Olipas mukavaa jutella ja syödä piiraskaa yhdessä, kiitos kaikille <3
Tässä tämän viikon satokassin kuva sekä reseptit.
SATOKASSI I SYYSKUU
4.9.2014
Peruna Mozart
Peruna Saline
Porkkana
Punajuuri
Sipuli
Parsakaali
Lehti&Palmukaalinippu
Tomaatti
Omenaa
Kaurahiutale
Härkäpapurouhe
Seitan
Juureen leivottu ruisleipä
Rypsiöljyä
RESEPTIT
Sadonkorjuun juurespata (puolet seuraavan päivän ruokaan)
2 lehtikaalin lehteä, 150g porkkanaa, 100g punajuurta, 300g perunaa, 1 sipuli, 1 dl härkäpapurouhetta, noin 4 dl vettä
Pese juurekset huolellisesti, kuori halutessasi ja paloittele. Irrota kaalin lehtiosa varresta ja paloittele. Paloittele punajuuret pienimmiksi paloiksi ja perunat hieman isommiksi paloiksi. Sipulitkin voi jättää isoiksi paloiksi. Kuullota kaikkia kasviksia pannulla öljyssä noin 5 minuuttia. Lisää vettä ja härkäpapurouhe. Anna hautua miedolla lämmöllä kypsäksi (vähintään 20 minuuttia). Lisää vettä hiljalleen tarvittaessa, ettei pata kuivu. Lisää lopuksi suola ja mausteet (esim. mustapippuria, kurkumaa, chiliä ja valkosipulia)
Letut kasvistäytteellä
Letut: 3 dl kauramaitoa, 1 dl vehnäjauhoja, 1 tl suolaa
Mittaa kuivat ainekset isoon kulhoon ja lisää viljamaito. Sekoita kunnolla kunnes taikina on tasaista ja anna sen turvota puolisen tuntia. Paista letut miedolla lämmöllä öljytilkassa lettupannussa.
Täytä letut eiliseltä säästetyllä kasvistäytteellä.
Tomaattinen härkäpapukeitto
1 dl Härkäpapurouhetta, ½ sipuli, 2 tomaattia, 50g porkkanaa, 250g perunaa, voit halutessasi käyttää myös lehti-ja palmukaaleista varret keittoon
Kuullota sipuli öljyssä, lisää pilkotut tomaatit, porkkanat ja perunat ja kuullota hetki. Lisää vettä noin 4-5 dl ja härkäpapurouhe. Anna kiehua hiljalleen noin 20-30 minuuttia. Lisää vettä tarvittaessa. Mausta (esim. basilikalla, chilillä ja valkosipulilla) Soseuta. Nauti sämpylöiden kanssa.
Perunamuusi ja punajuuripaistos (keitä perunoita samalla huomista ruokaa varten)
Paistos: 150g punajuurta, 0,5 dl hernerouhetta (hp-rouhe käy myös), ½ sipuli, noin 2 dl vettä
Kuori punajuuret, leikkaa ne paloiksi ja sitten ohuiksi siivuiksi. Pilko sipuli. Kuullota sipulia ja punajuuria öljyssä hetki. Lisää hernerouherouhe ja vesi. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään 20 minuuttia, lisää vettä tarvittaessa. Mausta suolalla (ja esim. mustapippurilla, valkosipulilla ja oreganolla)
Perunamuusi: 700g perunaa. Keitä perunat ja kun ne ovat kypsiä ota talteen noin 350 g perunaa huomisen ruokaa varten. Keitä loput perunat pehmeiksi ja soseuta pieneen määrään keitinvettä, lisää suolaa ja tilkka öljyä.
Perunasalaatti ja kasvispihvit
Perunasalaatti: noin 250g keitettyä perunaa, pieni pala sipulia, 1/3 parsakaalia
Höyrytä/keitä parsakaali. Paloittele 3 eilen keitettyä perunaa ja leikkaa aivan ohuiksi siivuiksi pieni pala sipulia. Sekoita kaikki ja lisää hieman öljyä ja ripaus suolaa.
