisseet kaupassa ikuisuutta vaan niissä on vielä ravintoarvot kohdillaan. Mukaan lisätään pähkinöitä sekä jotakin makeaa.

Granola
6 dl Luomuhiutaleita (kaurahiutale / vehnähiutale / ohrahiutale /spelttihiutale)
3 dl pähkinöitä tai siemeniä
1 dl itse tehtyä omenasosetta (tai muuta makeaa)
2 tl hunajaa (vegaanisessa versiossa muu makeutus)
ripaus merisuolaa
1 kukkurainen teelusikka inkivääriä tai kanelia tai molempia
1 dl rusinoita (lisätään kun granola tulee uunista ulos)

Kaada kuivat ainekset isoon kulhoon. Mausta seos.
Lämmitä kattilassa omenasose ja hunaja. Voit ohentaa omenasosetta vedellä. Kaada omenasose hiutale-pähkinäseokseen ja sekoita ainekset kunnolla toisiinsa.
Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille ja työnnä 150 asteiseen uuniin. Anna olla uunissa noin 25-40 minuuttia. Sekoita kerran. Granola on valmis ollessaan kullanruskeaa.
Jäähdytä seos ja kippaa rusinat joukkoon. Säilytä kannellisessa astiassa, vaikka lasipurkissa.
Nauti vaikka jogurtin ja juoksevan hunajan kera.

Herkullinen ohrasuurimosalaatti ja minttukastike

IMG_0336

4:lle ystävälle

  • 2 dl ohrasuurimoita (keitä ne)
  • (3 tl Oma maan punajuuren naateista tehtyä kasvisliemijauhetta jos vielä jäljellä. Se värjää ohran kivasti punaiseksi.)
  • 2 ruukkua rucolaa
  • 2 punasipulia
  • 1 greipin mehu
  • 1 ruukku sitruunamelissaa
  • 1 pieni pussi cashewpähkinöitä
  • 2 pientä pussia suolattuja sekapähkinöitä
  • ½ pussia kuivattuja karpaloita
  • suolaa

-> Silppua sipulit, salaatit ja yrtit ja sekoita kaikki ainekset. Purista greipin menu sekaan. Tarjoa minttukastikkeen kera.

Minttukastike

  • 5 dl kaurajugurtti / turkkilaista jugurttia
  • 1 ruukku tuoretta minttua
  • 2 rkl hunajaa (vegaaniversio on makeutettava jollain muulla)

Ohrapuuroa & mansikkakiisseliä

IMG_9710
EFSA eli Euroopan korkein terveysviranomainen on hyväksynyt ohratuotteille terveysväittämän: auttaa alentamaan kolesterolia. Ohra tasaa myös verensokeria, joten se sopii hyvin esimerkiksi diabeetikoille.
Lundin yliopiston tutkimuksessa selvisi ohran p
arantavan aineenvaihduntaa jo kolmessa päivässä.
(Lundin yliopiston tutkimus ohrasta >>)

Oma maan puurohiutaleita
ei ole esikypsennetty kaupan hiutaleiden tapaan ja lisäksi ne on hellästi hiottu. Sen vuoksi ne ovat täyttä tavaraa ja parhaimmillaan haudutettuna. Tämä ohje toimii kaikkien Oma maan hiutaleiden kanssa.

Ohrapuuro
1,5 dl ohrahiutaleita
4 dl vettä
1 tl suola
1 rkl rypsiöljy

Illalla: Mittaa jo illalla hiutaleet ja vesi kattilaan, ja anna liota yön yli. Se edesauttaa kivennäisaineiden imeytymistä ja nopeuttaa kypsymistä.

Aamulla: Laita kattila (jossa hiutaleet ja liotusvesi) liedelle. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Sekoittele kunnes vesi kiehuu ja lisää suola ja rypsiöljy.

Sammuta keittolevy ja anna kattilan olla levyn päällä. Sekoittele puuroa muutama minuutti. Jätä puuro hautumaan kannen alle, kun kiehuminen laantuu. Anna hautua n. 20 minuuttia.

