Koivunmahla (Mainio terveysjuoma, juo sellaisenaan!)
Juureen leivottu ruisleipä
Juureen leivottu vehnäleipä (leivissä on sama juuri, joten pieni määrä ruista on mahdollinen myös vehnäleivässä)
Falafel
Neljanviljänhiutale (Ota maukas ja terveellinen aamupuuro tavaksi >>)
Vispipuuro
Omenakastike (Tarjoiluehdotus: puuron tai jugurtin päällä)

Mitä koivunmahla on?


Suomessa ei ole järkeä juoda kookosvettä, vaan koivunmahlaa! Se on erinomainen terveysjuoma.

Mahla on pohjoisissa lehtipuissa keväisin virtaavaa nestettä, jota puut tarvitsevat käynnistääkseen kasvunsa. Se on suurimmaksi osaksi vettä, mutta sisältää puun varastoimia ravintoaineita sekä kivennäis- ja hivenaineita maaperästä.

Hesari kirjoitti näin:
Mahlaa
pidetään terveysjuomana, mutta onko se terveellistä?

”On, koska mahla sisältää tärkeitä ravinteita laimeana liuoksena.”, vastaa Turun yliopiston elintarvikekemian professori Heikki Kallio.

”Kaliumia, kalsiumia, magnesiumia, glukoosia ja fruktoosia. Natriumia vain hyvin vähän. Lisäksi tavanomaisia hedelmähappoja, esimerkiksi omenahappoa.”

Mahlassa on vielä paljon tutkittavaa, mutta jo nyt tiedetyn perusteella Kallio suosittelee juomaan mahlaa.

Jos mahlaa ei malta juoda heti sellaisenaan, sen voi vaikka pakastaa ja juoda kesällä janojuomana. Sekaan voi laittaa mintun tai sitruunamelissan lehtiä.

Hankkimalla ruuat Osuuskunta Oma maasta, kehität ekologista ruokajärjestelmää. Kiitos kun olet mukana!