Kasvispihvit: noin 100g keitettyä perunaa, ½ sipuli, 2 kaalin lehteä, 50g porkkanaa, 1 dl härkäpapurouhetta
Keitä härkäpapurouhetta pienessä määrässä vettä noin 10 minuuttia. Valuta ylimääräinen vesi pois. Leikkaa 2 kaalin lehtiosaa varresta ja pilko pieneksi silpuksi. Raasta porkkana ja hienonna noin puolikas sipuli. Muussaa yksi keitetty peruna ja sekoita kaikki ainekset keskenään taikinamaiseksi massaksi. Lorauta öljyä sekaan. Mausta suolalla (ja esim.valkosipulilla ja mustapippurilla) Muotoile pihvit ja paista uunissa 200 °C noin 30 minuuttia, kunnes pihvit ovat kiinteytyneet. Pihvit kiinteytyvät vielä hieman jäähtyessään.
Kesäkurpitsa-parsakaalipaistos seitanilla
Paistos: ½ parsakaali, kesäkurpitsan pala, ½ sipuli, seitan
Hienonna sipuli, paloittele kasvikset ja seitan. Paista öljyssä käännellen noin 10 minuuttia kunnes kasvikset ovat sopivan pehmeitä. Mausta suolalla (ja esim. mustapippurilla,sitruunalla ja grillimausteella)
Kasvislatikko
noin 400g perunaa, ½ sipuli, 0,75 dl hernerouhetta, loput punajuuret ja porkkanat, noin 3 dl kauramaitoa
Laita hernerouhe turpoamaan veteen noin 20 minuutiksi(tai keitä sitä vähässä vedessä noin 10 minuuttia) Mausta hernerouhe suolalla (ja esim. valkosipulilla, valkopippurilla ja basilikalla) Pese juurekset, kuori punajuuri. Pilko sipuli ja viipaloi perunat ja juurekset ohuehkoiksi siivuiksi. Lado uunivuokaan perunoita, juureksia, sipulia, hernerouhetta ja loraus öljyä vuorotellen. Kaada päälle kauramaitoa. Paista 200 asteessa noin 20-35 minuuttia tai kunnes pinta on ruskistunut kauniisti ja peruna on sopivan kypsää.
Ekstrareseptit
Kauramaito
1,5 dl kaurahiutaleita, noin 5 dl vettä.
Anna hiutaleiden turvota vedessä vähintään 15 minuuttia (- voit liottaa hiutaleita jopa yön yli, jos haluat), sekoita teho/sauvasekoittimella, siivilöi. Lisää vettä tarvittaessa.
Sämpylät
5 dl vettä
1,5 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 pss kuivahiivaa
noin 7 dl vehnäjauhoja (voit lisätä 1/4 ruisjauhoja)
noin 2 dl hiutaleita (vehnä/kaura/ruis)
loraus öljyä
1.Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi ja lisää suola ja sokeri.
2.Sekoita kuivahiiva jauhojen seassa taikinaan. Lisää öljy taikinanteon loppuvaiheessa. Tee taikinasta löysähköä. Kohota hyvin.
3.Ota taikinasta mukavan kokoinen pala ja vaivaa siitä ylimääräiset ilmat pois. Pyörittele taikina pitkäksi pötköksi ja leikkaa palasiksi. Tee lopåutaikinalle samoin.
4.Paista sämpylät HYVIN kohotettuina n.225 asteessa n.10 minuuttia.
KASVISPIIRAKKA
pohja:
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 dl öljyä
0,5 dl kauramaitoa/vettä
ripaus suolaa
täyte:
noin 400g sipulia&kasviksia ja juureksia, suolaa, mausta mielesi mukaan.
Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Lisää jauhoseokseen öljy ja nypi murumaiseksi. Lisää kasvimaito/vesi niin, että taikinasta tulee tasaista. Lisää tarvittaessa vielä hieman jauhoja, jos taikina jää kiinni käsiin.Painele taikina uunivuokaan ja laita vuoka jääkaappiin jähmettymään täytteen valmistamisen ajaksi. Silppua sipuli ja kasvikset ja kuullota niitä pannulla.. Laita täytteet uunivuokaan taikinan päälle. Lisää halutettasi munamaitoa tai juustoa.