Omenapiiras kannella

Älä leikkaa piirasta heti uunista otettuasi, vaan anna sen jähmettyä ainakin puoli tuntia. Kuumana sisällä on vielä paljon nestettä, joka jähmettyy viiletessä.

 

noin 8 annosta

valmistusaika noin 1 h 20 min

Taikina: 

4½ dl vehnäjauhoja

3 rkl (intiaani)sokeria

150 g kylmää margariinia

2–4 rkl kylmää vettä

Täyte: 

3 omenaa

4 dl keitettyä vehnäriisiä

2 dl hillosokeria

1 tl kanelia

1 tl luonnonvaniljaa

Päälle: 

2–3 rkl kauramaitoa

sokeria

Keitä vehnäriisi. Voit antaa sen kiehua vaikka tunnin, tässä on hyvä, jos menee vähän ylipehmeäksi. Valuta vesi kunnolla pois.

Sekoita vehnäjauhot ja sokeri kulhossa.

Pilko kylmä margariini pieniksi kuutioiksi ja lisää jauho-sokerikulhoon. Nypi ainekset sormin murumaiseksi.

Lisää kylmää vettä ja sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikina palloksi ja laita taikina puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Huuhdo ja kuivaa omput. Leikkaa sormenpään kokoisiksi palasiksi.

Sekoita ompunpalojen joukkoon hillosokeri, kaneli ja vanilja.

Voitele halkaisijaltaan noin 24-senttinen vuoka. Vuoassa olisi hyvä olla noin 4–5 senttimetriä korkeat reunat, sillä kupliva omenatäyte voi muutoin sotkea uunin.

Ota taikinapallosta hieman yli puolet ja kauli niin suureksi levyksi, että se riittää vuoan pohjalle ja reunoille. Laita taikina vuokaan, painele osa vuoan reunoille.

Kaada pohjan päälle omenatäyte. Kauli lopusta taikinasta piirakkaan kansi. Nosta taikinalevy omenatäytteen päälle ja nipistele tiukasti reunoista kiinni pohjataikinaan. Tee veitsellä muutama aukko kanteen. Voitele pinta kauramaidolla, ripottele päälle sokeria.

Nosta piirakka 200-asteiseen uuniin, paista noin 45 minuuttia.

Anna piirakan jäähtyä ennen tarjoilua, jotta täyte hieman jähmettyy. Tarjoa lämpimänä sellaisenaan tai jäätelön kera.