Reseptit koosti Veera, kiitti Veera! Ja nuo ihanalta tuoksuvat sämpylät leipoi tietysti Jukka, kiitti Jukka!
Marraskuu 2
Viikon satokassin sisältö: 

  • Peruna Mozart ja Saline
  • Kyssäkaali, porkkana, punajuuri, sipuli, lanttu
  • Kaurahiutale
  • Jukan leipomat sämpylät
  • Venhäriisi
  • Täysjyväspelttipasta
  • Rypsiöljy
  • Kananmunat

 

Härkäpapufalafel & kyssäkaalislaw

Falafel:

1,5 dl härkäpapurouhetta, 1,5 dl vettä, puolikas sipuli, 1-1,5 dl vehnäjauhoja, rypsiöljyä uppopaistoon, (mausteita esim. valkosipulia, 1 tl paprikajauhetta, 0,5 tl sinappijauhetta/sinappia, 1/8 tl jauhettua mustapippuria, 0,5 rkl kuivattua persiljaa/ yrttimaustetta, 1tl korianteria, 0,5tl juustokuminaa, 0,5 tl suolaa, ripaus chiliä )

Mittaa papurouhe ja vesi kulhoon, anna turvota viisi minuuttia. Pilko sipuli pieneksi. Mausta seos ja lisää jauhot. Anna taikinan levätä hetki, jotta jauhot turpoavat.

Muotoile kostutetuin käsin taikinasta parin sentin kokoisia pieniä palleroita. Juurikaan suurempia ei kannata tehdä, koska ne eivät ehdi kypsyä kunnolla.

Kuumenna öljy kapeassa kattilassa. Kun vaalea leipäpala nousee alle minuutissa pintaan, on öljy riittävän kuumaa. Öljyä on riittävästi, kun falafelit mahtuvat kellumaan eivätkä ota pohjaan kiinni.

Kypsennä falafeleja kummaltakin puolelta muutama minuutti öljyssä kattilan koon mukaan 4 –7 kpl kerrallaan. Lisää erien välissä tarvittaessa öljyä ja odota hetki, jotta öljy kuumenee. Kun öljy on tarpeeksi kuumaa, falafelit eivät ime kovin paljon öljyä sisäänsä ja pinnasta tulee mukavan rapea.

Levitä lautaselle talouspaperia imemään liika rasva ja nosta valmiit falafelit reikäkauhalla paperille. Siivilöi jäähtynyt öljy lasipurkkiin ja käytä paistoöljynä. Säilytä öljy kylmässä.

 

Kyssäkaalislaw:

Vajaa ½ kyssäkaali, ½-1 porkkana, suolaa, öljyä

Kuori ja raasta kyssäkaali. Pese ja raasta porkkana. Sekoita raasteet yhteen. Mausta suolalla ja lorauta sekaan öljyä.

(Voit lisätä myös 1dl kermaviiliä, hieman sinappia ja omenaa raastettuna jos haluat/kaapistä löytyy. Toinen herkullinen vaihtoehto on lisätä öljyä, sitruunanmehua/viinietikkaa ja puristaa sekaan tuoretta valkosipulia. Salaatti on hyvä myös pelkällä öljyllä ja suolalla maustettunakin)

 

Bulgurpata

1 dl bulguria, 1-2 porkkanaa, reilu palanen kyssäkaalia, 0,5-1dl härkäpapurouhetta, noin 3-4 dl vettä, suolaa (mausteita esim. jauhettua kuminaa, korianteria ja maustepippuria voi lisätä maun mukaan)

Pilko porkkana ja kyssäkaali kuutioiksi ja sipulit pieneksi. Paista kattilassa öljyssä porkkanoita ja kyssäkaalia muutama minuutti. Lisää härkäpapurohe ja sekoita pataa hetki. Lisää vesi, bulgur ja mausteet ja anna hautua miedolla lämmöllä kannen alla noin 30 minuuttia, lisää nestettä aina tarvittaessa.

 

Laita illalla 1 dl härkäpapuja veteen likoamaan yöksi.

