Tässä ohratto on tarjoiltu härkäpapuhummuksen, paholaisenhillon ja villiyrttien kera, mutta ohratto on hieno pääruoka ihan sellaisenaankin.

Ohratto (4 annosta)
• 1-2 sipulia
• 10 rkl öljyä
• mausteita
esim. valkosipulia, suolaa, mustapippuria, vähän etikkaa
• 4 dl ohrasuurimoita
• n.1 l vettä
(tai niin paljon kuin suurimot vetävät, tarkkaile tilannetta)
• kasvisliemijauhekuutio

Kuori ja hienonna sipuli (ja valkosipuli). Kuullota sipuli pannulla runsaassa öljyssä. Lisää mausteet. Kuullota hetki kokoajan sekoittaen.

Kun halua irtonaista ohrattoa:
Laita ohraryynit toiseen kattilaan jossa on 8 dl KYLMÄÄ vettä ja kasvisliemikuutio, jos haluat suurimoiden pysyvän irtonaisina. Laita levy päälle ja anna kiehahtaa. Jatka sitten keittämistä miedomalla lämmöllä.

Kun haluat puuromaista ohrattoa:
Laita toisen kattolan pohjalla tilkka öljyä, lisää ohraryynit ja kuullota hetki. Jatka miedommalla lämmöllä ja lisää vettä, johon on murustettu kasvisliemikuutio, vähitellen aina sitä mukaa kun se imettyy.

Ohraton kypsyminen kestää noin 40-50 minuuttia. Voit tarvittaesa lisätä vettä.

Vinkki! Sekoita joukkoon mitä tahansa kuullotettuja juureksia tai vihanneksia tai tarjoile simppelisti vaikka (villiyrtti)peston kera.