seitan

Seitanin kuva kirjasta Viiden tähden vegaani. Valokuva ja seitanin resepti: Elina Innanen.

Hämmästytä pöytäkuntasi! Mistä ruoasta tykkäävät niin naperot, lihansyöjät, vegaanit kuin hiilareidenkin väistelijät? Kaikesta mitä Lassilassa kokataan, mutta tässä resepti seitanpihveihin ja kukkakaalicouscousiin. Jostain syystä lähes kaikki olettavat, että seitania on vaikea tehdä. Se on karmea väärinkäsitys. Helpompaa ja halvempaa pihviateriaa saa hakea. Vain marinointi vie aikaa (marinointi yön yli) – mutta vaivaa ei sekään.

Seitan helposti myös maistuu lihaa paremmalta, koska sen voi marinoida läpikotaisin, syvemmältä. Myös koostumus on sama kuin harvoin tarjolla olevan, täydellisen murean lihan. Tätä ruokaa voi kokata isommallekin porukalle ilman, että budjetti räjähtää. Nyt on kukkakaaliaika.

IMG_2020

Oma annoskuvani ei ole järin hieno. Mutta maku oli mitä mahtavin!

 

Proteiinipitoinen vegaanipäivällinen:

Seitanpihvit ja kukkakaalicouscous

 

Seitanpihvit

  1. Sekoita kuivat aineet ja lisää soijakastike ja vesi. Vaivaa taikinaa muutama minuutti ja muotoile se pötköksi.
  2. Leikkaa pötköstä noin sentin paksuisia viipaleita (10-12 kpl). Painele viipaleet litteiksi. Tässä vaiheessa seitanin voi leikata käyttötarkoituksen mukaan myös esimerkiksi sopivan kokoisiksi kuutioiksi.
  3. Kiehauta keitinliemi ja lisää seitanpihvit sinne yksitellen. Anna kiehua noin 20 minuuttia pihvejä välillä käännellen.
  4. Kaada keitinliemi pois ja nosta pihvit marinadiin. Anna seitanin marinoitua yön yli ja paista pihvit sitten pannulla tai grillissä.

Ainekset:

2 ½ dl gluteenijauhoja
1 ¼ dl kikhernejauhoja
2 tl savupaprikajauhetta (Tämä on tärkeä mauste!)
1 tl kasvisliemijauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
1 ½ dl vettä
2 tl soijakastiketta

Seitanin keitinliemi:

1 ½–2 l vettä
2 kasvisliemikuutiota
¼ dl soijakastiketta
¼ dl balsamiviinietikkaa

Seitanin Jerk-marinadi:
Soseuta marinadin aineet sauvasekoittimella:
½ sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä
1 rkl timjamia
1 tl jauhettua muskottipähkinää
1 ½ tl chilirouhetta
1 tl maustepippuria
½ tl jauhettua inkivääriä
¼ tl suolaa
¼ tl sokeria
mustapippuria myllystä
1 limetin mehu
¾ dl rypsiöljyä

 Tämä erinomainen seitanpihvien resepti löytyy Elina Innasen kirjasta Viiden tähden vegaani.

 

Kukkakaalicouscous (ilman couscousia)

Kesän kunniaksi voi jättää couscousin kaappiin ja antaa kukkakaalin tekeytyä murusiksi.

Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja käytä konetta sykäyksittäin, jotta kukkakaalin rakenne muuttuisi couscousin kaltaiseksi, mutta ei menisi liian hienoksi.

Neljälle:

1 iso kukkakaali
½ tl suolaa
(1 luomusitruunan raastettu kuori ja ½ sitruunan mehu)
1 tl ruokosokeria
2 rkl kylmäpuristettua öljyä
mustapippuria
1 valkosipulinkynsi
kourallinen rusinoita
1 ½ dl cashewpähkinöitä

Pari oksaa tuoreita yrttejä (esim. minttua, persiljaa, basilikaa tai korianteria), mitä nyt sattuu käteen.

Kukkakaalicouscousin resepti on hieman mukailtu Outi Rinteen kirjasta Raakaruoka-aika.