Papu-perunasalaatti ja kasvispihvit

Laita härkäpavut uuteen veteen kattilaan ja keitä niitä noin 60 minuuttia pehmeiksi. Keitä noin 2-4 perunaa (koosta rippuen), jäähdytä hetki ja pilko. Sekoita härkäpavut ja perunat keskenään, mausta öljyllä ja suolalla. Voit pilkkoa myös sipulia mukaan.

Pihvit: 1 dl härkäpapu- tai hernerouhetta, 1 porkkana raasteena, 2 perunaa raasteena, 2 dl viljamaitoa(tai pari kananmunaa), 1 dl vehnäjauhoja.

Turvota härkäpapu- tai hernerouhetta 5 minuuttia vedessä. Raasta porkkana ja perunat. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile taikinasta kostein käsin pihvit ja paista pannulla kansi päällä noin 5 minuuttia molemmilta puolilta. Voit kypsentää pihvit myös uunissa, öljytyn leivinpaperin päällä 225 asteessa noin 25 minuuttia. Käännä pihvit puolivälissä.

 

Laita 3 dl herneitä likoamaan seuraavan päivän hernekeittoa varten.


Hernekeitto

Kuumenna herneet liotusvedessä, kerää veden pinnalta vaahto ja mahdolliset herneenkuoret pois. Jatka keittämistä noin 1 tunti. Lisää keittoon hieman pilkottua porkkanaa, sipulia. Anna hernekeiton kiehua miedolla lämmöllä runsaan tunnin ajan. Jos haluat hernekeitosta sosemaista, jatka keittämistä vielä puolen tunnin ajan. (Ota kuitenkin ennen soseuttamista siivilällä sivuun noin 1 dl herneitä huomiseen ruokaan) Mausta suolala ja pippurilla.

 

Kasvis-Hernepannu&Peruna-lantturanskikset

Kasvispannu: noin 1dl keitettyjä herneitä, palanen kyssäkaalia, 1 porkkana, pari punajuurta, suolaa, palanen sipulia, öljyä (mausteita esim. valkosipulia, kurkumaa, chiliä, korianteria, mustapippuria)

Kuullota aivan ohueksi pilkottuja kasviksia pannulla öljyssä noin 5 minuuttia, lisää herneet ja jatka kuullottamista noin 10 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat sopivan kypsyisiä makuusi. Voit lisätä tilkan vettä paistamisen lomassa.

Ranskikset: Kuori ja pilko noin kolme perunaa ja yksi iso (tai kolme pientä) lanttu(a) tikuiksi. Laita uunipellille ja lorauta päälle öljyä. Sekoittele öljy hyvin ranskiksiin, lisää haluamiasi mausteita ja paista uunissa 225asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes ranskikset ovat ruskistuneet kauniisti. Tarjoa kasvis-hernepannun kanssa.

 

Punajuuri-vehnäriisirisotto

1 dl vehnäriisiä, 1 dl härkäpapurouhetta, noin 7dl vettä, 4-5 punajuurta,1 porkkana, öljyä paistamiseen, suolaa, pieni palanen sipulia (mausteita esim. valkosipulia, mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sitruunaa)

Kuullota vehnäriisiä, hienonnettua sipulia (ja valkosipulia) öljytilkassa muutamia minuutteja. Lisää vesi, härkäpapurouhe ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 20 min. Lisää pestyt ja pilkotut porkkanat ja punajuuret ja hauduta vielä noin 30 min. Tarkista kypsyys. Keitä lopussa tarvittaessa hetki ilman kantta, että liika neste haihtuu. Viimeistele suolalla, mustapippurilla ja sitruunalla.

 


Täysjyväspelttipasta ja härkäpapurohekastike

0,5-1 dl härkäpapurouhetta, pikku palanen sipulia, rypsiöljyä, suolaa (mausteita esim. paprikaa, mustapippuria, basilikaa, chiliä)

Turvota härkäpapurouhetta 1dl:ssa vettä muutama minuutti. Pilko sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää härkäpapurouhe ja paista hetki. Lisää nestettä ja mausteet, hauduta noin 20 minuuttia. Voit lisätä myös tomaattimurskaa jos kotoa löytyy.

Paista spelttipasta suolalla maustetussa väljässä vedessä noin 10 minuuttia, huuhtele ja tarjoile härkäpapukastikkeen kanssa. Voit ripotella päälle viherjauhetta tuomaan väriä.