Satokassi 11.9.

Sisältö:

Porkkana
Sipuli
Lehtikaali/palmukaali
parsakaali
Valkosipuli
Tomaatti
Peruna
Hiivaleipajauho
Mannasuurimo
Hernejauho
Ruisleipa
Hernetahini
Kasvispihvi

 

Tämän viikon reseptit kokosi Teija, olkaa hyvä:

Päivä 1: Kasvispihvit (valmiit), lohkoperunat ja höyrytetty parsakaali

Pese ja pilko perunat noin 500g lohkoiksi. Mausta mieleisilläsi mausteilla joko tuliseksi tai miedoksi ja paista öljyssä pannulla pinta rapeaksi, jonka jälkeen paista uunissa pellillä 200 astetta noin 20-30 min tai kunnes pinta rapean ruskeian värinen.
Perunoiden jälkeen voit paistaa pannulla öljyssä kasvispihvit noin 15.min.
Kiehauta tai höyrytä puolikas parsakaali.

 

Päivä 2: Härkäpapurouhe kastike, perunamuusi ja höyrytetty parsakaali

Pese ja kuori perunat noin 500g ja keitä kunnes ovat pehmeitä.
Laita härkäpapurouhetta noin 1 dl veteen 3 dl turpoamaan, voit sekoittaa mausteita tässä vaiheessa. Pilko yksi sipuli pieneksi ja kuullota pannulla öljyssä. Lisää turvonnut härkäpapurouhe ja 1 dl vettä. Anna kypsyä kunnes seos saostuu.
Kiehauta tai höyrytä puolikas parsakaali.

Jätä noin puolet tai 1/3 perunamuusia seuraavan päivän ruokaan.

 

Päivä 3: Kasviskeitto ja perunaleipäset

Kuutioi ja keitä pehmeiksi puolet lehtikaaleista, 1 peruna, 1/3 porkkanoista ja yksi sipuli. Mausta suolalla ja pippurilla sekä purista yksi valkosipulin kynsi joukkoon. Soseuta keitinvedessä tasaiseksi. Lisää annoksen päälle hyppysellinen pilkottua lehtifenkolia ennen tarjoilua tuomaan väriä ja makua.
Leipäset: Sekoita edellisen päivän perunamuusiin noin puolikas dl ruisjauhoja ja puolikas dl mannasuurimoita. Lisää hieman suolaa. Sekoita aineet tasaiseksi massaksi ja jätä turpoamaan hetkeksi. Paista pannulla öljyssä tai uunissa pellillä n. 250 asteessa kauniin rapean ruskeiksi tai n.10-15 min.

 

Päivä 4:  Porkkanapiirakka

Sekoita 2 dl ruisjauhoja ja 1,5 dl hiivaleipäjauhoja, ripaus suolaa ja n. 1 dl kylmää vettä. Anna taikinan turvota 15 min jääkaapissa. Kaulitse jauhotetun tason päällä noin 1 cm paksuiseksi pyöreäksi pohjaksi.
Keitä 1/3 porkkanoista ja yksi sipuli pehmeiksi ja soseuta. Keitä 4-5 dl kaurahelmeä puuromaiseksi ja mausta se suolalla. Sekoita 1 dl kaurahelmiä ja porkkanasose keskenään. Tarkasta maku ja mausta mieleisilläsi mausteilla. Laita seosta taikinapohjan päälle. Jätä reunoista noin 2 cm näkyviin ja taita reuna päälle. Rypytä tai paina haarukalla reuna kauniiksi. Paista 300 asteessa noin 20-25 min.
Voit lisätä valmiin piirakan päälle munavoita, hernetahinia tai syödä sen sellaisenaan.
Loput keitetyt kaurahelmet jäävät seuraavan päivän ruokaa varten.

 

Päivä 5: Porkkanalaatikko

Keitä ja soseuta 1/3 porkkanoista, 1 sipuli. Laita 0,5 dl hernejauhoa kylmään veteen turpoamaan, sekoita mausteet esim suola ja pippuri, (neilikka/muskotti). Lisää hernejauho kuumaan porkkanasoseeseen ja sekoita tasaiseksi seokseksi. Sekoita edellisen päivän ylimääräiset kaurahelmet porkkanaseokseen ja kaada seos sopivaan vuokaan. Paista 150 asteessa runsas tunti. Halutessasi voit ripotella ennen paistoa päälle mannasuurimoita.

 

Päivä 6: Lehtikaali-peruna-sipuli curry

Kuutioi peruna noin 250g, puolet lehtikaaleista, 2 tomaattia ja 1 sipuli. Paista pannulla runsaassa öljyssä ensin perunoita kunnes alkavat pehmetä ja lisää sitten sipuli, tomaatti ja lehtikaali. Laita lämpöä pienemmälle, etteivät kasvikset kärvenny pinnalta. Pilko pari- kolme valkosipulinkynttä ja kourallinen lehtifenkolia yhdessä ihan pieneksi ja lisää muiden joukkoon vasta ihan lopussa. Lämpö voi olla jo pannulta pois. Liota ensin kylmässä vedessä n. 1 dl hernerouhetta ja lisää siihen mausteet. Kaada hernerouhe kasvisten sekaan ja anna saostua, lisää tarvittaessa vettä tai esim. (kermaa tai kookosmaitoa). Voit maustaa hernerouhetta mm. suolalla, korianterilla, kuminalla, kurkumalla, garam masalalla.
Halutessasi voit keittää lisukkeeksi kaurahelmeä, jonka voit maustaa esim. suolalla ja kurkumalla hauskan keltaiseksi.

 

Päivä 7: Peruna-härkäpapuvuoka

Leikkaa loput perunat siivuiksi. Pilko sipuli. Laita n. 1-2 dl härkäpapurouhetta veteen n. 3 dl turpoamaan, lisää mausteet esim. suola ja mauste- tai mustapippuri. Laita perunaviipaleet, sipuli ja turvonnut härkäpapurouhe vuokaan sekaisin ja lisää vettä piripintaan. Paista 200 asteessa puoli tuntia folion alla. Ota sen jälkeen folio pois ja kuorruta vuoka mannasuurimoilla sekä (esim juustoraasteella) ja paista vielä 15 min.

 

Lähiluomua myös pikana!

Lähiluomua myös pikana!