Kiinnostaako kestävä ruoantuotanto, kumppanuusmaatalous ja permakulttuurinen viljely?

Haluatko oppia uutta? Tule mukaan kehittämään ruokaosuuskuntamme toimintaa!

Ruokaosuuskunta Oma Maa etsii helmi-maaliskuun alusta alkaen uusia tuottajajäseniä tuottamaan ruokaa ruokajäsenillemme kumppanuusmaatilallamme Lassilan tilalla Tuusulassa. Tuottajajäsenet tekevät osuuskunnassamme kiinnostuksestaan ja osaamisestaan riippuen erilaisia töitä viljelystä viestintään ja kahvilanpitoon, ja ruokajäsenemme auttavat talkootyövoimana. Etsimme nyt erityisesti motivoitunutta ihmistä tilan töihin. Kokemus maatilan hommista on ehdottomasti plussaa, mutta yhtä tärkeää on oma motivaatio ja halu olla aktiivisesti mukana rakentamassa uudenlaista ruoantuotannon muotoa.

Lassilan tilalla viljellään noin 50 hehtaarilla vilja- ja valkuaiskasveja sekä vihanneksia. Lisäksi tilalla jatkojalostetaan tuotteita osuuskunnan ruokajäsenten satokasseihin: leivomme leipää, pussitamme jauhoja ja hiutaleita sekä valmistamme erilaisia kasvipohjaisia elintarvikkeita. Talvikaudella toiminta painottuu erityisesti jatkojalostukseen. Lisäksi tilalla voi päästä hoitamaan kanoja tai kehittämään kasvihuonetuotantoamme. Kevään edetessä käynnistyy myös viljely ja kesällä töitä riittää joka suunnassa.

Tule mukaan nyt, ja pääset suunnittelemaan sitä, miten tilan töitä organisoidaan tuottajajäsenten välillä ja kehittämään omaa vastuualuettasi.

Saako edellä mainittu sinut nyökyttelemään? Onko sinulla antaa aikaa toiminnallemme maaliskuusta 2018 alkaen? Ole meihin yhteydessä mahdollisimman pian, niin pääsemme yhdessä suunnittelemaan sinulle sopivaa roolia osuuskunnassa! Yhteydessä voi olla tuottajajäseneemme Ulla Pulkkaan, ulla.kirsikka@gmail.com.

Oletko harkinnut liittymistä ruokaosuuskuntaan?

Haluatko tietää tarkemmin, mistä ruokasi tulee? Haluatko ekologisesti ja sosiaalisesti kestävästi tuotettua ruokaa?

Mikä Oma maa?
Osuuskunta Oma maa on jo 8-vuotias, ja matkan varrelle on mahtunut monenlaisia vaiheita. Meillä ihmisillä tapojemme muuttaminen ekologisesti ja sosiaalisesti kestäviksi vie aikaa, ja vastaavasti ruokaosuuskunnilla kestää, ennen kuin ne löytävät muotonsa ja parhaat toimintatapansa. Osuuskunta Oma maassa on käynnissä uusi alku. Mikäli se sujuu hyvin, voimme ottaa maaliskuussa uusia tilaajia kokeilemaan satokassiamme.

Mitä osuuskunnassamme tuotetaan?
Kokit rakastavat raaka-aineitamme, se ehkä kertoo jotakin. Tuomme viikottain satokauden herkullisimmat luomukasvikset, viljat, pavut ja toisinaan myös marjat Kallioon. Satokassin voi hakea myös luomutilaltamme Tuusulasta. Eläinkunnan tuotteista tuotamme vain kananmunia, joita voi tilata ostamalla erillisen kananmunaosuuden. Talvikaudella satokassissa on itse tekemiämme jatkojalosteita (kuten esimerkiksi maailman parasta juureen leivottua leipää, hernefalafeleja, kaurajugurttia, seitania ja palkokasveja, kuten härkäpapuja ja härkäpapurouhetta, sekä viljoja kuten kaura-, ruis- ja ohrahiutaleita).

