Tämän viikon reseptit kokosi Timo. Toivottavasti maistuu. Iloa keittiöön!
1. Perunalaatikko
3-4 perunaa. 0,75 dl hernerouhetta/jauhoa/hp-rouhetta, 1/2 sipuli, suolaa, öljyä, kasvismaitoa/munamaitoa noin 2 dl (mausteita esim: mustapippuri).
Keitä valitsemaasi rouhetta noin 2 dl vettä 15 minuuttia, lisää vettä tarvittaessa. (jos käytät hernejauhoa, ei tarvitse esikeittää). Mausta suolalla (kasvisliemikuutio, pippuri, grillimauste). Pese (ja kuori halutessasi) perunat. Pilko sipuli. Keitä perunat kypsiksi ja soseuta, lisää sekaan pilkottu sipuli ja rouhe tai jauho. Laita seos vuokaan, kaada päälle maustettu (suola, kasvisliemikuutio, pippuri, grillimauste) kasvis/munamaito. Paista uunissa 200 asteessa noin 20-30 minuuttia, kunnes pinta ruskistuu kauniisti. Laita pavut likoamaan huomista ruokaa varten.
2. Kasvisvuoka muna-viljamaidolla
2 perunaa, 2 porkkanaa, 1 sipuli, 1 dl papuja, vettä, suolaa. Keitä papuja n. 20 min. Pese, kuori, ja pilko kasvikset. Kuullota niitä hetki öljyisellä pannulla, sekoita mukaan pavut tässä vaiheessa ja laita pieneen uunivuokaan, niin että kasvikset ovat suhteellisen tiiviisti vuoassa. Tee n.2-3dl viljamaitoa aiempien ohjeiden mukaan (viljamaito ohje myös kohdassa muut reseptit) ja sekoita yksi kananmuna mukaan. Kaada sekaan suolalla ja pippurilla maustettu muna-viljamaito. Paista uunissa 225 °C noin 30-45 minuuttia uunista riippuen, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Laita 3 dl herneet likoamaan seuraavan päivän hernekeittoa varten.
3. Hernekeitto
Kuumenna herneet liotusvedessä, kerää veden pinnalta vaahto ja mahdolliset herneenkuoret pois. Jatka keittämistä noin 1 tunti. Lisää keittoon hieman pilkottua porkkanaa ja sipulia. Anna hernekeiton kiehua miedolla lämmöllä runsaan tunnin ajan. Jos haluat hernekeitosta sosemaista, jatka keittämistä vielä puolen tunnin ajan. Ota kuitenkin ennen soseuttamista siivilällä sivuun noin 1 dl herneitä huomiseen ruokaan. Mausta suolala ja pippurilla.
4. Herne-bulgur-porkkanapata
0,5 dl bulgur,1-3 porkkanaa, 1 sipuli, 1 dl herneitä, noin 2 dl vettä, Pilko porkkana kuutioiksi ja sipulit pieneksi. Paista kattilassa öljyssä sipulia, muutama minuutti. Lisää pilkotut porkkanat ja paista taas muutama minuutti. Lisää herneet ja sekoita pataa hetki. Lisää vesi, bulgur ja mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, lisää nestettä tarvittaessa. Osa ruoasta seuraavan päivän lettujen täytteeksi
5. Letut bulgurpatatäytteellä
Letut: 3 dl viljamaitoa, 1 dl vehnäjauhoja, 2 rkl hernejauhoa, 1 tl suolaa, öljyä paistamiseen, 1 kananmuna.
Mittaa kuivat ainekset isoon kulhoon ja lisää viljamaito. Sekoita kunnolla kunnes taikina on tasaista ja anna sen turvota puolisen tuntia. Paista letut miedolla lämmöllä öljytilkassa lettupannussa. Kuumenna öljyisellä panulla edellisen päivän bulgurpatatäyte ja täytä letut.
6. Porkkanamunakas
2 munaa, vettä, 1 sipuli, pieni porkkana raasteena. Pilko sipuli pieneksi ja raasta porkkana. Riko munat kulhoon ja lisää hieman vettä. Lisää porkkanaraaste ja sipuli ja sekoita. Kaada öljyiselle pannulle ja paista miedolla lämmöllä kunnes munakas kovettuu. Mausta suolalla ja pippurilla.
7. Perunamuusi ja kastike
3 perunaa (Saline, eli keltainen peruna), 1 dl härkäpapurouhetta, 1 sipuli, 100 g porkkanaa, 3 dl vettä, 1 rkl rypsiöljyä. Keitä perunat ja soseuta muusiksi sauvasekoittimella, lisää hieman vettä tai viljamaitoa kunnes muusi on sopivan paksuista. Kuullota sipuli ja kasvikset öljyssä. Ruskista härkäpapurouhe erikseen, mausta suolalla ja lisää vettä kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää kuulotetut kasvikset ja mausteita. (Mausteita esimerkiksi grillimaustetta, pippuria ja valkosipulia). Anna kastikkeen valmistua 10-15 minuuttia hiljaisella lämmöllä pannussa jotta porkkanat hieman pehmenevät ja antavat makua kastikkeeseen.
Vaihtoehto jollekkin päivälle – Paistetut perunat ja härkäpapurouhekastike
3-4 keitettyä perunaa, 0,5-1 dl härkäpapurouhetta, 1 sipuli, (valkosipulia), rypsiöljyä, suolaa. Pilko sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää härkäpapurouhe ja paista hetki. Lisää nestettä ja mausteet, hauduta noin 15 minuuttia. Kun ruoka kypsyy voit paistaa eilen keitetyt perunat öljyssä lisukkeeksi.
