Onhan se vähän eri kuin lähikauppa.

Vaihda kauppa peltoon! Olet saattanut törmätä tuohon sloganiin viime aikoina viestinnässämme.

Mutta mitä se oikein tarkoittaa? No, kaupan vaihtaminen peltoon tarkoittaa ainakin sitä, että ruoan matka maasta mahaan lyhenee. Sillä taas on myönteisiä ympäristövaikutuksia esim. ruoan kuljetuksen ja varastoinnin vähenemisen seurauksena. Mutta ympäristön kannalta oleellisempi kysymys koskee ravinteiden kiertoa. Tällä hetkellä monien ravinteiden kierto on globaalisti pahasti epätasapainossa aiheuttaen pahoja ympäristöongelmia. Usein ruoantuotannon käytännöt köyhdyttävät ravinnevarantoja yhtäällä, kun niitä samalla kertyy toisaalle liikaa. Kaupasta ruokaa ostaessa ei useinkaan voi vaikuttaa siihen, millainen ravinnejalanjälki ruoalla on. Oma Maassa taas pyritään suljetumpaan ravinnekiertoon, joka on ympäristön kannalta paremmassa tasapainossa.

Olemme sitä mieltä, että kaupan vaihtaminen peltoon tarkoittaa myös sosiaalisesti kestävämmän ruoantuotannon tukemista. Suomessa isot kaupan alan toimijat usein esittävät, että ruoantuotantoa ohjaa kilpailu globaaleilla markkinoilla. Ruoantuottajan pitää kasvattaa tilakokoaan ja erikoistua, jotta on kilpailukykyinen muita ruoantuottajia vastaan. Oma Maassa taas uskotaan, että voimme tehdä asioita myös yhteistyön kautta. Oma Maa on ennen kaikkea yhteisö, muodoltaan osuuskunta, joka tuottaa ruokaa osuuskunnan jäsenille. Osalta osuuskuntaisilta se edellyttää viljelyä, ruoan jalostamista ja hallinnollista työtä ja osalta taas rahallista satsausta ja jonkin verran talkootyötä. Muut samankaltaisin periaattein toimivat ruoantuottajayhteisöt eivät ole meille kilpailijoita, vaan yhteisötykumppaneita.

Oma Maan tavoitteena on toki myös taloudellinen kestävyys. Eli se, että tuottajat saavat riittävää korvausta työstään. Tässä voimme vielä parantaa. Mutta se riippuu paljon siitä, paljonko meillä on osuuskunnassa jäseniä ja satokassin tilaajia. Mitä enemmän meitä on, sen monipuolisempaa on osuuskunnan ruoantuotanto ja sitä suurempi ekologinen vaikutuksemme.

Maailma muuttuukin, kun sitä muutetaan yhdessä! Kokeilijat, liittykää jäseniksi nyt, kun vielä mahtuu, ja jäsenet, pysykää edelleen mukana! Niin ja kutsukaa toki kaveritkin mukaan.

Viikon satokassi

Kuva: Jan Veltman

-spelttiseitanpelmenit (Laita kiehuvaan veteen, anna kiehua 3 minuuttia ja nosta reikäkauhalla lautaselle.)
-hernefalafelit (Lämmitä tai syö suoraan paketista)
-jauheseitan (Paista pannulla muutama minuutti ja syö tai tee vaikka tortilloja >>
-hernerouhe, Reseptiehdotus: Herne-papupihvit >>
-ruishiutale, Reseptiehdotus: Maailman paras puuro >>
-juureen leivottu patonki
-juureen leivottu ruisleipä