Villiyrttisalaatti ja täydellinen kastike!

Voikukan lehdet sisältävät noin kolminkertaisen määrän miltei kaikkia ravinteita muihin salaattikasveihin verrattuna. Erityisesti C- ja A-vitamiineja sekä kalsiumia ja rautaa voikukassa on runsaasti. Nitraatteja voikukka sisältää vähemmän kuin viljellyt salaatit, sillä se ei ole nitraattien kerääjä. Vuohenputki on puolestaan hyvä C-vitamiinin lähde.

Tänään keräsimme pihasta 5 minuutissa vihersalaatiksi:

  • voikukan lehtiä (pyöreäreunaisia ja pieniä)
  • voikukan nuppuja
  • koiranputkea
  • vuohenputkea

Revi suurimpia lehtiä pienemmäksi.

Täydellinen salaatinkastike villiyrteille
Sami Tallbergin resepti tekee villiyrttisalaatista gourmeeta hetkessä. Salaatinkastiketta kannattaa pitää jääkaapissa aina pikku satsi. Tämä kastike maustuu ajan mittaan aina vaan paremmaksi.

  • 2 1/2 dl rypsiöljyä
  • 1 1/2 dl kylmäpuristettua rypsiöljyä (tai kylmäpuristettua oliiviöljyä)
  • 1/4 sitruunan mehu
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 2 rkl vahvaa sinappia (Dijon)
  • 1 tl kuivattua rakuunaa
  • 1 valkosipulinkynsi kuorittuna ja murskattuna

Sekoita ainekset keskenään, anna maustua yön yli tai vaikka viikkojakin. Siivilöi valkosipuli ja rakuuna pois ja sekoita huolellisesti ennen käyttöä. (Me teimme kastiketta tänään pienemmän määrän ja söimme sen heti, joten emme siivilöineet siitä mitään pois!)