Mansikkakiisseli

5 dl     mansikoita tai muita marjoja
8 dl     vettä
1½ dl     sokeria
4 rkl     perunajauhoja
1 dl     vettä
pinnalle sokeria

Laita vesi (8 dl), marjat ja sokeri kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.

(Voit käytää muitakin marjoja ja jos ne ovat herukoita tai puolukoita keitä muutama minuutti.)

Nosta kattila sivuun ja sekoita perunajauhot kylmään veteen (1 dl). Kaada seos kattilaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kattila takaisin levylle ja anna pulpahtaa. ÄLÄ KEITÄ!

Kaada valmis kiisseli tarjolle ja sirottele pinnalle sokeria.

Kasvihuone valmistuu pian…

Talkooterveisiä – tänään saatiin paljon aikaan! Kun on tottunut rakentamaan pakkasessa näpit jäässä, työkaluja toisistaan irti föönaten, tuntuu työskentely auringon paisteessa kohtuullisen luksukselta.

IMG_9525Osuuskunnan voima on sen jäsenissä
Talkoisiin ja osuuskunnan toimintaan kannattaa osallistua – osuuskunnassa on vain 0-3 henkilöä palkattuna (vuodenajasta riippuen), kaikki toimii siis osuuskuntalaisten panoksella.

Meitä yhdistää halu muuttaa ruokajärjestelmä ekologiseksi ja reiluksi, ja syödä samalla laadukasta luomuruokaa. Yhteistyön voima on valtava – kohta osuuskunnallamme on upouusi kasvihuone.

Osuuskunnalla ei ole asiakkaita / kuluttajia, vaan ihmisiä, joista kaikki ovat tuottajia. Tuotamme itse itsellemme.

IMG_9511
IMG_9513
IMG_9514
IMG_9517
IMG_9533
OLYMPUS DIGITAL CAMERARubyn raksatakki on liikuttava.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERATilalla saa usein myös noin 10-vuotiasta jalkapallo- ja lumipalloseuraa.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERAAurinko laskee…

…kuu nousee.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Spelttipuuroa aamuun!

Oma maan puurohiutaleita ei ole esikypsennetty kaupan hiutaleiden tapaan. Joten ne ovat täyttä tavaraa ja parhaimmillaan haudutettuna. Tämä ohje toimii kaikkien Oma maan hiutaleiden kanssa.

kissa

1,5 dl spelthiutaleita
4 dl vettä
1 tl suola
1 rkl rypsiöljy

Illalla: Mittaa jo illalla hiutaleet ja vesi kattilaan, ja anna liota yön yli. Se edesauttaa kivennäisaineiden imeytymistä ja nopeuttaa kypsymistä.

Aamulla: Laita kattila (jossa hiutaleet ja liotusvesi) liedelle. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Sekoittele kunnes vesi kiehuu ja lisää suola ja rypsiöljy.

Sammuta keittolevy ja anna kattilan olla levyn päällä. Sekoittele puuroa muutama minuutti. Jätä puuro hautumaan kannen alle, kun kiehuminen laantuu. Anna hautua n. 20 minuuttia.

 

Marja-kauratorttu

Marja-kauratorttu

IMG_9370

Tänään kahvilalla kokattiin tällaista herkkua jälkkäriksi. Oli hyvää! Resepti on mahtavasta fennovegaanisesta kirjasta: Härkäpapua sarvista (Kuin osuuskunnallemme tehty.)

Pohja:

  • 3 dl puolikarkeita vehnä- tai spelttijauhoja
  • 1 tl ruokasoodaa (Älä laita yhtään enempää! Sooda maistuu pahalta.)
  • 1 tl vaniljasokeria
  • ½ dl sokeria
  • ½ dl öljyä
  • ½ dl siirappia
  • 1½ dl kaurajugurttia tai 1 dl kauramaitoa
  • 1 dl vettä + 2 tl etikkaa

Täyte:

  • pakastemarjoja (suoraan pakkasesta käy)

Kuorrutus:

  • 0,5 dl kaurajugurttia
  • 1 dl kaura- tai spelttihiutaleita
  • 0,5 dl sokeria
  • 0,5 dl öljyä

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Voitele 24 cm:n piirakkavuoka. Valmista pohja: Sekoita kuivat aineet keskenään, lisää öljy, siirappi, kaurakerma ja veteen sekoitettu etikka. Sekoita vain sen verran, että siitä tulee tasaista. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja levitä marjat tasaisesti taikinan päälle. (Ripottele perunajauhot sihdin läpi mustikoiden päälle.) Lisää sokeria marjojen päälle.

