Lehdistötiedote 8.5.2019

Kumppanuusmaatalous ry (CSA Finland) on perustettu
Tavoitteena muuttaa ruokajärjestelmää!

Sunnuntaina 5.5.2019 perustettu uusi yhdistys Kumppanuusmaatalous ry – CSA Finland kehittää kumppanuusmaataloutta harjoittavien maatilojen yhteistyötä, tuo lisää näkyvyyttä sekä voimaannuttaa ekologisesti kestävämmän ja oikeudenmukaisemman ruokajärjestelmän parissa työskenteleviä toimijoita.

Yksi tällaisista maatiloista on tuusulalainen Lassilan tila, jossa toimii ruokaosuuskunta Oma Maa. “Osuuskuntamme toiminnalla haluamme tuoda esille, miten ruoan tuotanto-, jakelu- ja kulutuskäytäntöjä muuttamalla voimme vaikuttaa positiivisesti ympäristöön ja terveyteen sekä samanaikaisesti edistää oikeudenmukaisia yhteiskuntarakenteita. Perustamalla Kumppanuusmaatalous ry:n haluamme saada toiminnallemme lisää näkyvyyttä ja uusia toimijoita realisoimaan vaihtoehtoisen ruoantuotannon potentiaalia”, sanoo verkoston puheenjohtaja Ruby van der Wekken, Osuuskunta Tuusulan Oma Maasta.

Suomessa on tällä hetkellä 13 kumppanuusmaataloutta harjoittavaa toimijaa (Community Supported Agriculture, CSA), jotka toimivat hieman erilaisilla malleilla. Toimijoita yhdistää tahto tiivistää ruoan tuottajien ja loppukäyttäjien yhteistyötä kehittämällä yhteisöjä, jotka yhdessä jakavat sekä satokauden riskit että sen tuottamat hedelmät.

“Kumppanuusmaatalous ry:lllä tulee olemaan tärkeä rooli ymmärryksen lisääjänä, ja se tuo mukanaan merkittävän kulttuurisen muutoksen. Sen sijaan, että viljelijä menisi pankkiin lainahakemus kädessään, hän voi kumppanuusmaatilayhteisön kanssa yhdessä rahoittaa ja jakaa vastuun toiminnastaan. Meidän tulisi myös pystyä katsomaan ruoantuotantoa pidemmässä perspektiivissä, nykyisen kaupan harjoittaman kvartaaliajattelun sijaan, jotta voimme rakentaa syvempiä suhteita tuottajien ja ruoan käyttäjien välille”, toteaa Olli Repo Herttoniemen ruokaosuuskunnasta.

Perustamiskokouksen kutsujina olivat Herttoniemen ruokaosuuskunnan ja Osk. Tuusulan Oma Maan lisäksi: Lahden Ruokaosuuskunta, Kumppanuusviljelmä Juurikas (Jyväskylä) ja Rekolan Puutarha (Kangasala). Kumppanuusmaatalous ry tulee toimimaan osana kansainvälistä CSA Urgenci -verkostoa.

Perustamiskokouksessa oli edustusta seuraavista tahoista: Osuuskunta Oma Maa ja Kaupunkilaisten oma pelto, sekä Ehta Raha ja Ilmastovanhemmat

Lisätietoa:
Ruby van der Wekken, osuuskunta Tuusulan Oma Maa  
rubyvdwekken(@)gmail.com 
Oli Repo, Herttoniemen ruokaosuuskunta / kaupunkilaisten oma pelto
olirepo(@)gmail.com