Kaurahelmi-omenapaistos

1,5 dl kaurahelmia, 2-4 omenaa, 2 ruokalusikallista öljyä, sokeria/hunajaa maun mukaan, noin ½ desiä vettä/omenamehua

Liota kaurahelmiä noin 15 minuuttia vedessä. Laita uuni päälle noin 200 astetta. Pilko omenat. Lado öljyttyyn uunivuokaan vuorotellen lionneita kaurahelmiä, omenoita ja tilkka öljyä. Ripottele päälle halutessasi sokeria/hunajaa makeudeksi ja kaada päälle vettä/omenamehua. Paista noin 30 minuuttia tai kunnes paistos ruskettuu kauniisti.

pestoapunajuuriajakauraa
Kaurahelmi
Keitä kaurahelmiä 25 minuuttia kasvisliemijauheen kera. Tuore kurkuma antaa myös makua ja väriä. Kaada siivilään.

Paahdetut punajuuret ja sipulit
Kuori punajuuret ja leikkaa lohkoiksi. Leikkaa sipulit lohkoiksi. Laita uunivuokaan. Kaada päälle öljyä ja ripottele suolaa sekä mustapippuria. Paahda noin 30-40 minuuttia, koeta haarukalla milloin punajuuret ovat pehmeitä.

Lähipesto
Laita blenderiin ruukku basilikaa, nyrkillinen auringonkukansiemeniä, valkosipulinkynsi, rypsiöljyä, sitruunanmehua ja suolaa.

Kaura-punajuurilaatikko

1 dl hernerouhetta tai härkäpapurouhetta, 1 punajuuri, ½ sipuli, noin 3 dl kasvismaitoa

Viljamaito:1 dl hiutaleita (vehnä/kaura/ohra/ruis), noin 4 dl vettä. Anna hiutaleiden turvota vedessä vähintään 15 minuuttia, sekoita teho/sauvasekoittimella, siivilöi.

Laatikko: Laita kaurahelmet likoamaan veteen noin 10 minuutiksi. Keitä hernerouhettaja sipulisilppua suolalla maustetussa vedessä noin 15 minuuttia. Kuori, puolita ja pilko puolikkaat PUNAJUURET ohuiksi viipaleiksi. Sekoita lionneet kaurahelmet, hernerouhe-sipuliseos ja punajuuriviipaleet, lisää ripaus suolaa ja esim. valkopippuria ja yrttimausteita. Kaada uunivuokaan, kaada päälle viljamaito ja paista uunissa 200-asteessa noin 35-45 minuuttia, kunnes laatikko on saanut väriä.

Hernerouhekastike ja kaurahelmilisäke

2  dl hernerouhetta n. 8 dl vettä, ½  sipuli, rypsiöljyä, (mausteita esim: 2 tl jauhettua korianteria, 1 rkl kuivattua basilikaa, 1 rkl kuivattua persiljaa, 1 tl kuivattua rakuunaa, vajaa 1 tl suolaa.)

Kuori ja pilko sipuli. Kuullota sipulia (korianterijauheen kanssa) öljyssä. Lisää hernerouhe ja vesi. Anna seoksen kiehahtaa ja madalla lämpöä. Keitä kannen alla 15 minuuttia. Sekoita välillä. Jos kastike on kovin paksua, lisää hieman vettä. Lisää yrttimausteet ja suolaa maun mukaan. Jätä kastike maustumaan levyn jälkilämmölle toviksi. Hernerouhekastike sopii jäähtyneenä myös leipälevitteeksi.

Keitä kaurahelmiä (muutama desi) noin 20 minuuttia suolalla maustetussa vedessä, testaa kypsyys. Kaada ylimääräinen vesi pois.

Kaurahelmi sopii hyvin myös osaksi ruokaisaa salaattia!