Muut reseptit
Viljamaitoa voit tehdä kaura-, ohra-, ruis- tai vehnähiutaleista. 1 osa vettä ja 1 osa hiutaleita. Anna turvota vähintään tunti. Purista sen jälkeen viljamaito astiaan joko harsokankaan läpi tai tiheän metallisiivilän läpi, lisäten vettä noin puoli desiä kerrallaan, kunnes hiutaleista on enää kuitu jäljellä. Jos ruoanlaitto unohtuu tai ei ehdi tehdä ruokaa joinain päivinä, kannattaa tehdä sitä paljon kerralla ja laittaa joko jääkaappiin tai pakastimeen, josta sitä voi ottaa ja lämmittää. Hiutaleita voi lisäillä sämpylä- ja leipätaikinaan, leseitä puuroon, leivontaan ja viljajugurttiin.
Puuro
Lisää kattilaan 1 dl puurohiutaleita ja tilkka rypsiöljyä 3 dl:aan vettä. Sammuta levy kun puuro alkaa kunnolla kiehua. Keitä puuroa muutama minuutti sekoittaen ja lisää hyppysellinen suolaa. Anna hautua kannen alla sammutetulla keittolevyllä n. 20 min.
Sämpylät
2,5 dl vettä, 25 g hiivaa, 1 tl sokeria, 1/2 tl suolaa n.5 dl vehnäjauhoja, tilkka öljyä. Lisää kädenlämpöiseen veteen suola ja sokeri. Sekoita kuivahiiva pieneen määrään jauhoja ja lisää taikinaan. Lisää jauhot vähitellen samalla sekoittaen. Lisää lopuksi öljy tai rasva. Anna taikinan kohota liinan alla noin 20 min. Leivo taikina sämpylöiksi ja paista 225 asteisessa uunissa 10-15 min uunin keskiosassa.
Viljajugurtti
1 osa idätettyä vehnää. 3-5 osaa ohraa. (Reseptiin voi myös soveltaa muita viljoja). Idätysohjeet: Vehnäjyviä, lasipurkki, ohutta harsokangasta ja kumilenkkejä. • Pese lasipurkki, kumilenkit ja harso, huuhtele viimeiseksi kiehuvalla vedellä. • Mittaa jyvät purkkiin. 1 dl:stä jyviä tulee noin litra ituja. Huuhdo jyvät viileällä vedellä 2-3 kertaa jotta mahdollinen pöly lähtee pois. Kaada päälle vettä, laita purkin päälle kangas kahdella kumilenkillä kiristettynä. Anna liota yön yli (n12h) huoneenlämmössä. Kaada sitten vesi pois harson läpi ja huuhtele muutaman kerran. • Aseta purkki alassuin esimerkiksi tiskikaappiin ritilän päälle. • Idätä vehnää 1,5 vuorokautta. Kastele jyviä kaksi kertaa vuorokaudessa; valuta huolella. Vehnä saattaa homehtua jos jyvät liian kuivia tai märkiä – homehtumisalttius vaihtelee. • Sekoita liottamattomat ohrasuurimot ja itänyt vehnä tasaisesti hyvin pestyssä lasipurkissa. Kaada vettä päälle; jyvät saavat peittyä runsaasti. Jätä purkkiin ¼ osa turpoamisvaraa. Kantta ei tarvita. Hapata huoneenlämmossä pimeässä (esim. kankaalla peitettynä) vajaat 1-2 vuorokautta lämpötilan mukaan. Sopiva happamuus on makuasia, joten maista, milloin jugurtti on tekeytnyt tarpeeksi. • Siirrä valmis ohra-vehnähapate jääkaappiin. Se säilyy noin viikon. Happanemisprosessi jatkuu hitaasti vielä viileässäkin. Hapate kannattaa syödä viikossa, ellet halua jättää sitä juureksi seuraavaan jugurttiin. • Lisää raakaruokosokeria jos haluat makeutta jugurttiin.
Herneen versotus
Laita herneet purkkiin veteen likoamaan, esim. yön yli. Liotus ei pakollinen, mutta auttaa itämään nopeammin. Sitten laakeaan astiaan pohjalle multaa muutaman sentin kerros ja siihen siemenet päälle tasaisesti. Siihen vielä ohut kerros multaa. (Tai voi jättää poiskin). Pidä kylvös kosteana. Päälle voi laittaa kelmua tai esim. jonkun kannen, niin ei tarvitse kastella ihan koko ajan. Kuitenkin niin että ilma pääsee kiertämään. Itävät paremmin pimeässä joten anna kylvöksen ensin olla päivän pari esim. keittiön pimeimmässä nurkassa tai tiskikaapissa. Sitten siirrä valoon, jota saa olla paljon. Kastelua tarvitsee yleensä päivittäin, varsinkin alussa saa sumuttamalla hyvin. Versot voi kaatua nopeastikin kuivuuden yllättäessä, mutta virkoavat usein kun taas kastelee. Versot saa antaa kasvaa aika korkeiksi ennen kuin ne leikkaa. Esim. n. 20cm tai miten tykkää. Leikataan aika tyvestä. Jos liian korkeiksi päästää, tulee varsista paksumpia ja puisempia. Ovat hyviä sellaisenaan napostellen, viherlautasissa, keitoissa ja esim. ruokien koristelussa.