IMG_2618

Satokassi nro 1, ei huono. Aika hyvä!

Luomukassi nro 1

Sisältö (kaikki Lassilan tilalta):

Taitepavut

Silpoydinherneet

Tomaatit

Nauriit

Sipulit

Uudet perunat

Rypsiöljy

Spelttipasta

Seitan

Härkäpapurouhe

Pk-vehnäjauho

Vehnähiutale

Ruisleipä (tietysti juureen leivottu!)

IMG_2543

Aamu alkoi Lassilassa leipää paistaen klo 06. Yksi syötiin omalla porukalla heti ja hymyiltiin maireasti. Hyvää!

 

IMG_2546

Tuoretuotteet kerättiin pellosta juuri ennen kassien pakkaamista. Siksi ne maistuvat erilaisilta kuin ”yleensä”.

 

IMG_2548

Pöpelikössä on hyvä.

IMG_2550

Ihana pullukka!

IMG_2551

Tasajakopunnitus!

Esimerkkireseptit:

Aamuisin puuro:

1,5 dl hiutaleita

4 dl vettä

1 tl suola

1 rkl rypsiöljy

Kiehauta vesi ja lisää hiutaleet suola ja rypsiöljy. Sammuta keittolevy ja anna kattilan olla levyn päällä. Sekoittele puuroa muutama minuutti. Jätä puuro hautumaan kannen alle, kun kiehuminen laantuu. Anna hautua n. 20 minuuttia.

 

Päivä 1.

Apposet ja uudet perunat

1 l herneitä

1 l vettä

2 rkl suolaa

Keitä herneitä suolavedessä 15-30 minuuttia kunnes pinta muuttuu tummemmaksi ja alkaa pehnemään. Valuta herneet lävikössä. Jäähtyneet apposet nautitaan vetämällä palot huulten läpi.

Keitä perunat ja kuullota sipuli rypsiöljyssä. Nautitaan yhdessä apposten kanssa. Voit keittää perunoita reilumman satsin, säilyttää ne jääkaapissa ja paistaa ylijääneet seuraavana päivänä.

 

Päivä 2.

Paistetut perunat ja seitan taitepapujen kanssa.

Keitä taitepavut pehmeäksi kovasti kiehuvassa vedessä n. 8-10 minuuttia. Kokeile kypsyyttä maistamalla ja valuta vesi pois. Jos papuja sitä vastoin ei ole tarkoitus syödä heti, ne on jäähdytettävä nopeasti kylmällä vedellä kypsymisen pysäyttämiseksi. Tämän jälkeen pavut kuivataan pyyheliinalla ja säilytetään jääkaapissa.

Paista keitetettyjä ja pilkotuttuja perunoita sekä seitania muutama minuutti rypsiöljyssä.

 

Päivä 3.

Spelttipasta härkäpapurouhekastikkeella:

Spelttipasta 100 g

1 tl suola

1 l vettä

 

1 dl Härkäpapurouhe

3 dl vettä

1 tl suola

2 tl grillimauste

1 sipuli

0,25 dl rypsiöljy

 

Keitä spelttipastaa n. 8 minuuttia ja valuta lävikössä.

Sekoita härkäpapurouhe mausteet ja vesi.

Kuullota sipuli pannulla rypsiöljyssä. Lisää härkäpapumassa pannulle ja keitä n. 10 minuuttia välillä sekoitellen.

 

Päivä 4.

Kesäsoppa:

Nauris

Uudet perunat

Taitepavut

Härkäpapurouhe

Rypsiöljy

Suola

Vesi

 

Keitä pilkotut kasvikset ja härkäpapurouhe pehmeäksi (n. 25 min). Käytä osa sopasta seuraavan päivän kasvispihveihin.

 

Päivä 5.

Kasvispihvit:

Soseuta edellispäivän soppa. Lisää soseeseen vehnäjauho/vehnähiutale kunnes saat kiinteän massan. Muotoile massasta pihvejä ja paista öljyisellä pannulla.

Ruskea kastike:

1 rkl öljy

2 rkl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

Ripaus musta ja valkopippuria

1,5 dl vettä

Lämmitetään öljy ja lisätään vehnäjauhot vähitellen ja hyvin sekoittaen. ; ruskistetaan.

Lämmitetään vesi; lisätään loruutellen ja hyvin sekoittaen

Lisätää pippurit sekä suola.
 Annetaan kiehuskella niin, että jauhot kypsyvät n. 15 min

 

Päivä 6.

Tortilla härkäpapurouhetäytteellä:

2,5 dl vehnäjauhoja

¼ tl suola

1 dl vettä

¼ dl rypsiöljyä

Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 5 osaan ja pyörittele jokaisesta pulla. Anna pullien levätä peitettynä muovilla sillä aikaa, kun teet täytekastikkeen.

Kaulitse jokainen taikinapulla jauhotetulla pöydällä ison paistinpannun kokoiseksi pyöreäksi levyksi kaulimella. Paista paistinpannulla ilman rasvaa molemmin puolin niin, että tortilla saa hivenen rusehtavia pilkkuja.

Valmista härkäpapurouhe kastike kuten päivä 3. Jätä osa kastikkeesta seuraavalle päivälle.

 

Päivä 7.

Sekoita härkäpapurouhekastike ja 2 dl spelttipasta. Lisää nestettä massaan n. 0,5 l jotta se tulee notkeaksi. Voitele vuoka ja lisää massa vuokaan. Paista 225 C n. 30 minuuttia.

 

Päivä 8.

Hae seuraava satokassi ja juo kuppi kaffetta kaltaistesi kanssa 🙂

IMG_2579

Kun on hyvät raaka-aineet, ei välttämättä tarvita reseptejä. Yksi satokassi korkattiin tähän tyyliin.

IMG_2557

Kolmekymmentä hernepussia liftaamassa stadiin Arjan aitan edessä.

 

IMG_2565

Satokassit ja kissat.

IMG_2552

Huomionhakuisuutta havaittavissa.

 

IMG_2578