Satomaksut

Satomaksut per tuotantomuoto määritellään kullekin satokaudelle erikseen. Satomaksu määritellään kauden tuotantokustannusten sekä arvioidun sadon määrän perusteella. Tarkoitus on, että säästät satokassin hinnan kauppalaskussasi.

Satomaksut kesäkaudella 2019 (kesäkuusta alkaen)

Avomaa 160 € /kk Tuoretuotteita ja jatkojalosteita
Kanala Ilman satokassia
35 € /kk
Yhdessä satokassin kanssa
25 € /kk
Kokeilijoille ja jäsenille, joilla ei ole kananmunaosuutta
40 € /kk
Kananmunia noin 2 kennoa (20 kpl) viikossa
Kasvihuone - Kesällä 2019 jaetaan vielä osana avomaatuotannon satokassia

Satomaksut talvikaudella 2019 (tammi-toukokuu)

Avomaa 120 € /kk Pääosin jatkojalosteita ja kuivatuotteita
Kanala Ilman satokassia
35 € /kk
Yhdessä satokassin kanssa
25 € /kk
Kokeilijoille ja jäsenille, joilla ei ole kananmunaosuutta
40 € /kk
Kananmunia noin 2 kennoa (20 kpl) viikossa

Satokassin sisältö

Satokassi sisältää osuuskunnan tilalla viljeltyjä ja itse jatkojalostettuja tuotteita. Satokassin perusosan muodostaa täysin vegaaninen avomaatuotannon sato-osuus, jota voi halutessaan täydentää muilla osuuksilla. Osuuskunnan on myös tulevaisuudessa mahdollista kehittää uusia tuotantomuotoja jäsenistönsä toiveiden perusteella.

Satokassiin voi tällä hetkellä tilata seuraavia sato-osuuksia:

  • Avomaatuotanto (vegaaninen)
  • Kanala
  • Kasvihuone (kesällä 2019 osana avomaatuotantoa)

Avomaatuotanto

Avomaatuotannon sato-osuus sisältää satokauden mukaisia tuoretuotteita sekä muita tilalla viljeltyjä ja jatkojalostettuja tuotteita. Avomaatuotannon sato-osuus on täysin vegaaninen.

Tuoretuotteina olemme viljelleet esim. perunaa, punajuurta, lanttua, naurista, palsternakkaa, herneitä, papuja, erityyppisiä kaaleja, pinaattia ja mangoldia, tomaattia sekä kurkkua. Lassilan tilalle on myös istutettu hedelmäpuita, joista toivottavasti saamme satoa tulevina vuosina, ja jonkin verran olemme saaneet myös marjasatoa. Alkukesästä satokasseihin on mahdollisuusien mukaan kerätty myös hortaa eli villivihanneksia ja -yrttejä. Jatkojalosteina osuuskunta on tuottanut esim. rypsiöljyä, härkäpapua ja härkäpapurouhetta, hernettä ja hernerouhetta, erilaisia hiutaleita ja suurimoita, jauhoja, pastaa, seitania, falafelejä, kasvispihvejä, kaurajugurttia sekä leipää.

Talvikaudella avomaatuotannon sato-osuus on ollut pienempi ja perustunut suurimmaksi osaksi jatkojalosteisiin, jolloin satomaksu on myös ollut halvempi.

Kanala

Kanalan sato-osuus sisältää tilan onnellisten ja vapaiden kanojen kananmunia. Kananmunia on saatavilla ympäri vuoden ja niitä tulee noin 2 kennoa (20 kpl) viikossa.

Tilan omiin, onnellisiin kanoihin perustuva tuotanto merkitsee alhaisempaa kanakohtaista tuotosta kuin perinteinen tehotuotanto. Tuotosta pienentää alhaisempi muninta, haudontavietin toteuttaminen ja luontaiset munintatauot. Alhaisemman tuotannon intensiivisyyden johdosta kana voi elää ja munia useita vuosia ja sen ruokinnassa pystytään hyvin hyödyntämään kotoista rehua. Oma Maassa kanoille syötetään pääosin tilalla tuotettua luomurehua, joka koostuu ohrasta, kaurasta, härkäpavusta, herneestä, vehnästä ja rypsipuristeesta.

