Vaihda sinäkin kauppa peltoon!

Kesäajan satokassi sisältää tuoreita kasviksia, vihanneksia, yrttejä, villiyrittejä, juureksia, hedelmiä ja marjoja sekä kuivatuotteita ja niistä valmistettuja herkkuja: viljatuotteita aina ryyneistä leipään sekä valmiita herkkuja, kuten kaurajugurttia, falafeleja ja seitania. Talvikauden satokassi sisältää sesongin mukaisia raaka-aineita ja valmiita herkkuja. Alkutalvesta mm. kaurajugurttia, hernefalafeleja, seitania, leipää, härkäpapuja, herneitä ja viljatuotteita pussissa, juureksia sekä kesällä säilöttyjä tuotteita. Kevättä kohti mentäessä myös  villiyrttejä.

 

Miten osuuskuntaan pääsee mukaan?

Ennen varsinaiseksi osuuskunnan jäseneksi liittymistä voit kokeilla satokassia 3 kuukauden ajan. Tämän jälkeen osuuskunnan jäseneksi liitytään ostamalla ruokajäsenen osuus, jolloin sinusta tulee yksi osuuskunnan omistajista. Yhden osuuden hinta on 200 euroa. Kun olet liittynyt ruokajäseneksi, voit jatkaa satokassin tilaamista.

Ruokajäsenyyteen sisältyy:

Kun tilaat satokassin nyt, niin saat satokassin jo seuraavassa kuussa. Tilauslomakkeella kysytään kiinnostuksestasi avomaan sato-osuuden lisäksi myös muihin sato-osuuksiin, mutta näiden saatavuus vaihtelee. Odota aina, että vahvistamme tilauksesi ja lähetämme sinulle tarkemmat ohjeet sähköpostilla, ennen kuin tulet noutamaan ensimmäistä satokassiasi.

Näin satokassi toimii

Osuusmaksu

Ruokajäsen liittyy mukaan ostamalla yhden osuuskunnan ruokajäsenen osuuden, jonka hinta on 200 euroa. Osuuden hinta on määritelty osuuskunnan säännöissä. Ruokajäsenen osuus oikeuttaa yhteen ääneen osuuskunnan kokouksissa. Tuotantojäsenten osuuden hinta on 1000 euroa ja se oikeuttaa kahteenkymmeneen ääneen osuuskunnan kokouksissa.

Useampien sato-osuuksien tilaaminen vaatii useamman osuuden ostamista.

Satomaksu

Satomaksu maksetaan kuukausimaksuna aina satokassin hakemista edeltävän kuukauden 15. päivänä.

Ruokajäsenet ovat vastuussa satokassien noudosta sovittuna jakoaikana. Satokassia voidaan säilyttää jakopisteissä myöhäisempää noutoa varten, jos jakopisteen tilat sen kyseisellä hetkellä mahdollistavat. Jos satokassia ei noudeta sovitun ajan sisällä, sen sisältö otetaan käyttöön osuuskunnan muussa toiminnassa ruokahävikin minimoimiseksi. Noutamatta jäänyttä satokassia ei hyvitetä.

Jatkuvan tilauksen käytäntö

Ruokajäsenten satokassitilaukset ovat jatkuvia. Jäseniä pyydetään sitoutumaan satokausi kerrallaan satokassin tilaukseen, mutta tilaus jatkuu automaattisesti seuraavalle satokaudelle, jos tilausta ei peru viimeistään kuukautta ennen satokauden vaihtumista. Satokauden vaihtumisesta perumisaikataulusta muistutetaan aina etukäteen.

Vastaavasti 3 kuukaudeksi tehty kokeilu jatkuu ruokajäsenyyteen ja lpysyvään satokassitilaukseen automaattisesti, mikäli kokeilujäsenyyttä ei peru. Kokeilujäsenen tulee perua ruokajäseneksi liittyminen ja satokassitilauksen jatkuminen viimeistään siinä vaiheessa, kun hän vastaanottaa jäsenmaksun eli laskun yhdestä tuotanto-osuudesta ja seuraavan kuukauden satomaksun.

Taukojärjestely

Kesällä moni on pidempään poissa kesäloman aikana, eikä pääse noutamaan satokassia. Ruokajäsenten on mahdollista pitää  satokasseista 1 kuukauden tauoko, jonka ajalta ei tarvitse maksaa normaalia hintaa. Tauko voi olla kalenterikuukausi tai 4 viikon yhtäjaksoinen aika kahden kalenterikuukauden ajalle sijoittuneena. Kesätauosta on kuitenkin aina ilmoitettava etukäteen vähintään kuukautta ennen tauon alkamista sähköpostilla osoitteeseen jasenet(at)omamaa.fi.

Kesän aikana ruoantuotannon määrää on kuitenkin hankalaa pienentää, joten tauon pitäminen synnyttää osuuskunnalle kustannuksia. Siksi tauon pitämisestä aiheutuu ruokajäsenelle 20 euron (kokonainen tilaus) tai 10 euron (puolikas tilaus) suuruinen maksu. Tauon sijaan voi myös sopia esimerkiksi ystävien kanssa, että he hakevat satokassit puolestasi.

Talkootyö

Kaikkia ruokajäseniä kannustetaan osallistumaan talkoisiin edes yhtenä talkooviikonloppuna! Siksi osuuskunnalla on 16 tunnin talkootyösuositus. Talkoileminen on mukavaa ja siinä rentoutuu luonnon keskellä. Lue lisää talkootyöstä jäsentoimintasivuiltamme.

 

Jäikö sinulle vielä kysyttävää? Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.