DSC_0582

Sisältö

puolikarkea vehnäjauho
ohrasuurimo
spelttimanna
bulgur
falafel
sipulinippu
pinaatti
mangoldi (korvaus salaateista)
leipä

DSC_0563

Leipuri-Jussin juhannustaiat. Maailman kauneimmat leivät.

 

Reseptit

Pinaattikeitto
  • 0,25 dl rypsiöljyä
  • 2 rkl vehnäjauhoja (voit käyttää myös härkäpapujauhoa)
  • 1 litra viljamaitoa (tai maitoa)
  • 100 g pinaattia
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • ripaus valkopippuria
Huuhtele ja silppua pinaatin lehdet. Kuumenna öljy pannulla ja lisää jauhot ja anna kiehahtaa koko ajan sekoittaen. Lisää maito vähitellen, hyvin sekoittaen. Lisää hienonnettu pinaatti sekoittaen. Anna kiehua muutama minuutti ja mausta.

Mangoldi ohratto

  • 1,5 dl ohrasuurimoita,
  • 1 dl härkäpapurouhetta/hernerouhetta
  • 1 l vettä
  • 1 sipuli varsineen
  • mangoldia
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa (mausteita esim. valkosipulia, mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sitruunaa
Hienonna sipuli. Huuhtele sipulin varret ja silppua ne. Kuullota ohrasuurimoita, hienonnettua sipulia ja lehtiruotineen pilkottua mangoldia öljytilkassa muutamia minuutteja. Lisää vesi, härkäpapu/hernerouhe ja mausteet ja anna kiehua kannen alla n. 10 min. Hauduta vielä noin 30 min. Keitä lopussa tarvittaessa hetki ilman kantta, että liika neste haihtuu. Viimeistele suolalla, (mustapippurilla ja sitruunalla.) Lisää silputut sipulinvarret ohraton päälle. Jätä osa ohratosta seuraavan päivän falafelien lisukkeeksi ja laita jääkääppiin.
Falafel ohratolla
Lämmitä falafelit ja ohratto öljyisellä pannulla tai mikrossa.
Spelttimannapuuro
  • 1l vettä (tai maitoa)
  • 1 ¼ dl mannasuurimoita
  • ½ tl suolaa

Kiehauta neste ja ripottele suurimot sekoittaen nesteeseen. Lisää suola. Anna kiehua sekoittaen muutama minuutti. Sammuta keittolevy ja hauduta kannen alla n. 10 minuuttia.

 

Falafel ja bulgur härkäpapukastikkeella

  • 4 falafelkolmiota
  • 1 dl bulgur
  • 4 dl vettä
  • tilkka rypsiöljyä
  • 1 sipulin varsi
  • 1 tl curryä
  • 1 tl suolaa

Kastike:

  • 0,5 dl härkäpapujauhoa
  • 2 dl vettä
  • 1 sipuli
  • tilkka rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
1 tl jauhettua valkopippuria
Lämmitä öljy pannulla ja lisää bulgur sekoittaen lisää vesi ja keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Lisää curry ja suola. Lisää huuhdellut ja silputut sipulinvarret.
Kastike: Kuullota pilkottu sipuli tilkassa rypsiöljyä. Lisää härkäpapujauho sekoittaen. Lisää vesi ja mausteet. Kiehauta sekoittaen n. 5 minuuttia.
Lämmitä falafelit.
Uunipuuro
1 osa ohrasuurimoita + 2 osaa elämänkatsomukseen sopivaa nestettä vuokaan ja paistetaan 180-asteisessa uunissa 1,5 tuntia.
Hernerouhepihvit valkoisella kastikkeella
  • 1 dl hernerouhetta
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 dl kaurahiutaleita
  • 1,25 dl vettä
  • ½ tl mustapippuria
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl kasvisliemijauhetta
  • 1 rkl rypsiöljyä

 

Kastike

  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 dl härkäpapujauhoa
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • ½ tl valkopippuria

    Keitä hernerouhetta n. 10 minuuttia mausteisessa vedessä. Lisää jauhot ja hiutaleet ja muotoile pihvejä. Paista öljyisellä pannulla n. 5 minuuttia kummaltakin puolen.

    Kuumenna öljy pannulla, lisää härkäpapujauho ja paista hetki sekoittaen. Lisää vesi ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.

 

Bulgur härkäpapurouhepata
  • 1 rkl rypsiöljy
  • 1 dl bulguria
  • 3 dl vettä
  • 0,5 dl härkäpapurouhetta ja 1,5 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl paprikajauhetta
  • 1 tl grillimaustetta

Sekoita härkäpapurouhe ja mausteet. Lisää seokseen 1,5 dl vettä ja anna vetäytyä. Kuumenna öljy pannulla. Lisää bulgur ja 3 dl vesi. Kiehauta n. 10 minuuttia. Lisää härkäpapurouhe/vesi/mausteseos. Keitä keskilämmöllä kannen alla n. 15. min.

Hyvää juhannusta!

_DSF4702