Tämä piirakka on vähän kuin jättiläis karjalanpiirakka sillä erotuksella että taikinakuori on todella helppotekoinen.

Ohje neljälle:

1 litra metsäsieniä tai 300g säilöttyjä
4 isoa sipulia 
2 valkosipulinkynttä 
1 rkl öljyä 
2 tl sokeria 
1/2 tl suolaa 
1/2 tl mustapippuria 
1 rkl balsamiviinietikkaa 
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna 
1 pieni omena  
150 g vegevuustoa
öljyä, kauramaitoa tai aguafava voiteluun

Taikina:
2 dl vehnäjauhoa
1 dl ruisjauhoa
3/4 tl suolaa
1 dl vettä
1/2 dl öljyä

  1. Valmista pohja sekoittamallaalla keskenään vehnäjauhot, ruisjauhot ja suola. Lisää joukkoon vesi ja öljy. Sekoita tasaiseksi taikinaksi ja anna vetäytyä hetki jääkaapissa kelmussa. 
  2. Puhdista sienet ja paloittele niitä hieman. Paista sieniä kuivalla pannulla, kunnes niistä irronnut neste on haihtunut. Siirrä sienet lautaselle odottamaan. 
  3. Kuori ja hienonna sipulit. Paista sipulia pannulla öljyssä keskilämmöllä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Lisää sokeri ja anna karamellisoitua hetki. 
  4. Lisää pannulle sienet ja mausta suolalla, mustapippurilla, balsamiviinietikalla ja hienonnetulla timjamilla. Anna täytteen jäähtyä hetki. Poista omenasta kara ja kuori se halutessasi. Paloittele omena ja lisää se täytteen joukkoon.  
  5. Kaulitse taikina leivinpaperin päälle niin suureksi ympyrän muotoiseksi levyksi kuin pellille mahtuu. 
  6. Lisää pohjalle vuustoraaste ja päälle pannun sisältö. Jätä reunoille noin 5 cm tilaa taitokselle.   
  7. Käännä reunat täytteiden päälle ja voitele ne munalla. Paista piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30–40 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin värinen. 

Vinkki: Metsäsieni-sipuligaletten reunat voi taitella rennosti. Mitä rustiikkisempi lopputulos, sitä parempi! 

Lähde: Mika Rampa, Alko Etiketti lehden reseptit