Paista uunin keskiosassa 15 minuuttia.

Valmista kuorrutus paistamisen aikana. Mittaa ainekset kattilaan ja kiehauta seos niin, että sokeri alkaa sulaa. Sekoita tasaiseksi ja levitä seos marjapiirakan päälle.

Jatka paistamista vielä 20 minuuttia tai kunnes tortun pinta on kauniin ruskea.

Härkäpapubolognese ja krossatut potut (falafelien kera)

krossatut potut

Annokseen sopii lisäksi myös satokassissa olleet hernefalafelit.
KROSSATUT POTUT

3 – 4 pottua persyöjä
Ripaus suolaa
Tilkka öljyä
Persiljaa, rakuunaa tai muuta vihreää yrttiä

Pese perunat ja paahda ne kokonaisina uunissa, noin 40 min, 225 °C.
Anna jäähtyä hetki ja krossaa eli murskaa perunat joko lusikalla tai puhtain käsin rouheaksi murskaksi.
Kasaa krossattu pottu annokseksi leivinpaperin päälle, ripottele päälle suoraa, öljyä ja vihreää yrttiä.
Paahda uunissa ylätasolla noin 4 min kunnes perunat saavat rapean värin.

HÄRKÄPAPUBOLOGNESE

2 dl härkäpapurouhetta
4 tomaattia tai purkki tomaattimurskaa
2 sipulia
(muutama valkosipulin kynsi)
2 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl mustapippuria
1/2 tl chilimaustetta
rypsiöljyä
noin 3 dl vettä

Kuori, hienonna ja kuullota sipulit öljyssä. Lisää ensin mausteet, sitten murskattu tomaatti ja härkäpapurouhe. Sekoita ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää vesi sopivissa erissä, niin että koostumuksesta tulee täydellinen. Ja sellaista bolognesesta tulee kun se saa muhia ainakin puolen tunnin ajan.

Härkäpapurouhekastike, pihvit ja muusi

härkäpapurouhe

Härkäpapurouhekastike
1,5 dl härkäpapurouhetta, ½ sipulia, 2 tomaattia, vettä, öljyä paistamiseen.
Pilko sipuli ja tomaatit pieneksi. Ruskista härkäpapurouhe ja sipuli pannulla ja lisää vettä kunnes kastike on sopiva paksuista. Lisää pieneksi pilkottu tomaatti sekaan. Paista käännellen noin 10 minuuttia. Mausta suolalla ja esim. valkopippurilla, valkosipulilla ja basilikalla.

Hernepihvit

  • 5 dl                liotettuja ja keitettyjä herneitä
  • 1 iso              sipuli
  • 1 iso              punajuuri
  • 2-3 kpl          valkosipulinkynttä
  • 2 kpl             kypsää perunaa
  • 2 rkl              öljyä
  • 1 tl                juustokuminaa
  • 2 tl                korianteria
  • 1 tl                meiramia
  • 1/2 tl             suolaa
  • 1/4 tl             kuivattua chiliä (tai tuoretta)
    3 rkl              vehnäjauhoja

1. Kuori ja pilko kasvikset, valuta herneet.

2. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa tasaiseksi “taikinaksi”

3. Valmista taikinasta leivinpaperille pihvejä (n. 15 kpl.)

4. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa n. 30-40 minuuttia.

Perunamuusi

  • 1 kg perunoita (kuorittuina)
  • 3 dl kuumaa kauramaitoa
  • nokare öljyä / voita
  • suolaa

Keitä perunat kypsiksi ja kaada vesi pois. Anna perunoiden höyrystyä kuiviksi. Valmista massa perunasurvimella, myös sähkövatkain tai yleiskone käy. Älä käytä sauvasekoitinta sillä muuten muusista syntyy liisteriä! Lisää maito, rasva ja suola.

 

« Older posts

© 2017 Oma Maa

Theme by Anders NorenUp ↑