Luomuviljely on elämän rakastamista. Meillä on siis tolkuttoman suurisydäminen osuuskunta kasassa, siitä on helppo olla ylpeä.
Veera kokosi tämän viikon satokassin reseptit. Eilen jaettu satokassi on vuoden viimeinen, joskin kokouksen yhteydessä ensi torstaina 4.12. jaetaan vielä extra-satoa. Tulkaa kaikki ruokajäsenet kokoustamaan samalla kun haette kassinne!
Kasvishampurilainen & Kyssäkaalislaw
Leikkaa sämpylöitä haluamasi määrä puoliksi. Täytä valmiilla kasvispihvillä, leikkaa kyssäkaalista ihan ohut siivu ja raasta hieman porkkanaa hampurilaisen väliin ja halutessasi paista myös kananmunaa hampurilaisen väliin. Nauti kyssäkaalislawn kanssa
Kyssäkaalislaw:
Vajaa ½ kyssäkaali, ½-1 porkkana, suolaa, öljyä
Kuori ja raasta kyssäkaali. Pese ja raasta porkkana. Sekoita raasteet yhteen. Mausta suolalla ja lorauta sekaan öljyä.
(Voit lisätä myös 1dl kermaviiliä, hieman sinappia ja omenaa raastettuna jos haluat/kaapistä löytyy. Toinen herkullinen vaihtoehto on lisätä öljyä, sitruunanmehua/viinietikkaa ja puristaa sekaan tuoretta valkosipulia. Salaatti on hyvä myös pelkällä öljyllä ja suolalla maustettunakin)
Kasvispihvit, perumamuusi ja kyssäkaalilisuke
Pihvit: 1 dl härkäpapu- tai hernerouhetta, 1 porkkana raasteena, 2 perunaa raasteena, 2 punajuurta raasteena, (pari kananmunaa), 0,5-1 dl vehnäjauhoja.
Turvota härkäpapu- tai hernerouhetta 5 minuuttia vedessä. Raasta porkkana, puanjuuret ja perunat. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile taikinasta kostein käsin pihvit ja paista pannulla kansi päällä noin 5 minuuttia molemmilta puolilta. Voit kypsentää pihvit myös uunissa, öljytyn leivinpaperin päällä 225 asteessa noin 25 minuuttia. Käännä pihvit puolivälissä.
Kuori vajaa puolikas kyssäkaali ja paloittele reilun kokoisiksi viipaleiksi. Keitä/höyrytä hetki kunnes kaali on pehmennyt hieman. Mausta suolalla.
Keitä reilusti(puolet huomiseen ruokaan) perunoita pehmeiksi, soseuta tilkaan keitinvettä ja mausta suolalla. Ota muusista sivuun puolet huomisen ruokaa varten.
Kasvislaatikko
Eilistä muusia, 1 porkkana raasteena, 1dl härkäpapurouhetta, suolaa, munamaitoa/kasvislientä (mausteita esim. valkopippuria, timjamia, grillimaustetta, mustapippuria)
Turvota härkäpapurouhetta 1dl:ssä vettä hetkinen. Paista pannulla öljyssä mausteiden kanssa. Lisää tilkka vettä ja anna hautua hetkinen. Sekoita härkäpapurouhe, muusi ja raastettu porkkana. Kaada uuniviokaan ja kaada päälle hieman kasvislientä/munamaitoa/viljamaitoa. Paista uunissa 175 asteessa noin 45 minuuttia tai kunnes pinta ruskistuu kauniisti.
Laita 1-2 dl herneitä likoamaan seuraavan päivän ruokaa varten.
Herne-kasvismuhennos ja ohrasuurimolisuke
Noin 2 dl ohrasuurimoita, Liotettuja herneitä, pari lanttua, yksi porkkana, loput kyssäkaalit(jos on jäljellä), pikku pala sipulia, suolaa (mausteita esim: valkosipulia, valkopippuria, chiliä, korianteria)
Keitä liotettuja herneitä noin tunti. Valuta ylimääräinen vesi pois.
Keitä ohrasuurimot kypsiksi noin 35-45 minuuttia. Valuta ylimääräinen vesi pois ja mausta suolalla.
Kuullota pannulla öljyssä mausteita, sipulia, porkkanaa ja lanttuja. Lisää herneet ja kuullota hetki. Lisää vettä hieman ja anna hautua kannen alla noin 35-45 minuuttia tai kunnes herneet ja kasvikset ovat sopivia. Lisää vettä aina tarvittaessa. Tarjoa ohrasuurimoiden kanssa, ohrasuurimon päälle voit halutessasi lisätä lorauksen öljyä tai reilun nokareen voita.
Laita illalla noin 1,5 dl härkäpapuja veteen likoamaan.
Tulinen papusoppa
Liotetut ja huuhdellut härkäpavut, perunaa, porkkanaa, loput lantut, palanen sipulia, suolaa, vettä (mausteita esim. valkosipulia, chiliä, kurkumaa, mustapippuria, korianteria)
Kuullota öljyssä mausteita ja sipulia, lisää reiluiksi paloiksi paloitellut kasvikset ja kuullota hetki. Lisää pavut ja vettä noin 5-7dl. Anna kiehua hiljalleen noin 40- 45minuuttia tai kunnes pavut ovat pehmenneet sopivaksi.