Mitä on kumppanuusmaatalous?
Osuuskunta Oma maan toiminta perustuu kumppanuusmaatalouteen, jonka ideana on yhteisön muodostuminen ruoan viljelijöiden ja ruoan syöjien välille. Satokassin tilaaja tietää, missä ruoka on kasvanut ja kuka sen on tuottanut. Kumppanuusmaataloudessa halutaan lisäksi mahdollistaa viljelijöille reilumpi toimeentulo, antaa ruuan syöjille mahdollisuus vaikuttaa ja osallistua sen kasvattamiseen ja taata myös ympäristön hyvinvointi.

Kiinnostuitko? Kerro se meille!
Meidän olisi nyt tärkeää haarukoida kiinnostuneiden ihmisten määrää. Olemme päättäneet tarjota tällä talvikaudella mahdollisuutta kokeilla satokassia (120 € / kk) maaliskuusta toukokuun loppuun ilman liittymistä osuuskunnan jäseneksi. Lisäksi on mahdollista tilata vain puolikas satokassi, ja hakea se joka toinen viikko (60 € / kk). Jos haluat tilata satokassin, täytä tämä lomake. Jos haluat lisätietoja, lähetä meille sähköpostia jasenet@omamaa.fi.

Maailma muuttuu, kun sitä muutetaan.

Satokassi haetaan kerran viikossa Kalliosta tai suoraan Lassilan luomutilalta Tuusulasta.

Marjapihlajan käyttö (makea pihlaja)

Sorbukset ovat vitamiinipommeja! Ne sopii popsia sellaisenaan, mutta makeammiksi ne saa vuorokauden pakastamisella.

Mikäli on hilloihmisiä tai mielii ryhtyä sellaiseksi nyt, niin keittele marjat omenahillon ja / tai marja-aronian kanssa yhteen vaikkapa näin >>

Viherrinki on kirjoittanut hyvän jutun marjapihlajasta. Tiesitkö esim. että se sisältää kolme kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini? Lue juttu >>

Kasvihuonedisko

Kasvihuone valmistunee pian, mutta vielä siellä ehti järjestää diskon ennen kuin kasvit ottavat vallan.
Kyse oli Oma maan syyspäivien iltaohjelmasta, jossa tanssimme itsemme hikisiksi ja iloisiksi. Ennen diskoa talkoiltiin ja suunniteltiin tulevaa. Vaikka et olisikaan päässyt mukaan tällä kertaa, ei huolta. Tule vaikka seuraaviin talkoisiin 23.-24.9. (la tai su). Silloin ei ole enää kasvihuonediskoa, mutta hommia on! Ilmoita Ullalle tulostasi numeroon: 041 536 8183.

Maija

Ruokatauko työn ja tuumailun välissä.

Ruby ja Saara

Annin vuoro kertoa ajatuksistaan.

Kasvihuonedisko

Kimmo tarjoilee itse tehtyä Oma maa -siideriä tyylikkäästi jugurttipurkista maistellen.

DJ Pekka soitti ja mehän tanssimme!

Sunna ja Ruby

Vantte

Voitko soittaa sen paranoidin.

Eräänä elokuun aamuna

Tilan liepeillä näytti tällaiselta kello viideltä.
En säätänyt kuvissa mitään jälkikäteen.

Mikä mylly! Täällä jauhosi ja hiutaleesi jauhetaan.

Osuuskunta Oma maan luomuviljat jauhetaan jauhoiksi, hiutaleiksi ja suurimoiksi yhtä kauniissa ja historiallisessa paikassa kuin missä ne tuotetaankin. Tuusulassa sijaitsevaa maatilaa lähinnä toimiva mylly on Vekkosken-Anttilan mylly, joka sijaitsee Porvoon maaseudulla. Myllyllä käydään parin viikon välein, koska ravintoarvot ovat parhaat juuri jauhetuissa viljoissa.

