Jos et jaksa/ ehdi perehtyä juurileivän tekoon niin kokeile tätä – onnistuu helpolla.
ILLALLA:
Sekoita kaikki ainekset keskenään suuressa kulhossa. Peitä kulho kannella tai muovilla ja jätä yöksi keittiön tasolle.
– 100 grammaa aktiivista vehnähapanjuurta
– 400 grammaa puhdasta haaleaa vettä
– 15 grammaa merisuolaa
– 600 grammaa jauhoja , josta vähintään 550 grammaa puolikarkeaa vehnäjauhoa
– Voit lisätä taikinaan myös siemeniä esim. 1 dl auringonkukan tai hampunsiemeniä
AAMULLA:
Laita uunin alaritilälle valurautapata, jonka kansi on raollaan ja kuumenna uuni 250 asteeseen. Kuumenna pataa vielä 20 minuuttia sen jälkeen, kun uuni on kuuma.
– Sinulla pitäisi olla nyt kupliva, kohonut ja löysä taikina kulhossasi. Liikuttele sitä mahdollisimman vähän. Älä sekoita!
– Kun pata on kuuma, ota se uunista. Jos et ole varma, onko pata rasvapoltettu riittävän hyvin, ripottele vähän jauhoa padan pohjalle ja reunoille juuri ennen kuin kaadat taikinan pataan. Vaihtoehtoisesti voit sivellä vähän öljyä padan pohjaan ja reunaan silikonisiveltimellä.
– Kaada taikina pataan kaavinta apuna käyttäen. Voit ripotella pinnalle vähän jauhoa, jos haluat. Laita kansi tiiviisti päälle.
– Paista leipää 30 minuuttia kannen kanssa ja 30 minuuttia ilman kantta. Jos puolitat taikinan määrän, paista 20 + 20 minuuttia.
Leipä on valmis. Kaada se pois padasta ja anna jäähtyä ritilällä vähintään tunnin ajan, ennen kuin leikkaat sitä. Kun maltat odottaa leikkaamisen kanssa, kosteus ja aromit eivät pääse karkaamaan ja leipää on helpompi leikata.
Ohje: Elina Kuusela, Leipäpaja