Tervetuloa kekrijuhliin Oma maan luomutilalle 31.10.2014

_MG_9465 

Lassilan luomutilalla (jossa Oma maa -luomuosuuskunnan ruoka tuotetaan) järjestetään kekrijuhlat ensi viikon perjantaina. Juhlat alkavat klo 16 ja ainakin alkuilta sopii hyvin myös lapsille. Ohjelma tarkentuu myöhemmin.

Kekri on ollut Suomessa vuoden merkittävimpiä juhlia. Juhlan tarkoituksena on henkien vastaanottaminen ja ravitseminen. Henget eli kekrittäret, kekrin hönttämät, keijuset, tontut, intikat ynnä muut olivat tuonelaisia ja manalaisia, vainajain henkiä. Vanha kekri päätti maatalousvuoden, ja satokauden päättäjäisiä juhlittiin kekrinä runsain syömingein ja juomingein. Kekrillä ei alunperin ollut Suomessa kiinteää ajankohtaa. Sen sijaan sitä vietettiin silloin, kun sato oli korjattu ja kaikki vanhaan vuoteen kuuluvat toimet ja askareet oli hoidettu niin, että uusi voitiin toivottaa tervetulleeksi. Nykyään kekrin ajankohdaksi on vakiintunut marraskuun alku.

Aiemmin kekriä varustauduttiin viettämään keittämällä etukäteen kekriviinat ja panemalla kekrioluet. Kekriaterian pääosan muodosti ”kekripässi” tai ”villavuona”. Kekrilammas teurastettiin ja palvattiin usein jo yöllä. Kekrinä ateriointiin ottivat osaa vain oman talon tai suvun jäsenet, elävät ja kuolleet. Talosta taloon kulki kestitystä saamassa nuoria, jotka olivat naamioituneet mm. nurinpäin puettuihin turkkeihin ja vaatteisiin. Nämä kekrittäret ja kekripukit, kuten heitä kutsuttiin, olivat esittävinään vainajia.

Kekri oli tunnettu myös henkien yönä. Se oli ainoa hetki vuodessa, jolloin tuonelan asukkailla oli lupa vaeltaa elävien parissa. Vainajille jätettiin ruokauhreja pyhien puiden juurelle. Haltioille valmistettiin ruokia ja juomia, jotka vietiin navettaan tai talliin onnea tuottamaan. Tehtiin taikoja ja ennustettiin tulevaa vuotta. Saunakin lämmitettiin ensin henkien kylvetettäväksi.

Kekrinä alkoi myös palvelusväen vuoden ainoa vapaaviikko, ”römppäviikko”. Viikon kuluessa palkolliset saattoivat pestautua uuteen taloon rengeiksi ja piioiksi tulevan työvuoden ajaksi. Ennen työjakson aloittamista ”mennä römpöteltiin” vapaina viikon verran.

Kiitos tästä satokaudesta! Jee.