20 minuutin puuron haudutusaika = ravinnerikas puuro
Oma maan viljoja ei höyrytetä, joten parasta ennen päivämäärä on maksimissaankin vain puolen vuoden päässä. Siksi ne ovat erittäin ravinnerikkaita. Kaupasta löytyvät viljat yleensä höyrytetään, jolloin niiden parasta ennen päivämäärä saattaa olla parin vuoden päässä, mutta ravintoarvot ovat sen mukaiset. Jos haluat ravinnerikasta puuroa ja leipomuksia, valitse lähitilan luomuviljat. Esimerkiksi hiutaleiden kypsennysaika tulisi olla 20 minuuttia.

Myllypäivän aamuna Markku Lassila pakkaa viljojen jyvät autoon Lassilan luomutilalla.

Vekkosken-Anttilan mylly on keskellä Porvoon maalaismaisemaa.

Bjarne Backman isännöi 1934 rakennettua myllyä.

Myllyn kaikki olennaiset osat on veistetty puusta.

Markku ja Bjarne kiipeilevät myllyssä ylös alas jyvien kulkiessa vaiheesta toiseen.

Kaikki on niin…aitoa!

Myllyn yläkerrassa valmis tavara päätyy takaisin pussiin.

Työtä tehdään rakkaudella ja ylpeydellä.

Koneetkin ovat kauniita ja iästään huolimatta bränikässä kunnossa.

Yksityiskohdissakin on panostettu estetiikkaaan.

Markku näyttää kuinka jyvät voi jauhaa myös käsin.

Bjarne häärää. Myllystä tulee mieleen joulupukin paja.

Bjarne juoksee ylös, alas.

Entisaikaan mylly toimi Mustijoen voimalla.

Markku kirjoittaa mitä oli missäkin ja tipauttaa pussit luukusta alakertaan.

Valmista tulee.

Bjarne Backman sopii täydellisesti mylläriksi tähän mielettömään myllyyn.

Pussukat autoon ja kotia kohti!

Ruokajäsenet saavat herkkuja pussikaupalla…

Toimistossa hoidetaan vielä maksu.

Kun päästään takaisin tilalle, jauhetut viljat pääsevät latoon odottamaan päätymistään ruokajäsenten satokasseihin sekä tilamyymälän hyllylle.

Parempaa ruokaa ja parempi yhteiskunta! Resepti nro 3: Oma mangoldipiirakka kaurapohjalla

Oma maan reseptien raaka-aineet ovat mahdollisimman ekologisesti itse viljeltyä luomua.

Parempaa ruokaa: Oma mangoldipiirakka kaurapohjalla

Pohjan koostumus oli hyvä, pysyi hienosti koossa ja oli rapsakka!

3 dl kaurajugurttia
4,5 dl kaurajauhoa (Hanki jauhot, hiutaleet ja suurimot suoraan lähimmältä luomutilalta, niin saat ne höyryttämättöminä! Siten koostumus, tuoreus ja ravintoarvo ovat aivan eri kuin kaupan hiutaleissa.)
0,5 dl  rypsiöljyä
suolaa

Täyte:
4 isoa mangoldin lehteä kuullotettuna
3 dl kaurajugurttia
0,5 dl rypsiöljyä
suolaa ja pippuria

Kuumenna uuni 200 c. Sekoita ainekset taikinaksi. Voitele 1 iso vuoka tai 3 pienempää kuten kuvassa.
Kastele kädet kylmällä vedellä ja painele taikina vuokiin. Esipaista pohjia 6 minuuttia. Levitä täyte päälle ja paista kunnes jugurtti ja taikina alkavat hieman ruskistua. Koristele tuoreilla yrteillä.

Parempi yhteiskunta: ”Jos voimme edes vähimmissä määrin tuottaa kasviksia ja juureksia lähellä, niin se on aivan loistava asia.”