Jos haluat voit myös tehdä papusopaa reilummin ja käyttää loput seuraavana päivänä ltortillan täytteeksi.
Punajuuri-vehnäriisirisotto
(/Täytetyt tortillat – tortillan ohje aiemmissa resepteissä)
1 dl vehnäriisiä, 1 dl härkäpapurouhetta, noin 7dl vettä, noin 4 punajuurta,1 porkkana, öljyä paistamiseen, suolaa, pieni palanen sipulia (mausteita esim. valkosipulia, mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sitruunaa)
Kuullota vehnäriisiä, hienonnettua sipulia (ja valkosipulia) öljytilkassa muutamia minuutteja. Lisää vesi, härkäpapurouhe ja mausteet ja anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 20 min. Lisää pestyt ja pilkotut porkkanat ja punajuuret ja hauduta vielä noin 30 min. Tarkista kypsyys. Keitä lopussa tarvittaessa hetki ilman kantta, että liika neste haihtuu. Viimeistele suolalla, mustapippurilla ja sitruunalla.
Härkäpapu-spelttipastavuoka
0,5-1 dl härkäpapurouhetta, pikku palanen sipulia, rypsiöljyä, suolaa, viljamaitoa/kasvislientä/munamaitoa (mausteita esim. paprikaa, mustapippuria, basilikaa, chiliä)
Turvota härkäpapurouhetta 1dl:ssa vettä muutama minuutti. Pilko sipuli ja kuullota öljyssä. Lisää härkäpapurouhe ja paista hetki. Lisää nestettä ja mausteet, hauduta noin 20 minuuttia. Voit lisätä myös tomaattimurskaa jos kotoa löytyy.
Keitä spelttipasta suolalla maustetussa väljässä vedessä noin 7 minuuttia, huuhtele ja Lado uunivuokaan vuorotellen härkäpapukastiketta ja pastaa. Kaada päälle munamaitoa/kasvismaitoa tai kasvislientä. Voit raastaa päälle myös juustoa. Paista 175 astetta noin 30-45 minuuttia tai kunnes pinat on ruskistunut kauniisti.
EKSTRARESPTEJÄ <3
Herkulliset lähiluomusipsit
Pese perunat. Leikkaa perunat ohuen ohuiksi siivuiksi. Öljyä ja mausta ne kulhossa.
Levitä pellille leivinpaperin päälle ohueksi kerrokseksi.
Paista 200`c välillä käännellen, kunnes perunat on saaneet väriä ja rapeutta.
Munkit
(noin 12-17kpl)
2 1/2 dl Maitoa/viljamaitoa/vettä
100 g öljyä /(voita)
½ pkt hiivaa tai 1 ps kuivahiivaa
1 dl sokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
(1 muna)
7 ½ dl vehnäjauhoja
Paistamiseen:700-900 ml rypsiöljyä
Pinnalle sokeria
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon/veteen. Lisää kananmunat,sokeri,suola ja kardemumma. Alusta taikinaa lisäilemällä jauhoja ja loppupuolella lisää öljy/pehmeä voi. Anna taikinan kohota puolisen tuntia. Pyörittele taikinasta pyöreitä munkkeja,jos haluat rinkelimunkkeja tee sormella reikä keskelle ja muotoile sopivaksi. Huomioi, että munkit kasvavat sekä kohottamisen että paiston yhteydessä, joten tee niistä tässä vaiheessa haluamaasi munkkikokoa pienempiä. Jätä taikinasta pieni nokare koekappaleeksi paistovaiheeseen.Anna munkkien kohota liinan alla vielä noin 20 minuuttia.
Laita öljy paksupohjaiseen kattilaan öljyä sen verran, että munkit eivät kelluessaan pääse koskettamaan pohjaa. Kuumenna öljy 180 asteiseksi. Selviät ilman paistomittariakin; kun öljy alkaa ”liikkua” ja siitä alkaa nousta vähänkään höyryä, on aika vääntää lieden tehoa pienemmälle ja kokeilla pienellä taikinanpalalla. Öljy on oikean lämpöistä, kun pikkumunkki paistuu kypsäksi minuutissa. Liian kylmässä öljyssä munkki painuu kattilan pohjalle. Liian kuumassa öljyssä pinta tummuu ennen kuin munkki ehtii kypsyä sisältä.
Nosta munkki öljyyn varovasti. Paista koosta riippuen 2-4 munkkia kerrallaan. Kun ensimmäinen puoli on ruskistunut kunnolla, käännä munkki esimerkiksi reikäkauhalla toisinpäin. Kun kumpikin puoli on kypsynyt, nosta reikäkauhalla lautaselle talouspaperin päälle. Rinkilät voit onkia öljystä myös haarukalla.
Valuta munkit esim- talouspaperin päällä ja pyörittele lämpimänä sokerissa. Nam!