Onko Omamaalla talkoovelvoite? 

Ei. Kuitenkin kaikkia ruokajäseniä kannustetaan osallistumaan talkoisiin. Tuusulassa kasvatamme, kitkemme ja keräämme satoa sekä toki myös kokkaamme jatkojalosteitta. Jakopisteissä jäsenemme hoitavat satojaon aina satopäivinä ja osallistuvat myös Kalliossa Farm Dining -järjestelyihin.

Osuuskunnalla on 16 tunnin talkootyösuositus.

Vaikka velvoitetta ei ole, on toimintamme riippuvaista ruokajäsenten talkootyöstä: toistaiseksi osuuskunta on voinut maksaa palkkaa vain kesäkaudella pellolla töissä oleville tuottajajäsenille. Aika suuri osa osuuskunnan toiminnasta pyörii siis toistaiseksi tuottajajäsenten palkattoman työn sekä ruokajäsenten talkootyön varassa. Auttavia käsiä ei ole koskaan liikaa!

Talkootyötä voi tehdä esimerkiksi talkoilemalla osuuskunnan tilalla, auttamalla satokassien jakamisessa tai osallistumalla eri työryhmien toimintaan. Talkoisiin voi kutsua myös ystäviä tai perheenjäseniä. Peltotalkoisiin voit ottaa myös lapset mukaan.


Voiko yhden osakkuuden omistaa useampi henkilö?

Kyllä, osakkuuden voi omistaa millainen porukka vain. Yhden omistajista tulee kuitenkin olla osakkuuden virallinen omistaja. Muut omistajat voidaan myös liittää osuuskunnan jäsenrekisteriin osakkuuden jakajiksi, jolloin he myös vastaanottavat kaiken jäsenpostin. Yleensä esimerkiksi perheestä vain yksi henkilö on osakkuuden virallinen omistaja, mutta muut perheenjäsenet voivat jakaa osakkuutta.

Muut omistajat voi ilmoittaa osoitteeseen jasenet(at)omamaa.fi. Mainitse viestissä, kuka on osakkuuden virallinen omistaja.

Voinko jakaa satokassini kavereiden kanssa?

Kyllä. Voit jakaa satokassisi kavereittesi kanssa vaikkapa sopimalla satokassin noudot vuoroviikoille. Voit myös myydä tietyn ajan satokassisi edelleen jollekin kavereillesi, jos vaikka olet pidemmän aikaa matkoilla. Tällöin osakkuus kuitenkin säilyy varsinaisella jäsenellä. Satojakokavereiden tiedot on hyvä ilmoittaa osuuskunnalle. Näin heidät voidaan liittää osuuskunnan jäsenrekisteriin satokassihakijoiksi, jolloin he vastaanottavat esimerkiksi sadonjakoon ja talkoisiin liittyvän jäsenpostin.

Osuuskunta pyrkii myös omalta osaltaan tukemaan satojakokavereiden löytämisessä. Ennen satokausien alkua satojakokavereita voi etsiä jäsenten sisäisessä facebook-ryhmässä. Uudet jäsenet jotka miettivät liittymistä voivat myös ilmoittaa halukkuudestaan satokassin jakamiseen osoitteeseen jasenet(at)omamaa.fi.


Voinko pitää taukoa satokassin tilaamisesta?

Kyllä. Aina välillä tulee eteen jaksoja, joiden aikana ei pääse noutamaan satokassia. Tämä on hyvä tilaisuus ehdottaa kaverille tai sukulaiselle satokassin kokeilua kauttasi.

Ruokajäsenten on myös mahdollista pitää satokasseista yhden (1) kuukauden tauko, jonka ajalta ei tarvitse maksaa normaalia hintaa. Itse ruoantuotannon määrää on kuitenkin hankalaa pienentää, joten tauon pitäminen maksaa 20 euron (kokonainen tilaus) tai 10 euron (puolikas tilaus) suuruinen viljelymaksu.

Tauko voi olla kalenterikuukausi tai 4 viikon yhtäjaksoinen aika kahden kalenterikuukauden ajalle sijoittuneena. tauosta on aina ilmoitettava etukäteen vähintään kuukautta ennen tauon alkamista sähköpostilla osoitteeseen jasenet(at)omamaa.fi.

Voinko hakea satokassini joskus toisesta jakopisteestä?

Jakopistettä ei voi vaihdella jatkuvasti. Ruokajäsenet ilmoittautuvat hakemaan satokassiaan tietystä jakopisteestä. Jakopisteen valinta on lähtökohtaisesti voimassa koko satokauden, mutta tarvittaessa hakupaikan voi vaihtaa aina kuun vaihteessa ilmoittamalla siitä osoitteeseen jasenet(at)omamaa.fi.

En pääse hakemaan satokassia tällä viikolla. Miten toimin?

Jos et pääse hakemaan satokassiasi jakoaikana, voit pyytää jotakuta ystävääsi noutamaan osuutesi puolestasi. Muistathan kuitenkin aina ilmoittaa hakijalle, millä nimellä osakkuus on, jotta satokassi voidaan hänelle antaa.

Satokassia voidaan myös mahdollisuuksien mukaan säilyttää jakopisteissä myöhäisempää noutoa varten. Tällä hetkellä satokassin voi noutaa Kalliossa jakopäivää seuraavina jakopäivän jakoaikana ja Tuusulassa jakopäivää seuraavina päivinä tilapuodin aukioloaikoina. Näihin aikoihin voi kuitenkin tulla poikkeuksia loma-aikoina. Muutoksista aukioloajoissa ym. tiedotetaan aina osuuskunnan jäsenten facebook-ryhmässä.

Kannattaa muistaa, että myöhäisempi nouto on kuitenkin aina hakijan omalla vastuulla: satokassissa saattaa olla tuotteita, jotka vanhentuvat nopeasti, ja jos liian monta satokassia jää hakematta, voi meiltä loppua säilytystilat kesken. Vanhentumassa olevat tuotteet otetaan käyttöön osuuskunnan muussa toiminnassa ruokahävikin minimoimiseksi. Kylmätuotteet esimerkiksi otetaan käyttöön 4-5 päivää jakopäivän jälkeen. Kuivatuotteita säilytetään mahdollisuuksien mukaan seuraavan viikon jakopäivään saakka. Noutamatta jäänyttä satokassia ei hyvitetä.

Saanko myydä osakkuuteni eteenpäin?

Kyllä. Ostamasi tuotanto-osuudet voi myydä eteenpäin. Tämän kaltaisessa tilanteessa täytyy osakkuuden ostaja kuitenkin etsiä itse. Maksuaikataulusta voi sopia suoraan ko. henkilön kanssa.

Vanhan omistajan on aina ilmoitettava tuotanto-osuuden myynnistä osuuskunnalle osoitteeseen jasenet(at)omamaa.fi. Mainitse viestissä osakkuuden virallinen omistaja, mistä tuotanto-osuudesta on kyse sekä osakkuuden uuden omistajan nimi ja sähköpostiosoite.