― Tari Haahtela / Allergiatutkija / YLEn uutiset

”Sen sijaan, että popsisimme multaporkkanoita suoraan omasta penkistä, ostamme muoviin pakattuja, kaukaa tuotuja hedelmiä ja vihanneksia. Tari Haahtelan mukaan teemme tässä itsellemme suuren karhunpalveluksen.”

”Omaa satoa kannattaa kasvattaa paitsi sen takia, että kasvimaalta saa parasta terveyttä edistävää ravintoa, myös siitä syystä, että mullassa piilee onnenbakteeri. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, maaperän on todettu vaikuttavan mieleen samalla tavalla kuin masennuslääkkeet.”

Lue koko juttu täällä >>

Parempaa ruokaa ja parempi yhteiskunta! Resepti nro 2: Oma kirsikkagranola

Oma maan reseptien raaka-aineet ovat mahdollisimman ekologisesti itse viljeltyä luomua.

Fennovegaaninen kirsikkagranola

Parempaa ruokaa:
Oma kirsikkagranola

Granola koostetaan usein viljasta, pähkinöistä, siemenistä ja marjoista tai hedelmistä. Tässä simppelimpi ja ekologisempi lähiluomuvaihtoehto. Uutta kirsikkasatoa odotellessa käytimme vikat marjat viime vuodelta. Pian taas kiipeillään puissa…

Resepti yhteen pellilliseen:

 • 0,5 kg esim. ohra- tai ruishiutaleita (kaikki osuuskunnan hiutaleet sopivat tähän!)
 • 2 pientä pakasterasiallista kirsikkasosetta (tai muuta marjasosetta)
 • Jos käytät makeita marjoja, muuta makeutusta ei tarvita. Happamien marjojen kera kannattaa parantaa makua ja koostumusta lisäämällä 1,5 dl jotakin itse tehtyä siirappia tai vaahterasiirappia (jos et ole vegaani, laita vaikka hunajaa).
 • 0,5 dl rypsiöljyä
 • ripaus merisuolaa

  Liota hiutaleita ainakin puoli tuntia – tai vaikka yön yli. Rutista ne nyrkissä mahdollisimman kuivaksi ja levitä leivinpaperille uunipellille. Paista 150 c uunissa 15 min. Ota pelti hetkeksi pois ja sekoita hiutaleiden sekaan kirsikkasose ja siirappi (tai hunaja) sekä rypsiöljy. Ripottele vielä hieman merisuolaa. Laita takaisin uuniin ja paista 20 minuuttia. Ota pois ja sekoittele. Toista tätä niin kauan, että märkiä/pehmeitä kohtia ei enää juurikaan ole. Nauti jäähtyneenä kauramaidon tai jugurtin kera!

Parempi yhteiskunta:
Meidän kaikkien täytyy ajatella tulevaisuutta, vaikka se olisikin äärimmäisen vaikeaa.

John Urryn Ilmastonmuutos ja yhteiskunta -kirjasta pieni lainaus:

”Meidän kaikkien täytyy ajatella tulevaisuutta, vaikka se olisikin äärimmäisen vaikeaa. John Maynard Keynes kirjasi tärkeän havainnon: Ihmisten tulevaisuuteen vaikuttavat päätökset, olivatpa ne henkilökohtaisia tai poliittisia tai taloudellisia, eivät voi riippua tiukoista matemaattisista odotuksista – – juuri voimakas halumme toimia pyörittää maailmaa.

Voimakkaan halumme nimeen! Voimia granolan kokkaamiseen ja jopa sitäkin suurempiin ponnistuksiin.

Parempaa ruokaa ja parempi yhteiskunta! Resepti nro 1: Oma papurouhekastike ja potut

Oma maan reseptien raaka-aineet ovat mahdollisimman ekologisesti itse viljeltyä luomua.

