10593080_810861025599988_5960475261502188214_n

Kolmannen satokassin sisältö:

Palmukaali (Käytetään lehtikaalin tavoin)

Porkkana

Kesäkurpitsa

Peruna (Mozart)

Peruna (Salinen)

Punajuuri

Ruisleipä (juureen leivottu)

Täysjyväpatonki (juureen leivottu)

Kasvispihvit

Taitepapu

Kaurahiutale

Kaurahelmi (Käytetään riisin tavoin)

Sipuli

Omena (Huvitus)

Punajuurenlehti (Käytetään salaatin tavoin)

Tomaatti

 

unnamed-1

unnamed

unnamed-2

Reseptit:

Sadonkorjaajan salaatti

Punajuuren naatit, 2 omenaa,  4 tomaattia, 1 palmukaalin lehti (säästä varsi),  ½ sipuli (+sipulinvarsi) pieni kourallinen taitepapuja, palanen kesäkurpitsaa 

Höyrytä/keitä pieni kourallinen taitepapuja. Pese ja raasta kesäkurpitsa. Pese punajuuren naatit huolellisesti ja pilko pienemmiksi. Irrota palmukaalin lehtiosa varresta ja pilko lehtiosa pieneksi, leikkaa puolikas pieni sipuli ohuiksi renkaiksi ja käytä myös yksi vihreä sipulinvarsi halutessasi, pese se huolellisesti ja pilko. Sekoita kaikki ainekset keskenään, lisää suolaa, öljyä ja esim. mustapippuria ja tilkka omenaviinietikkaa/ tuoretta sitruunaa. Nauti esim. patongin kanssa ja tee halutessasi jälkiruoaksi kaurahelmi-omenapaistosta.

 

Kesäkurpitsa-papu-kaalipaistos (noin puolet ruoasta säästetään seuraavaan päivään)

1 sipuli (varsineen) 2 kourallista taitepapuja, 2 palmukaalin lehteä (säästä varret) palanen kesäkurpitsaa, voit halutessasi käyttää myös porkkanan naatteja paistokseen

Leikkaa sipuli isohkoiksi paloiksi, käytä myös sipulin varren vihreät osat halutessasi, pese ne huolellisesti ja pilko pienemmiksi. Pese pavut ja leikkaa pieniin osiin. Irrota palmukaalin lehtiosa varresta ja pilko lehtiosa pieneksi. Pese kesäkurpitsa ja pilko pieniksi. Pese haluamasi määrä porkkanan naatteja huolellisesti ja pilko pieneksi. Paista kaikkia kasviksia pannulla öljyssä käännellen noin 10 minuuttia, mausta suolalla ja esim. mustapippurilla. Anna hautua hetki jälkilämmöllä. Nauti esim. sämpylöiden tai keitettyjen perunoiden kanssa. Säästä noin puolet paistoksesta jääkaappiin seuraavan päivän uuniperunoiden täytteeksi.

 

Uuniperunat kasvistäytteellä

2-3 isoa perunaa (Mozart, punakuorinen peruna), noin puolet edellisen päivän paistoksesta

Uuniperunat: Pese ja kuivaa perunat ja voitele ne öljyllä. Pistele perunat haarukalla tai perunatikulla, pane ne folioon käärittynä uunipellille ja kypsennä 50-60 minuuttia koon mukaan. Tarkista kypsyys esim. haarukalla. Perunat saavat olla mieluummin hieman liian kypsiä kuin liian kovia. Leikkaa ennen tarjoilua perunoiden kylkeen ristikkäinen viilto ja purista perunaa päistä niin, että viilto avautuu.

Täyte: lämmitä edellisen päivän paistos esim. pannulla öljytilkassa. Lisää hieman nestettä tarvittaessa.

 

Kasviskeitto

Edellisistä resepteistä yli jääneet palmukaalien varret, 1 punajuuri, 1 dl hernerouhetta, 1 sipuli, 1-2 palmukaalin lehteä, 1-3 perunaa, noin 5 dl vettä

Irrota palmukaalin lehtiosa varresta ja pilko lehtiosa pieneksi. Leikkaa mahdolliset kuivat osat palmukaalien varsien päästä pois ja pese varret. Silppua ne  pieneksi silpuksi. Kuori ja paloittele punajuuri ja hienonna sipuli. Pese perunat ja paloittele sopiviksi. Kuullota öljyssä sipuleita ja kaalin varsisilppua hetki, lisää punajuuri ja kaalin lehtiosa. Paista käännellen hetki, lisää hernerouhe, perunat ja vesi. Keitä hiljalleen noin 15-20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat pehmenneet sopiviksi. Lisää suolaa ja esim. mustapippuria ja basilikaa.

