Osuuskunta perusti ensisijaisesti jäsenilleen suunnatun lainapiirin keväällä 2021. Lainapiirillä kerättiin siltarahoitusta vuoden 2021 investointeihin yhteensä 22.720 euroa. Kiitos kaikille osallistuneille!


Lainapiirin idea 


Oma maa perusti laina piirin touko-kesäkuussa 2021, jotta osuuskunta pystyisi tekemään kesän 2021 kasvukaudella tarvittavia investointeja. Lainapiiri perustettiin siltarahoitukseksi ennen kuin osuuskunta pystyisi vahvistamaan omaa pääomaansa osakeannilla. Samaan aikaan lainapiirin perustamisen kanssa osuuskunnan jäsenille ehdotettiin myös sääntömuutosta, joka mahdollistaisi osakepääoman hankkimisen. Lainapiiriin jäsenille kerrottiin alusta alkaen, että heillä on mahdollisuus muuttaa antamansa lainat osakkeiksi. Osakeannista päätettiin joulukuussa 2021 ja osakeanti on auki 15.1.-28.2.2022.

Lainapiirissä on mukana 35 jäsentä, jotka ovat lainanneet Oma maalle yhteensä 22.720 euroa. Osa lainoista on korotonta lainaa, mutta muille maksetaan 2,0 % korko. Lainapiirin lainat ovat lyhytaikaisia lainoja, jotka maksetaan takaisin osakeannin tuotoilla. Kaikilla lainapiirin jäsenillä on myös mahdollisuus muuttaa lainansa osakkeiksi. Jos lainapiirin jäsen ei halua muuttaa lainaansa osakkeiksi, se maksetaan takaisin viimeistään 28.2.2022. Lainoille mahdollisesti kertyneet korot maksetaan 28.2.2022.

Lisätietoja lainapiiristä voi katsoa myös lainapiirin aikana kootuista vastauksista usein kysyttyihin kysymyksiin.
Samalla se vahvistaa osuuskunnan omaa pääomaa ja vähentää velkaantuneisuutta, sillä se mahdollistaa lainapiirin lainojen takaisinmaksun ja niiden vaihtamisen osakkeiksi.

Lainapiirin avulla tehdyt investoinnit

 

Oma maa laati lainapiiriä varten investointilistan  vuodelle 2021. Investointilistassa avattiin tarvittavia investointeja sekä priorisoitiin ne sen mukaan, miten ne vaikuttaisivat osuuskunnan toimintaan ja tuottavuuteen. Investointilistaa ylläpidettiin vuoden aikan jatkuvasti, jotta lainapiirin jäsenillä olisi jatkuvasti tiedossa, mihin kerätyt rahat oikeasti käytetään.

Lainapiirin rahoituksella parannettiin kastelujärjestelmää, hankittiin henkilönostin, penkintekijä ja jatkojalostukseen liittyviä koneita ja laitteita sekä ostettiin mansikan, marjasinikuusaman ja viinirypäleen taimia yhteensä 17.678 eurolla. Loppuosa 5.042 euroa käytettiin vuodelta 2020 kertyneen investointivelan (yhteensä 16.120 euroa) maksuun jäsenviljelijä Jukka Lassilalle.

 

Lainapiirin aikataulu

Touko-kesäkuu 2021:
lainapiirin muodostaminen ja lainan maksu

Elokuu 2021:
osakeannin aikataulu ja lainan muuttamisen ehdot

Tammi-helmikuu 2022:
osakeanti ja lainan muuttaminen osakkeiksi

Helmikuu 2022:
muuttamattomien lainojen takaisinmaksu