Viikon reseptit kokosi superVeera. Herkullista loppuviikkoa!
_MG_9481
Viikon lähiluomuruoat:
Peruna
Porkkana
Maa-artisokka
Sipuli
Punajuuri
Omenamix
Marja-aronia
Kuivattu omenarouhe
Kaurahiutale
Lettujauho
Ruisjuurileipä
Kananmunat Lassilan tilalta

_MG_9474

_MG_9465

_MG_9461

_MG_9457

 

JAnna_kerää_syksyn_vikoja_ompui


Janna_pakkaa_satokasseja

 

jussi_ja perunalaatikko

 

Maa-artisokka-sipulipiirakka

Pohja:1 dl öljyä, 3 dl jauhoja esim. vehnä ja ruis, 1 tl leivinjauhetta, 1/2 tl suolaa,

½-1 dl vettä

Täyte: 150 g maa-artisokkaa, 1-2 sipulia, 2 munaa, 1 rkl rypsiöljyä, 1 tl suolaa

(mausteita esim. 2 tl hunajaa, 1 tl timjamia, 1/4 tl mustapippuria ja halutessasi voit laittaa täytteeseen myös esim. 2dl juustoa ja 1dl kermaa jos kaapista löytyy )

Sekoita öljy ja kuivat aineet. Lisää vesi ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Muotoile taikina pyöreäksi, litteäksi levyksi ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa täytteen tekemisen ajan. Kuori maa-artisokat. Keitä niitä kevyesti suolalla maustetussa vedessä, kunnes artisokat ovat juuri ja juuri kypsiä. Anna jäähtyä ja leikkaa artisokat kuutioiksi. Hienonna sipulit ja kuullota ne pehmeiksi öljytilkassa. Sekoita joukkoon muut täyteaineet. Pingota leivinpaperi irtopohjavuokaan (halkaisija noin 20 cm). Kauli taikina pyöreäksi levyksi (halkaisijaltaan noin 30 cm). Voit käyttää myös muuta uunivuokaa kuin irtopohjavuokaa. Painele taikinalevy vuokaan. Kaada täyte vuokaan. Siisti reunat tasaiseksi. Kypsennä maa-artisokkapiirasta 190-asteisen uunin keskitasolla 50–60 minuuttia. Peitä maa-artisokkapiiraan pinta tarvittaessa leivinpaperilla paistamisen loppupuolella. Tarjoa maa-artisokkapiiras haaleana.

 

Punajuuri-härkäpapukastike ja perunarösti

3-6 perunaa, 1 sipuli, 1 dl härkäpapurouhetta, 1 keskikokoinen tai 2 pientä punajuurta, suolaa (mausteita esim. valkosipulia, grillimauste ja mustapippuri)

Röstiperunat: Raasta kuoritut perunat, leikkaa puolikas sipuli pieneksi hakkeeksi. Mausta suolalla ja sekoita hyvin. Jätä seos valumaan siivilään noin puoleksi tunniksi ja muotoile siitä pyöreitä kiekkoja. Purista vesi mahdollisimman hyvin pois. Paista röstit öljyssä keskilämmöllä useita kertoja käännellen kypsiksi.

Härkäpapukastike: Laita härkäpapurouhe turpoamaan veteen (1dl) noin 5 minuutiksi. Pese huolellisesti punajuuret ja pilko pieneksi. Pilko puolikas sipuli pieneksi ja kuullota sitä punajuurten kanssa pannulla. Lisää papurouhe ja anna tekeytyä miedolla lämmöllä. Lisää hieman vettä tarvittaessa. Lisää lopuksi suola ja mausteet.

 

Maa-artisokka-ohratto

200g maa-artisokkaa, ½ sipuli, 2 rkl öljyä, 2 dl ohrasuurimoita, 4 dl (kuumaa) vettä/kasvislientä, 1 tl suolaa(mausteita esim. valkosipulia, ½ dl sitruunanmehua, 1 tl mustapippuria, (parmesan)juustoa)

Kuori ja leikkaa maa-artisokat pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli (ja valkosipuli). Kuullota sipulia ja valkosipulia öljyssä. Lisää ohraryynit. Kuullota hetki kokoajan sekoittaen. Lisää noin desi vettä/kasvislientä (ja halutessasi sitruunanmehua noin ½ dl) ja jatka sekoittamista. Kun neste on imeytynyt, lisää joukkoon maa-artisokat sekä osa kuumasta vedestä/kasvisliemestä. Jatka sekoittamista, lisää nestettä pienissä erissä ohraton joukkoon sitä mukaan, kun liemi on imeytynyt. Ohraton kypsyminen kestää noin 40-50 minuuttia. Tarkasta kypsyys. Lisää lopuksi suola ja pippuri sekä halutessasi esimerkiksi voita, kermaa ja raastettua (parmesan)juustoa.