 

Röstiperunat ja punajuuri-härkäpapurouhekastike

2-3 perunaa, 1 sipuli, 1dl härkäpapurouhetta, 1 pieni punajuuri, noin 2-3 dl vettä 

Röstiperunat: Raasta kuoritut perunat, leikkaa puolikas sipuli pieneksi hakkeeksi. Mausta suolalla ja sekoita hyvin. Jätä seos valumaan siivilään noin puoleksi tunniksi ja muotoile siitä pyöreitä kiekkoja. Purista vesi mahdollisimman hyvin pois.Paista röstit öljyssä keskilämmöllä useita kertoja käännellen kypsiksi.Punajuuri-Härkäpapukastike: Liota hp-rouhetta vedessä noin 10-15 minuuttia. Kuori ja raasta (tai pilko veitsellä aivan pieniksi ohuiksi paloiksi) punajuuri ja hienonna puolikas sipuli. Kuullota sipulia hetki pannulla, lisää punajuriraaste ja kuullota hetki. Valuta hp-rouheesta ylimääräinen vesi ja lisää pannulle. Paista seosta noin 10 minuuttia käännellen ja lisää nestettä tarvittaessa. Sammuta levy. Mausta suolalla ja esim. mustapippurilla ja grillimausteella ja jätä hautumaan lämpimälle levylle noin 5-10 minuutiksi.

 

Kaura-punajuurilaatikko

1 dl hernerouhetta tai härkäpapurouhetta, 1 punajuuri, ½ sipuli, noin 3 dl kasvismaitoa

Viljamaito: 1 dl hiutaleita (vehnä/kaura/ohra/ruis), noin 4 dl vettä. Anna hiutaleiden turvota vedessä vähintään 15 minuuttia, sekoita teho/sauvasekoittimella, siivilöi.

Laatikko: Laita kaurahelmet likoamaan veteen noin 10 minuutiksi. Keitä hernerouhettaja sipulisilppua suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Kuori, puolita ja pilko puolikkaat PUNAJUURET ohuiksi viipaleiksi. Sekoita lionneet kaurahelmet, hernerouhe-sipuliseos ja punajuuriviipaleet, lisää ripaus suolaa ja esim. valkopippuria ja yrttimausteita. Kaada uunivuokaan, kaada päälle viljamaito ja paista uunissa 200-asteessa noin 35-45 minuuttia, kunnes laatikko on saanut väriä.

 

Kasvispihvit(valmiit)  ja perunamuusi

noin 3 perunaa, valmiit kasvispihvit

Perunamuusi:

Keitä perunat pehmeiksi, soseuta pieneen määrään keitinvettä, lisää suolaa ja tilkka öljyä.

Lämmitä kasvispihvit pannulla pienessä öljymäärässä.

 

EXTRARESEPTIT

Kaalisipsit:

Lämmitä uuni 150-asteiseksi. Poista lehti/palmukaaleista varsiosa ja huuhtele lehdet. Voit repiä lehtiä hieman pienempiin osiin halutessasi. Pyöräytä lehdet läpikotaisin öljyssä ja haluamissasi mausteissa (esim. suola, pippuri, chili) Nostele lehdet pellille ja paista uunissa noin 20 minuuttia. Nosta pelti uunista ja anna sipsien jäähtyä hetki.

 

Sämpylät

5 dl vettä

1,5 tl suolaa

1 rkl sokeria

1 pss kuivahiivaa

noin 7 dl vehnäjauhoja (voit lisätä 1/4 ruisjauhoja)

noin 2 dl hiutaleita (vehnä/kaura/ruis)

loraus öljyä

1.Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja lisää suola ja sokeri.

2.Sekoita kuivahiiva jauhojen seassa taikinaan.  Lisää öljy taikinanteon loppuvaiheessa. Tee taikinasta löysähköä. Kohota hyvin.

3.Ota taikinasta mukavan kokoinen pala ja vaivaa siitä ylimääräiset ilmat pois. Pyörittele taikina pitkäksi pötköksi ja leikkaa palasiksi. Tee lopåutaikinalle samoin.

4.Paista sämpylät HYVIN kohotettuina n.225 asteessa n.10 minuuttia.

 

Kaurahelmi-omenapaistos

1,5 dl kaurahelmia, 2-4 omenaa, 2 ruokalusikallista öljyä, sokeria/hunajaa maun mukaan, noin ½ desiä vettä/omenamehua

Liota kaurahelmiä noin 15 minuuttia vedessä. Laita uuni päälle noin 200 astetta. Pilko omenat. Lado öljyttyyn uunivuokaan vuorotellen lionneita kaurahelmiä, omenoita ja tilkka öljyä. Ripottele päälle halutessasi sokeria/hunajaa makeudeksi ja kaada päälle vettä/omenamehua. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes paistos ruskettuu kauniisti.