Ruokajuomana villiminttuteetä. VIlliminttua saa kätevästi kerättyä itselleen talkoiden lomassa, sitä nimittäin riittää…


Parempaa ruokaa:
Oma härkäpapurouhekastike

 • 1 dl härkäpapurouhetta
 • 2 kesäsipulin vartta
 • 2 tomaattia
 • 0,5 l vettä
 • suola
 • loraus öljyä
 • mausteita: esim. paprikajauhe, valkopippuri, valkosipuli ja basilika.

Laita härkäpapurouhe kattilaan, lisää kylmä vesi ja laita liedelle lämpenemään. Lisää suola. Lisää pilkotut sipulit ja tomaatit. Lisää mausteet. Anna kiehua sen aikaa, että potut ovat kypsyneet.

Uudet perunat
Perunoiden maussa huomaa selvästi sen milloin ne on nostettu. Osuuskunnan satokassissa saa pari tuntia aiemmin nostettua perunaa. Varo ettet ylikeitä aarteita!

Parempi yhteiskunta:
Taking back the economy, vallataan talous takaisin

Talouden uudet muodot -kirjassa (Toim. Mikko Jakonen ja Tiina Silvasti, Into 2015) yksi luku käsittelee solidaarisuustaloutta. Tässä ote, jonka valossa voi miettiä mitä kaikkea voisi itse tehdä toisin, syömisen lisäksi.

”Ympärillämme on jo runsaasti esimerkkejä senkaltaisesta taloudellisesta toiminnasta, jota ohjaavat tyystin muut arvot ja ihanteet kuin valtavirran talousajattelua leimaava voitontavoittelun maksimointi. Tällaisia ovat esimerkiksi työ- ja tuottajaosuuskunnat sekä yhteisövaluutat, kuten aikapankit.”

Jutun ovat kirjoittaneet Tuomo Alhojärvi, Sanna Ryynänen, Niklas Toivakainen sekä Ruby van der Wekken (alla).

Ruby van der Wekken (vasemmalla) on myös osuuskunnan ruokajäsen, joka elää kuten opettaa ja on muutenkin ihana.

 

Villiyrttiohratto / villiyrttikauratto

Ohra- ja kaurasuurimoista voi helposti tehdä risoton kaltaisen lähiluomuversion.
Se on hyvää sellaisenaan, mutta kahvilassa teimme lisukkeeksi härkäpapuhummusta, ryöpättyjä horsmia, vuohenputkipestoa, paholaisenhilloa ja tuoreita koiranputkia Sami Tallbergin kastikkeella 🙂

2 pussia villiyrttejä ryöpättynä (keitä parin minuutin ajan ja silppua), 1 sipuli, 5 rkl öljyä, 2 dl ohrasuurimoita, 4 dl (kuumaa) vettä, mausteita esim. valkosipulia, ½ dl sitruunanmehua, luomu kasvisliemikuutio, suolaa, mustapippuria, rakuunaa, vähän etikkaa ja chiliä.

Kiehauta yrtit, kylmennä veden alla ja leikkaa silpuksi. Kuori ja hienonna sipuli (ja valkosipuli). Kuullota sipulia öljyssä. Lisää mausteet (ei nokkosia vielä). Lisää ohraryynit. Kuullota hetki kokoajan sekoittaen. Lisää noin desi vettä/kasvislientä (ja halutessasi sitruunanmehua noin ½ dl) ja jatka sekoittamista. Kun neste on imeytynyt, lisää joukkoon villiyrttisilppu sekä lisää vettä /kasvislientä. Jatka sekoittamista, lisää nestettä pienissä erissä ohraton joukkoon sitä mukaan, kun liemi on imeytynyt.

Ohraton kypsyminen kestää noin 40-50 minuuttia. Tarkasta kypsyys ja maku. Lisää tarvittaessa mausteita.

« Older posts

© 2018 Oma Maa

Theme by Anders NorenUp ↑