Ohratto / kauratto / speltitto / vehnäriisirisotto (4 annosta)
• 1-2 sipulia
• 10 rkl öljyä
• mausteita esim. valkosipulia, suolaa, mustapippuria, vähän etikkaa
• 4 dl ohrasuurimoita / kaurahelmiä / spelttisuurimoita / vehnäriisiä
• n.8 dl vettä (tai niin paljon kuin suurimot vetävät, tarkkaile tilannetta)
• kasvisliemijauhekuutio
- Lehtikaalia tai nokkosta (tai vaikka kuivattuja suppilovahveroita tai keitettyjä punajuuria soseutettuna – minkä makuista milloinkin haluat)
Kuori ja hienonna sipuli (ja valkosipuli). Kuullota sipuli pannulla runsaassa öljyssä. Lisää mausteet. Kuullota hetki kokoajan sekoittaen.
Kun haluat irtonaista ohrattoa:
Laita suurimot toiseen kattilaan jossa on 8 dl KYLMÄÄ vettä ja kasvisliemikuutio, jos haluat suurimoiden pysyvän irtonaisina. Laita levy päälle ja anna kiehahtaa. Jatka sitten keittämistä miedomalla lämmöllä. Lisää sekaan lehtikaali tai muu valitsemasi vihannessose / sienet tms..
Ohraton kypsyminen kestää noin 40-50 minuuttia. Voit tarvittaesa lisätä vettä.
Vinkki! Sekoita joukkoon mitä tahansa kuullotettuja juureksia tai vihanneksia tai tarjoile simppelisti vaikka (villiyrtti)peston kera.