Hernejauho on herkullista ja helppokäyttöistä kasviproteiinia

IMG_2550

Hernejauho-smoothie

  • pari omenaa
  • reilu rkl hernejauho
  • kourallinen marjoja
  • kauramaitoa n. 3dl
  • lisää kauramaitoa tai vettä jos koostumus on liian paksu
  • (voit makeuttaa halutessasi hunajalla/sokerilla)Kauramaito: 1,5 dl kaurahiutaleita,  noin 5 dl vettä.Anna hiutaleiden turvota vedessä vähintään 15 minuuttia (- voit liottaa hiutaleita jopa yön yli, jos haluat), sekoita teho/sauvasekoittimella, siivilöi. Lisää vettä tarvittaessa.

Herneohukaiset tulisella papu-kasvistäytteellä

Herneohukaiset: 1 dl hernejauhoa & 2 dl vettä, 6 dl vettä, 2 dl lettujauhoja, 1 pehmeäksi keitetty peruna/1-2 kananmunaa, ½ tl suolaa, ½ tl sokeria, paistamiseen rypsiöljyä (voit lisätä taikinaan pienen ripauksen ruokasoodaa tai leivinjauhetta)

Keitä yksi peruna pehmeäksi tai voit myös perunan sijasta tai lisäksi kayttää 1-2 kananmunaa lettutaikinaan. Turvota hernejauhoa noin 2 dl:ssa vettä 5 minuuttia. Lisää hernejauhoon 4 dl kylmää vettä. (Tässä vaiheessa voit sekoittaa soodan tai leivinjauheen jauhoihin jos käytät). Lisää kaikki loput ainekset ja kuorittu peruna/kananmunat astiaan ja tee taikina sauvasekottimella, tehosekoittimella tai haarukalla/käsin. Laita taikina viileään puoleksi tunniksi liinalla peitettynä.

Paista ohukaiset. Jos taikina vaikuttaa liian paksulta, voit lisätä siihen hieman vettä.

Tulinen papu-kasvistäyte: 4-6 perunaa, 2 porkkanaa, ½ sipuli, yön yli liotettuja härkäpapuja, hieman vettä, öljyä paistamiseen, suolaa. (mausteita esim: valkosipulia, chiliä, kurkumaa, mustapippuria, korianteria)

Kuullota sipulia (ja valkosipulia) ja mausteita öljyssä. Lisää liotetut ja huuhdellut pavut ja paloitellut porkkanat ja kuullota hetki. Lisää vesi ja keitä hiljalleen kiehuen noin 30 minuuttia. Lisää nestettä hieman tarvittaessa. Lisää pestyt (kuoritut) ja paloitellut perunat ja keitä vielä 30 minuuttia.


Momot ja lohkoperunat

Hernetahna: Hernejauhoa, rypsiöljyä ja suolaa. Laita noin 1 dl hernejauhoa pieneen kulhoon. Lisää rypsiöljyä vähän kerrallaan ja sekoita niin että seos muuttuu tahnamaiseksi. Mausta suolalla.

Lohkoperunat: 300 g perunaa, rypsiöljyä, (mausteita esim: suola, pippuri, oregano, ripaus chiliä).
Pese perunat huolellisesti. Paloittele lohkoiksi, pyörittele öljyssä ja mausteissa ja paista uunissa 200 °C n. 30-40 minuuttia kunnes perunat ruskistuvat kauniisti.

Momotaikina: 2,5 dl vehnäjauhoja, ja 1 dl vettä. Laita jauhot kulhoon, lisää vesi ja muovaa taikina. Kauli taikina ohueksi, ja tee noin kämmennen kokoisia pyöreitä taikinalevyjä. Ketä noin 1 dl herne- tai härkäpapurouhetta kypsäksi niukassa vedessä siten että se muodostuu soseeksi. Pausta pippurilla ja suolalla. Tee soseesta ja eilen tekemästäsi juures-sipuli-perunaraasteesta täyte, jonka laitat taikinalevyjen sisälle. Voit hieman vielä hienontaa veitsellä juuresraastetta, jotta taikinalevyt on helpompi täyttää. Kostuta taikinalevyjen reunoja, ja sulje nyytit. Höyrytä siivilän avulla tai höyrytyskattilassa noin 10-15 minuuttia. Voit sipaista momon reunalle hieman hernetahinia lautasella.

Lohkoperunat ja hernejauhokastike

Lohkoperunat: 300 g perunaa, rypsiöljyä, (mausteita esim: suola, pippuri, oregano, ripaus chiliä).
Pese perunat huolellisesti. Paloittele lohkoiksi, pyörittele öljyssä ja mausteissa ja paista uunissa 200 °C n. 30-40 minuuttia kunnes perunat ruskistuvat kauniisti.

Hernejauhokastike: 2 rkl hernejauhoa, ½ sipuli, suolaa (pippuria ja yrttimausteita)
Kuullota sipuli öljyssä ja siirrä pois kun ruskistat hernejauhon. Ruskista hernejauho öljyssä. Lisää vettä ja mausteita ja sekoita, kunnes kastike on sopivan paksuista, lisää kuullotettu sipuli mukaan.