 

Porkkanasosekeitto ja helpot ohrarieskat

Keitto: 200g porkkanaa, 2-4 perunaa, 2 rkl hernejauhoa, noin 3-4 dl vettä, loraus öljyä, suolaa (mausteita esim. timjamia , rosmariinia, mustapippuria)

Pese porkkanat ja perunat ja paloittele. Laita kiehuvaan veteen porkkanat, perunat ja mausteet ja anna kiehua.Porkkanoiden ja perunoiden ollessa kypsiä, ota kattila pois levyltä, kaada keitinvesi erilliseen astiaan. Soseuta porkkanat sauvasekoittimella tai käsin, lisää keitinvettä vähitellen, kunnes keitto on sileää.

Helpot ohrarieskat: (6 kpl kun halkaisija noin 12 cm tai 2 kpl tosi isoa)

2 dl kylmää vettä, 4-4½ dl lettujauhoja, 1 tl suolaa

Sekoita ainekset nopeasti taikinaksi ja taputtele jauhotuin käsin noin 3 mm:n paksuisiksi rieskoiksi. Pistele ja paista kuumassa leivinuunissa tai 250-300-asteisen sähköuunin keskitasolla noin 10-15 min. Laita rieskat kostean liinan alle jäähtymään uunista.

Rieskaan syntyy paras mahdollinen rakenne, kun taikina on mahdollisimman kylmä ja uuni mahdollisimman kuuma, jolloin kylmän ja kuuman äkillinen ero muodostaa vesihöyryä, mikä kohottaa rieskaa ja tekee siitä murean. Voit esimerkiksi laittaa rieskat pakkaseen odottamaan uunin kuumenemista.

 

Hamppu-porkkanapihvit & kaurahelmilisäke

Pihvit: 1 dl hampunsiemeniä,1 dl vettä, 3 dl porkkanaraastetta, 0,75 dl vehnäjauhoja, reilu 1 dl kauramaitoa/vettä, 1 peruna raastettuna, 1-2 kananmuna, 0,5 dl öljyä, 1 tl suolaa

(mausteita esim: 3 tl currya, 1 rkl oreganoa, 1 rkl persiljaa )

Laita noin 1dl kaurahelmiä kiehumaan veteen. Keitä kypsiksi noin 45 minuuttia. Paahda hampunsiemeniä kuivalla pannulla pari minuuttia ja murskaa veden kanssa tasaiseksi massaksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile kostein käsin taikinasta paksuja pihvejä. Paista lettupannulla öljyssä paksuja pihvejä noin 4 minuuttia/puoli. Voit paistaa pihvit myös uunissa 225 astetta noin 15-20 minuuttia.

 

Laita illalla härkäpapuja likoamaan yöksi veteen noin 1 dl.

 

Tulinen papu-kasvissoppa

4-6 perunaa, 2 porkkanaa, ½ sipuli, yön yli liotettuja härkäpapuja, noin 4 dl vettä, öljyä paistamiseen, suolaa. (mausteita esim: valkosipulia, chiliä, kurkumaa, mustapippuria, korianteria)

Kuullota sipulia (ja valkosipulia) ja mausteita öljyssä. Lisää liotetut ja huuhdellut pavut ja paloitellut porkkanat ja kuullota hetki. Lisää vesi ja keitä hiljalleen kiehuen noin 30 minuuttia. Lisää nestettä hieman tarvittaessa. Lisää pestyt (kuoritut) ja paloitellut perunat ja keitä vielä 30 minuuttia. Ota keitosta sivuun (ilman lientä) noin 1/3 huomisen ohukaisten täytteeksi.

Voit halutessasi keittää yhden perunan valmiiksi huomista ruokaa varten jos et halua käyttää ohukaisissa kananmunaa.

 

Herneohukaiset tulisella papu-kasvistäytteellä

Herneohukaiset: 1 dl hernejauhoa & 2 dl vettä, 6 dl vettä, 2 dl lettujauhoja, 1 pehmeäksi keitetty peruna/1-2 kananmunaa, ½ tl suolaa, ½ tl sokeria, paistamiseen rypsiöljyä (voit lisätä taikinaan pienen ripauksen ruokasoodaa tai leivinjauhetta)

Keitä yksi peruna pehmeäksi tai käytä eilen keitetty peruna, voit myös perunan sijasta tai lisäksi kayttää 1-2 kananmunaa lettutaikinaan. Turvota hernejauhoa noin 2 dl:ssa vettä 5 minuuttia. Lisää hernejauhoon 4 dl kylmää vettä. (Tässä vaiheessa voit sekoittaa soodan tai leivinjauheen jauhoihin jos käytät). Lisää kaikki loput ainekset ja kuorittu peruna/kananmunat astiaan ja tee taikina sauvasekottimella, tehosekoittimella tai haarukalla/käsin. Laita taikina viileään puoleksi tunniksi liinalla peitettynä. Paista ohukaiset. Jos taikina vaikuttaa liian paksulta, voit lisätä siihen hieman vettä. Ohukaisten täytteeksi voit käyttää edellisenä päivänä sivuun ottamaasi papukeittoa.