Kasvihuone

Kasvihuoneen sato-osuus sisältää kasvihuonevihanneksia. Kasvihuonelajikkeita tulevat olemaan esim. tomaatti, kurkku, salaatti, kesäkurpitsa, retiisi, lehtikaali ja erilaiset yrtit. Määrällisesti tuotanto kasvihuoneesta tulee olemaan noin 1 kg viikossa.

Kesäkaudella 2019 kasvihuoneen sato on vielä sen verran pieni, että sitä jaetaan osana avomaatuotannon satoa.

Oma Maan ruokajäsenet ovat oikeutettuja tilaamaan tuotanto-osuuksiaan vastaavia sato-osuuksia osuuskunnan ruoantuotannosta viikoittaisen satokassin muodossa. Viikottaisen satokassin tilaajana vältät turhat pakkaukset, ruokahävikin, sosiaalisesti epäoikeudenmukaisen tuotannon sekä kuljetuspäästöt.

Yksi Oma Maan tavoitteista on omavaraisuus. Tästä syystä emme tuota pelkästään kasviksia ja juureksia, vaan monipuolisesti erilaisia täyspainoiseen ruokavalioon sisältyviä tuotteita. Viljelemme esimerkiksi erilaisia vilja- ja palkokasveja sekä jalostamme niistä erilaisia tuotteita kuten rypsiöljyä, jauhoja, hiutaleita ja suurimoita. Valmistamme satokasseihin mahdollisuuksien ja satokausien mukaan myös leipää, kaurajugurttia, kasvispihvejä, falafelejä, peruna- ja juureslaatikoita, lasagnea jne. Satoa on myös säilötty eri tavoin. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, ja ruokajäsenenä voit osallistua myös uusien tuotteiden ideointiin. Pitkän tähtäimen tavoitteemme on, että osuuskunnan olisi mahdollista tuottaa kaikki jäsenistönsä tarvitsema ravinto.

Avomaatuotannon sato-osuuden viikottainen määrä voi vaihdella suhteellisen paljon riippuen satokaudesta sekä siitä, milloin tilalla on mahdollista käyttää aikaa peltotöiden lisäksi tuotteiden jatkojalostukseen. Myös tästä syystä satokassien tilaamiseen on sitouduttava aina satokaudeksi kerrallaan. Kuukausittainen satomaksu on laskettu koko satokauden aikana jaettavan sadon määrän perusteella, eikä siis aina ole suoraan verrattavissa viikottaisen sato-osuuden määrään. Kannattaa myös huomioida, että saatavan sadon määrä vaihtelee vuosittain. Kumppanuusmaatalouden periaatteen mukaisesti ruokajäsenet sitoutuvat osallistumaan tuotannon kustannuksiin niin hyvinä kuin huonoinakin satovuosina.

Mitoitukseltaan satokassin perusosa toimii erinomaisena pohjana noin 2-4 hengen kokoisen ruokakunnan terveelliselle, kasvispainotteiselle ruokavaliolle. Mikäli haluat enemmän ruokaa, voit ostaa useamman tuotanto-osuuden. Mikäli taas ruoan määrä tuntuu liian suurelta, voit jakaa sato-osuutesi kavereittesi kanssa vaikkapa sopimalla satokassin noudot vuoroviikoille. Osuuskunta pyrkii myös omalta osaltaan tukemaan satojakokavereiden löytämisessä. Ennen satokausien alkua satojakokavereita voi etsiä jäsenten sisäisessä facebook-ryhmässä. Uudet jäsenet jotka miettivät liittymistä voivat myös ilmoittaa halukkuudestaan satokassin jakamiseen osoitteeseen jasenet(at)omamaa.fi.