Seitanin valmistus satokasseihin:

IMG_8475

Ensin erotellaan vehnäjauhosta gluteiini. Sen vuoksi osuuskunnan seitan on parempaa kuin valmiista gluteiinijauhosta valmistetut versiot.

IMG_8463

Sitten seitan höyrytetään uunissa, jolloin se tiivistyy levyksi.

IMG_8461

Seitanlevyt maustetaan luomumaustein, leikataan viipaleiksi ja kypsennetään. Ne jaetaan ruokajäsenten kesken.

Seitania voi valmistaa myös kotona samaan tapaan satokassin vehnäjauhoista:

4 hengen annos

  • 1 kg vehnäjauhoja
  • 7 dl vettä

MARINADI
½ sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä
1 ½ tl chilirouhetta
1 tl maustepippuria
¼ tl suolaa
mustapippuria myllystä
¾ dl rypsiöljyä

PAISTAMISEEN

  • 1/2 dl rypsiöljyä

Sekoita jauhosta ja vedestä tiivis taikina. Vaivaa taikinaa vähintään 5 minuuttia, jotta se muuttuu kimmoisaksi ja silkkisen tuntuiseksi. Nosta taikinapallo pöydälle ja laske kulhoon kylmää vettä. Siirrä taikinapallo veteen 20 minuutiksi. Kaada vesi pois ja laske taikinan päälle kuumaa muttei polttavaa vettä.

Vaivaa taikinaa varovasti veden alla, kunnes vesi on valkoisenaan liuennutta vehnätärkkelystä. Kaada vesi pois. Laske taikinan päälle kylmää vettä ja jatka vaivaamista. Ole helläkätinen. Kun vesi on jälleen valkoista, kaada se pois ja laske kulhoon kuumaa vettä. Jatka vaivaamista vuorotellen kuuman ja kylmän veden alla. Jos taikina tuntuu löysältä tai hajoavalta, vaihda veden lämpötilaa mahdollisimman radikaalisti. Voit myös välillä valuttaa taikinaa siivilässä. Ole luottavainen, loppua kohti seitan kiinteytyy.

Jatka kunnes vesi on kirkasta eikä vehnätärkkelystä enää liukene. Aktiivinen vaivaamisprosessi kestää noin puoli tuntia. Lopputuloksena on kahden nyrkin kokoinen seitanpallo.  Siitä riittää neljälle! Muotoile pihveiksi ja nosta pihvit marinadiin. Anna seitanin marinoitua yön yli ja paista pihvit sitten uunissa, pannulla tai grillissä. 

SEITANKINKKU:
Jos haluat seitanista pihvien sijaan kinkun, laita raaka seitanpallo paistopussiin runsaan öljyn ja grillimausteiden kera. Anna paistin marinoitua yön yli. Puhko paistopussiin muutama reikä. Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Anna jäähtyä ennen tarjoilua.