Sisältö:
- Bulgur
- Härkäpapujauho
- Hernerouhe
- Kaurahiutale
- Spelttileipä (juureen tehty täysjyväspeltistä).
- Hernetahini
- Salaatti (torstain hakijat saavat vastaavat tuoretuotteet)
- Pinaatti (torstain hakijat saavat vastaavat tuoretuotteet)
Vaihtohyllyssä on valinnanvaraa!
Jos jokin ruoka-aine ei ole omaan mieleen, voit vaihtaa sen ihan mihin haluat ruoanjaon yhteydessä.
1. Päivä
Bulgur härkäpapujauhopata
1 rkl rypsiöljy
2 dl bulguria
6 dl vettä
0,5 dl härkäpapujauhoa
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
1 tl valkopippuria
Kuumenna öljy pannulla, lisää härkäpapujauho ja paista sekoittaen hetki pannulla. Lisää bulgur, vesi ja mausteet. Kiehauta ja laske lämpöä. Keitä keskilämmöllä kannen alla 15. min.
Laita osa bulgurista jääkaappiin ja voit käyttää sen seuraavan päivän lettujen tai tortillojen täytteenä.
2. Päivä
Tortillat/letut bulgurtäytteellä
Valmista tortillat/letut kuten 1. viikolla. Täytä bulgurilla.
3. Päivä
Hernerouhesosekeitto
2 dl hernerouhe
1 l vettä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl meiramia
Sekoita ainekset kattilaan ja keitä n. 15 minuuttia.
Laita härkäpavut likoamaan seuraavaksi päiväksi
4. Päivä
Papu bulgursoppa
1,5 dl härkäpapuja (kuivana)
1 l vettä
0,5 dl bulguria
1 rkl rypsiöljyä
1 tl suolaa
1 tl kasvisliemijauhetta
Keitä liotettuja papuja 15 minuuttia kovalla lämmöllä. Laske lämpöa ja lisää muut ainekset, keitä vielä 30 minuuttia miedolla lämmöllä.
Jos edellisen päivän hernerouhekeittoa on jäänyt yli voit sekoittaa sen soppaan.
5. Päivä
Bulgur hernerouhekastikkeella
3 dl bulguria
9 dl vettä
1 tl suolaa
Kastike
6 dl vettä
1,5 dl hernerouhetta
1 rkl rypsiöljyä
1 tl korianteria
1 tl basilikaa
1 tl persiljaa
½ tl rakuunaa
½ tl suolaa
Keitä bulguria n. 15 minuuttia ja huuhtele lävikössä kylmällä vedellä.
Sekoita hernerouhe, suola ja korianteri veteen ja keitä n. 15 minuuttia. Lisää öljy ja muut mausteet ja anna hautua kannen alla vielä 5 minuuttia.
Laita osa jääkaappiin seuraavan päivän laatikkoa varten.
6.Päivä
Bulgurlaatikko
Tee kauramaito ja lisää siihen bulgur/hernerouheseos. Laita voideltuun vuokaan ja paista 175 C. N . 30 minuuttia.
Viljamaito
voit tehdä kaura-, ohra-, ruis- tai vehnähiutaleista. 1 osa vettä ja 1 osa hiutaleita. Anna turvota vähintään tunti. Purista sen jälkeen viljamaito astiaan joko harsokankaan läpi tai tiheän metallisiivilän läpi, lisäten vettä noin puoli desiä kerrallaan, kunnes hiutaleista on enää kuitu jäljellä. Jos ruoanlaitto unohtuu tai ei ehdi tehdä ruokaa joinain päivinä, kannattaa tehdä sitä paljon kerralla ja laittaa joko jääkaappiin tai pakastimeen, josta sitä voi ottaa ja lämmittää. Hiutaleita voi lisäillä sämpylä- ja leipätaikinaan, leseitä puuroon, leivontaan ja viljajugurttiin.
7.Päivä
Härkäpapurouhepihvit valkoisella kastikkeella
1 dl härkäpapurouhetta
1 dl vehnä/lettujauhoja
0,5 dl kaurahiutaleita
1,25 dl vettä
½ tl mustapiipuria
1 tl paprikajauhetta
1 tl kasvisliemijauhetta
1 rkl rypsiöljyä
Kastike
1 rkl rypsiöljyä
0,5 dl härkäpapujauhoa
2 dl vettä
1 tl suolaa
½ tl valkopippuria
Keitä häkäpapurouhetta n. 10 minuuttia mausteisessa vedessä. Lisää jauhot ja hiutaleet ja muotoile pihvejä. Paista öljyisellä pannulla n. 5 minuuttia kummaltakin puolen.
Kuumenna öljy pannulla, lisää härkäpapujauho ja paista hetki sekoittaen. Lisää vesi ja mausteet. Keitä miedolla lämmöllä n. 5 minuuttia.
Bulgur on liotetusta vehnänjyvistä höyryttämällä ja kuivaamalla valmistettuja suurimoita. Täysjyväisen raaka-aineen ja valmistusprosessin johdosta Bulgur sisältää enemmän proteiinia, mineraaleja ja vitamiineja kuten B-vitamiineja, K-vitamiinia, fosforia, rautaa mangaania kuin vaihtoehtoiset elintarvikkeet riisi, pasta tai kuskus.
Bulguria käyttävät muun muassa turkkilainen ja muut Välimeren alueen keittiöt sekä Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kansat. Bulguria voidaan käyttää kuskusin ja riisin tapaan.
Raamatussa mainitaan bulgur nimellä arisah. On viitteitä, että bulguria olisi keitetty Babyloniassa jo neljätuhatta vuotta sitten sekä ja Egyptissäja Israelissa ainakin vuonna 1000 eaa.
Reseptejä Bulgurista
https://www.omamaa.fi/files/Oman_Maan_reseptit.pdf
Huomasitko jo kuinka yksi pelloistamme osoittaa mieltään? >>