 

 Viikon jälkiruoka:

Omenainen aroniavispipuuro

5 dl vettä, noin 0,75 dl mannasuurimoita, 2 dl tuoreita marja-aronioita, 1-2 dl hienoa omenaraastetta/omenasosetta, ½ dl sokeria

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää aroniamarjat. Keitä viitisentoista minuuttia tai kunnes marjat pehmenevät. Siivilöi halutessasi marjojen kuoret pois. Vispaa mannasuurimot kuumaan nesteeseen. Anna kiehua muutama minuutti ja hauduta puuro kypsäksi noin 5-15 minuuttia. Lisää omenasose ja sokeri kypsennyksen loppuvaiheessa. Vatkaa jäähtynyt puuro kuohkeaksi.

 

Ekstrareseptejä <3

Vesirinkelit

2 ½ dl vettä

2 pussia kuivahiivaa (tai 50 g tavallista hiivaa)

½ dl öljyä

1 tl suolaa

2 kanamunaa

n. 5 dl hiivaleipäjauhoja/ruisjauhoja

n. 5 dl puolikarkeita vehnäjauhoja/lettujauhoa

 

3 l vettä + 3 rkl suolaa (keittoliemi)

Voiteluun: kananmunaa

Pinnalle: hampunsiemeniä

 

Sekoita kuivahiiva jauhoihin. Lisää öljy, suola ja kananmunat kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhot kevyesti alustaen vesiseokseen. Anna taikinan kohota noin 20 minuuttia. Jaa taikina jauhotetulla leivinpöydällä n. 14-16 osaan. (Huom. rinkelit turpoavat huomattavasti keitettäessä.) Laita rinkeleiden keitinvesi ja suola kiehumaan. Tee osasista noin 20 cm pitkiä pötköjä. Kostuta pötköjen päät vedellä ja liitä ne yhteen rinkeleiksi. Kun olet saanut puolet rinkeleistä valmiiksi keitä ne välillä, ennen kuin leivot ja keität loput rinkelit. Näin rinkelit eivät pääse kohoamaan liikaa. Rinkeleiden keittoaika on noin 2 minuuttia. Niitä ei tarvitse keittää kuin toiselta puolelta, sillä ne kypsyvät vielä uunissa paistettaessa. Kun olet keittänyt kaikki rinkelit voitele ne munalla ja ripottele pinnalle halutessasi hampunsiemeniä. Paista rinkelit vielä 220 asteessa noin 15 minuuttia. Halkaise jäähtyneet rinkelit ja täytä haluamallasi tavalla.

 

Omenainen hampunsiemenmysli

5dl kaurahiutaleita, 5dl ruis/ohra/vehnä/spelttihiutaleita, noin 1-2dl omenarouhetta, ½-1 dl öljyä, 0,5-1,5dl hampunsiemeniä (3-6 rkl hunajaa) (haluamiasi mausteita esim. kanelia) Halutessasi voit lisätä mysliin myös muita siemeniä tai pähkinöitä jos kaapeista löytyy

1.Kuumenna uuni 175 asteeseen. Mikäli käytät hunajaa, kuumenna öljy ja hunaja pannulla yhtenäiseksi seokseksi (älä päästä kiehumaan asti). Jos haluat sokerittoman version, voit jättää tämän vaiheen väliin. 2. Sekoita hiutaleet ja hampunsiemenet kulhossa. Lisää mausteita oman maun mukaan. Kaada ja asettele mysli pellille tasaisesti. Kaada öljy/öljyhunajaseos tasaisesti myslin päälle ja sekoita vähän. 3. Paista n. 15 min. Voit käännellä välillä. Vahdi mysliä ettei se pala. 4. Anna myslin hieman jäähtyä ja lisää omenarouhe. Nauti esim. kauramaidon kanssa.

 

Perunarieskat

3 dl perunamuusia, 1 tll suolaa, (1 muna ), 2-3 dl lettujauhoja (/vehnäjauhoja)

Laita uuni lämpenemään 275°. Vaivaa kylmään perunamuusiin suola (muna) ja jauhot. Vaivaa vain sen verran että taikina tuntuu sopivan pehmeältä levitettäväksi, älä tee sitkoa. Levitä pellille ja pistele haarukalla, paista uunin keskiosassa n. 8 min. kunnes pintaan on ilmestynyt tummia laikkuja.