IMG_1586

Maalaiset kaupungissa sadonjaossa Kalliossa. Viljelijä-Teija, sylissään Veeran ja Timon Toivo, tuottajajäsen Veera ja Super-Rauli suoraan pellosta. 

IMG_1582

Kuvassa avomaan sato. (Koko setin ottaneille on aina lisäksi kaksi kennoa kananmunia joka viikko.)

Uusi satokassi ilmestyy maailmankaikkeuteen aina torstaisin,

Koska ensimmäinen sadonjakopäivä oli torstai. Eli tiistain kassi on toisinto yllä olevasta, joskin ilman salaattia.

Sisältö to 25.6. ja ti 30.6.

  • Jukan tekemä seitan
  • Jussin ja Jukan juureen leipoma ruisleipä
  • Jussin ja Jukan juureen leipoma grahamvehnäpatonki
  • Jukan tekemä Omenainen kaurajäädyke
  • Kaurahiutale
  • Speltpasta
  • Salaatti (vain torstain kassissa)

Torstain kassissa salaattia, tiistain kassissa ei, koska reilupeli.

Toisinaan käy jokin pieni kömmähdys, kuten silloin kun torstai-kassilaisten salaatit jäätyivät kuoliaaksi. (Niin voi Suomen kesässä käydä kenelle tahansa.) Tässä kassissa on sen vuoksi tänään salaattia, mutta tiistaina se puuttuu, tiistailaiset saivat tämän salaattierän jo aiemmin.

Luonnon kanssa kaikki on yhtä hässäkkää – aina ei mene kuten excel-taulukossa tai Drömsössä, mutta usein menee vielä paremmin!


Tasapuolisuus satokasseissa on lähes 100 %

Kyselkää aina jos jokin kummastuttaa – katsomme kyllä todella tarkasti, että kaikki saavat kaikkea saman verran. Muutama kyseli miksi yhdessä kassissa oli vain kaksi sipulia, vaikka kuvassa oli 4. Se johtui siitä, että kuvaan oli eksynyt jostain syystä kaksi ekstra-sipulia. Eli oikeasti kaikki saivat niitä kaksi. <3

jäädyke

Tämä Jukan omenainen kaurajäädyke on taivaallista! Söimme sen isolla porukalla kaverin katolla aivan onnessamme. Ei haittaa vaikka jäädyke sulaisi kotimatkalla täysin, sillä kasvipohjaisen jäädykkeen voi pakastaa uudestaan, ellei halua heti syödä sitä.

DSC_0565

Kevätsipulia

DSC_0569

Mangoldia


Reseptit

1. päivä: Mangoldikääryleet

  • mangoldi
  • 3 rkl hunajaa/siirappia

TÄYTE:

  • 3 dl vettä
  • 100 g ohrasuurimoita/kaurahelmiä
  • mangoldin lehtiruotia
  • 1⁄2 dl härkäpapurouhetta, 1 1⁄2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl timjamia
  • 1 tl meiramia
  • 1 tl inkivääriä

1. Irrota mangoldin lehdet ja huuhtele juoksevan veden alla. Hienonna paksuimmat lehtiruodit täytettä varten.

2. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja hauduta suurimot puolikypsäksi.

3. Sekoita härkäpapurouhe ja mausteet sekä hienonnetut mangoldin lehtiruodit ja lisää seokseen 1,5 dl vettä. Sekoita massa ja anna vetäytyä n. 5 minuuttia. Kiehauta massa pannulla.

4. Levitä mangoldin lehdet työpöydälle ja annostele niille runsaasti täytemassaa. Kääri tiukoiksi kääryleiksi.

5. Lado kääryleet uunipellille ja valuta päälle hunajaa/siirappia. Kypsennä uunissa 190 asteessa 50­55 minuuttia.

2. päivä: Papurokka

  • 3 dl härkäpapuja
  • 1 l vettä
  • 1 tl suola
  • 1 tl mustapippuri
  • 1 tl kynteliä

Kiehauta liotetut pavut kunnolla n. 10 minuuttia ja keitä sen jälkeen miedolla lämmöllä n. 40 minuuttia.

3. päivä: Spelttipasta härkäpapukastikkeella

  • Spelttipasta 100 g
  • 1 tl suola
  • 1 l vettä
  • Kastike
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 0,5 dl härkäpapujauhoa
  • 2 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1⁄2 tl valkopippuria

Keitä spelttipastaa n. 6 minuuttia ja valuta lävikössä.

Kuumenna öljy pannulla, lisää härkäpapujauho ja paista hetki sekoittaen. Lisää vesi ja mausteet. Keitä

miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.

Kuumenna öljy pannulla, lisää härkäpapujauho ja paista hetki sekoittaen. Lisää vesi ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.

4. päivä: Seitan ohratto/kauratto

  • 1,5 dl ohrasuurimoita/kaurahelmiä
  • 1 dl härkäpapurouhetta/hernerouhetta
  • 1 l vettä
  • Seitan suikaleita
  • öljyä paistamiseen
  • suolaa (mausteita esim. valkosipulia, mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sitruunaa).

Kuullota ohrasuurimoita/kaurahelmiä öljytilkassa muutamia minuutteja. Pilko seitan suikaleet. Lisää vesi, härkäpapu/hernerouhe, pilkotut seitansuikaleet ja mausteet ja anna kiehua kannen alla n. 10 min. Hauduta vielä noin 30 min. Keitä lopussa tarvittaessa hetki ilman kantta, että liika neste
haihtuu. Viimeistele suolalla, (mustapippurilla ja sitruunalla). Laita osa ohratosta/kauratosta
jääkaappiin ja käytä seuraavan päivän tortillojen täytteenä.

 
5. päivä: Tähde tortillat

  • 2,5 dl vehnäjauhoja
  • 1⁄4 tl suola
  • 1 dl vettä
  • 1⁄4 dl rypsiöljyä
  • Paistamiseen
  • 1⁄4 dl rypsiöljyä

Sekoita ainekset keskenään kimmoisaksi taikinaksi. Leivo taikinasta tanko ja jaa se 5 osaan ja pyörittele jokaisesta pulla. Anna pullien levätä peitettynä muovilla sillä aikaa, kun lämmität täytekastikkeen. Lämmitä ohratto/kauratto pannulla. Lisää tarvittaessa hieman nestettä.

Kaulitse jokainen taikinapulla jauhotetulla pöydällä ison paistinpannun kokoiseksi pyöreäksi levyksi
kaulimella. Paista paistinpannulla ilman rasvaa molemmin puolin niin, että tortilla saa hivenen rusehtavia pilkkuja.

Täytä tortillat ja kääri rullalle.

6. päivä: Spelttipastalaatikko

  • 100 g spelttipastaa
  • 1 dl härkäpapurouhetta/hernerouhetta tai härkäpapujauhoa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl grillimauste
  • 0,25 dl rypsiöljyä
  • 5 dl Kauramaitoa

Kauramaito:

  • 2 1⁄2 dl kaurahiutaleita
  • 6 dl vettä

Sekoita hiutalee veteen ja anna liota vähintään 15 minuuttia. Sekoita blenderillä tai sauvasekoittimella.

Siivilöi maito tiheän siivilän läpi.

Laita vuokaan spelttipasta. Sekoita mausteet rouheeseen ja lisää öljy ja kauramaito massaan. Täytä vuoka massalla. Paista 175 asteessa n. 45 minuuttia.

7.  päivä: Hernesosekeitto

  • 2 dl hernerouhe
  • 1 l vettä
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl meiramia

Sekoita ainekset kattilaan ja keitä n. 15 minuuttia.