Hapanjuureen leivottu speltti-ruisleipä
Hapanjuureen leivottu vehnäleipä
Seitan, lämmitä, paista pannulla, lisää keittoon…

Kaurajogurtti, reseptivinkkinä suolainen nokkospiirakka, jossa: pohjaan: 2,5-3 dl kaurajugurttia, 4,5 dl (kaura)jauhoa, 0,5 dl rypsiöljyä ja suolaa. Täytteeseen esim. nokkosta ja/tai horsmaa silppuna, 3 dl kaurajugurttia, 0,5 dl rypsiöljyä sekä suolaa ja pippuria. Uuni 200 astetta, esipaista pohjaa 6 min, lisää täyte ja paista piirakkaa, kunnes kunnes jugurtti ja taikina alkavat hieman ruskistua.

Metsäsienikeitto,
jonka voi toki nauttia sellaisenaankin, mutta satojaossa ideoitiin keitosta lasagnekastikkeen pohjaa, johon voisi lisätä mitä kasviksia tai juureksia kaapista sattuu löytymään. Valkokastike: 1 dl rypsiöljyä, 0,75 dl vehnäjauhoja, noin 6 dl kauramaitoa/-jugurttia, 1 tl suolaa (vähän mustapippuria ja muskottipähkinää).
1. Kuumenna öljy kattilassa.
2. Sekoita jauhot öljyyn tasaiseksi seokseksi. Anna seoksen lämmitä hieman.
3. Pidä levy kuumana ja lisää maito/jugurtti kattilaan samalla sekoittaen. Mausta
4. Lado uunivuokaan kastikkeita ja lasagnelevyjä vuorotellen, paista uunissa 200 astetta, noin 45 min.

Nokkospesto, herkkuleipäsen päälle tai pesto-ohrattoon; keittele ohra kypsäksi kasvislientä hitaasti lisäten, lopuksi lisää pesto.

”Suora keino varmistaa, että lautaselle päätyvä ruoka ei aiheuta haittaa missään päin maailmaa, on liittyä ruokaosuuskuntaan tai viljellä ruokaa itse.”

Lue lisää Maailma kylässä -festivaaleilla (26.5.) käydystä ruokakeskustelusta: Kestävä ruoantuotanto vaatii muutoksia maanviljelyssä, kauppapolitiikassa ja kuluttajien asenteissa.

Kuva: Plenuska – Own work, CC BY-SA 4.0