Idea satokassien taustalla

Oma maan viljelytoiminta perustuu paikallisiin olosuhteisiin sovellettuun perma- ja polykulttuuriin, paikallisiin luonnon resursseihin sekä ravinteiden kestäviin kiertoihin. Peltoviljelykasvien kuten perunan, herneiden, härkäpavun ja viljojen sekä vihannesten lisäksi Oma maassa kasvaa hedelmäpuita, marjapensaita sekä muita monivuotisia puutarhakasveja avomaalla ja kasvihuoneessa. Maaperän hoitaminen on toimintamme keskiössä – kun maa voi hyvin se kantaa myös satoa meille ja muille, jotka ovat siitä riippuvaisia.

Tuotamme sadosta myös erilaisia valmiita ruokatuotteita, kuten hiutaleita, jauhoja, juureen leivottua leipää, pastaa, kaurajugurttia, hernefalafeleja ja seitania. Jatkojalostuksessa Oma maa käyttää sekä perinteisiä että paikallisia, resurssien käytön tehokkuuteen ja ekologisuuteen tähtääviä ruoanvalmistusmenetelmiä, yhdistäen näitä globaaleihin makuihin ja käytäntöihin. Tavoitteenamme on näin innovoida ja määritellä mitä ekologinen ruoka voisi olla tulevaisuudessa.

Toiminta perustuu kumppanuusmaatalousmallin mukaiseen yhteistuotantoon. Osuuskunnan tuottajajäsenet työskentelevät tilalla, huolehtivat eläimistä ja valmistavat sadosta sesongin mukaisia ruokatuotteita. Ruokajäsenet puolestaan sitoutuvat satokaudeksi kerrallaan tilaamaan satokassia sekä osallistuvat toimintaan mm. pyörittämällä satojakoa, talkoilemalla ja osallistumalla erilaisiin tapahtumiin. Yhdessä huolehdimme maasta, jakaen ruuantuotannon ilot ja haasteet sekä oppeja kestävästä viljelystä. Näin juurrutetaaan myös toimintamalleja matkalla kohti kestävää elämäntapaa. Jaamme myös riskin sadosta, sillä joskus sataa liikaa tai sitten ei sada tarpeeksi. Kannattaa myös huomioida, että saatavan sadon määrä vaihtelee vuosittain. Kumppanuusmaatalouden periaatteen mukaisesti ruokajäsenet sitoutuvat osallistumaan tuotannon kustannuksiin niin hyvinä kuin huonoinakin satovuosina.

Miksi hankkia ruoka osuuskunnasta kaupan sijaan?

  • Teet konkreettinen teon ilmaston ja biodiversiteetin eli luonnon monimuotoisuuden hyväksi
  • Olet mukana luomassa uutta ja parempaa ruokajärjestelmää, joka tähtää kohti hiilineutraalia ja hiilipositiivista maataloutta ja ruokakulttuuria
  • Olet osa maailmaa muuttavaa joukkoamme pääset osaksi samanmielistä yhteisöä
  • Tuet ekologista ja kestävää elämäntapaa ja ruuantuotantoketjua, jossa hävikki minimoidaan  tuottamalla ruokajäsenten tarpeita vastaavaa ruokaa
  • Pääset osallistumaan ruoan kasvattamiseen luomutilalla

Omamaalla on kolme erilaista satokassia:

 

Avomaa

Avomaalla viljelemme mm. perunaa, punajuurta, lanttua, naurista, palsternakkaa, porkkanaa, herneitä, papuja, lehtikaalia ja mangoldia, tomaattia sekä kesäkurpitsaa. Syötävä metsäpalstamme tuottaa erilaisia hedelmiä mm. aprikooseja, päärynöitä ja luumuja. Keräämme satokasseihin myös villivihanneksia ja -yrttejä. Tilan viljoista tuotamme erilaisia hiutaleita, suurimoita ja jauhoja. Jatkojalosteina tuotamme mm. pastaa, härkäpapu- ja hernerouhetta, seitania, hernefalafelejä, kaurajugurttia sekä juureen leivottua leipää.

Talvikaudella avomaatuotannon sato-osuus on pienempi ja sisältää enemmän viljatuotteita, jatkojalosteita sekä säilykkeitä.

Avomaan sato on täysin vegaanista.

Kasvihuone

Kasvihuoneen sato-osuus sisältää erilaisia kasvihuoneessa kasvatettuja vihanneksia sekä lisäksi marjoja. Kasvihuoneessamme kasvatetaan mm. erilaisia tomaatteja, kurkkua, kesäkurpitsaa, monenlaisia papuja ja erilaisia salaatteja kuten mangoldia sekä lehtikaaleja. Lisäämme kasvihuonekasseihin tällä hetkellä myös satoisimpia avomaatuotteitamme, kuten sipulia, valkosipulia ja mansikoita sekä mustaherukoita.

Kokeilemme joka vuosi myös uusia tuotteita. Kesällä 2020 kasvatimme kasvihuoneessa erilaisia yrttejä ja salaatteja, niin perinteisiä kuin eksoottisempiakin lajikkeita.

Kasvihuoneen sato on täysin vegaanista.

Kanala eli kananmunat

Kanalan sato-osuus sisältää tilan onnellisten ja vapaiden kanojen kananmunia. Kananmunia on saatavilla ympäri vuoden ja niitä tulee noin 2 kennoa eli 20 kpl viikossa.

Tilan omiin kanoihin perustuva tuotanto merkitsee alhaisempaa kanakohtaista tuotosta kuin perinteinen tehotuotanto, koska huolehdimme kanojen luontaisista munintatauoista. Näin kanat voivat elää ja munia useita vuosia. Kanojen ruokinnassa hyödynnetään pääosin tilalla tuotettua luomurehua, joka koostuu ohrasta, kaurasta, härkäpavusta, herneestä, vehnästä ja rypsipuristeesta.

Satomaksut

Satomaksut per tuotantomuoto määritellään kullekin satokaudelle erikseen. Satomaksu määritellään kauden tuotantokustannusten sekä arvioidun sadon määrän perusteella.

Satomaksu maksetaan kuukausimaksuna aina satokassin hakemista edeltävän kuukauden 15. päivänä.

Satomaksut on ilmoitettu kokonaisille tilauksille. Jos haluat noutaa satokassin vain joka toinen viikko, voit tilata puolikkaan satokassin, jonka hinta on puolet kokonaisen tilauksen hinnasta.

Satomaksut talvikaudella 2023 (tammi-toukokuu)

Avomaa 130 € / kk Pääosin kuivatuotteita ja jatkojalosteita
Kananmunat 25 € / kk yhdessä avomaan kanssa
35 € / kk ilman avomaata
40 € / kk ilman kanalan osakkuutta
Kananmunia noin 2 kennoa (20 kpl) viikossa

 

Satomaksut kesäkaudella 2023 (kesä-joulukuu)

Avomaa 170 € / kk Tuoretuotteita, kuivatuotteita ja jatkojalosteita
Kananmunat 25 € / kk yhdessä avomaan kanssa
35 € / kk ilman avomaata
40 € / kk ilman kanalan osakkuutta
Kananmunia noin 2 kennoa (20 kpl) viikossa
Kasvihuone 20 € / kk yhdessä avomaan kanssa
30 € / kk ilman avomaata
Tuoretuotteita

 

Jäikö sinulle vielä kysyttävää? Täältä löydät vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin.