Osuuskunnan jäseneksi liitytään ostamalla ruokajäsenen osuus, jolloin sinusta tulee yksi osuuskunnan omistajista. Yhden osuuden hinta on 200 euroa. Kun olet liittynyt ruokajäseneksi, voit tilata itsellesi haluamasi satokassin.

Ruokajäsenyyteen sisältyy:

  • Valitsemasi satokassi: avomaa, kasvihuone tai kananmunat. 
  • Satokassin voit hakea joka viikko (kokonainen tilaus) tai joka toinen viikko (puolikas tilaus).
  • Ruokajäseneksi pääsee ostamalla yhden osuuden, jonka hinta on 200 euroa. Ruokajäsen on siis osuuskunnan omistaja ja osallistuu yhteisten päätösten tekoon osuuskunnan kokouksissa. Osuuskunnan päätöksenteko ja toiminta on läpinäkyvää ja jäsenet voivat aina osallistua myös hallituksen kokouksiin.
  • Ruokajäsen pääsee osaksi osuuskunnan aktiivista yhteisöä, jonka jäsenet ovat kiinnostuneita kestävän elämäntavan edistämisestä. 

Satokassiin voi tällä hetkellä tilata seuraavia sato-osuuksia: avomaa, kanala, kasvihuone. Kesällä 2020 olemme esimerkiksi aloitelleet hunajan tuotantoa, mutta sen tilaaminen on tällä hetkellä auki vain nykyisille tilaajille.

 

 

Avomaa

Avomaalla viljelemme mm. perunaa, punajuurta, lanttua, naurista, palsternakkaa, porkkanaa, herneitä, papuja, lehtikaalia ja mangoldia, tomaattia sekä kesäkurpitsaa. Syötävä metsäpalstamme tuottaa erilaisia hedelmiä mm. aprikooseja, päärynöitä ja luumuja. Keräämme satokasseihin myös villivihanneksia ja -yrttejä. Tilan viljoista tuotamme erilaisia hiutaleita, suurimoita ja jauhoja. Jatkojalosteina tuotamme mm. pastaa, härkäpapu- ja hernerouhetta, seitania, hernefalafelejä, kaurajugurttia sekä juureen leivottua leipää.

Talvikaudella avomaatuotannon sato-osuus on pienempi ja sisältää enemmän viljatuotteita, jatkojalosteita sekä säilykkeitä.

Avomaan sato on täysin vegaanista.

Kanala eli kananmunat

Kanalan sato-osuus sisältää tilan onnellisten ja vapaiden kanojen kananmunia. Kananmunia on saatavilla ympäri vuoden ja niitä tulee noin 2 kennoa eli 20 kpl viikossa.

Tilan omiin kanoihin perustuva tuotanto merkitsee alhaisempaa kanakohtaista tuotosta kuin perinteinen tehotuotanto, koska huolehdimme kanojen luontaisista munintatauoista. Näin kanat voivat elää ja munia useita vuosia. Kanojen ruokinnassa hyödynnetään pääosin tilalla tuotettua luomurehua, joka koostuu ohrasta, kaurasta, härkäpavusta, herneestä, vehnästä ja rypsipuristeesta.

Kasvihuone

Kasvihuoneen sato-osuus sisältää erilaisia kasvihuoneessa kasvatettuja vihanneksia sekä lisäksi marjoja. Kasvihuoneessamme kasvatetaan mm. erilaisia tomaatteja, kurkkua, kesäkurpitsaa, monenlaisia papuja ja erilaisia salaatteja kuten mangoldia sekä lehtikaaleja. Lisäämme kasvihuonekasseihin tällä hetkellä myös satoisimpia avomaatuotteitamme, kuten sipulia, valkosipulia ja mansikoita sekä mustaherukoita.

Kokeilemme joka vuosi myös uusia tuotteita. Kesällä 2020 kasvatimme kasvihuoneessa erilaisia yrttejä ja salaatteja, niin perinteisiä kuin eksoottisempiakin lajikkeita.

Kasvihuoneen sato on täysin vegaanista.

Satomaksut

Satomaksut per tuotantomuoto määritellään kullekin satokaudelle erikseen. Satomaksu määritellään kauden tuotantokustannusten sekä arvioidun sadon määrän perusteella. Tarkoitus on, että säästät satokassin hinnan kauppalaskussasi.

Satomaksut on ilmoitettu kokonaisille tilauksille. Jos haluat noutaa satokassin vain joka toinen viikko, voit tilata puolikkaan satokassin, jonka hinta on puolet kokonaisen tilauksen hinnasta.

Satomaksut kesäkaudella 2022 (kesä-joulukuu)

Avomaa 170 € / kk Tuoretuotteita, kuivatuotteita ja jatkojalosteita
Kananmunat 25 € / kk yhdessä avomaan kanssa
35 € / kk ilman avomaata
40 € / kk ilman kanalan osakkuutta
Kananmunia noin 2 kennoa (20 kpl) viikossa
Kasvihuone 20 € / kk yhdessä avomaan kanssa
30 € / kk ilman avomaata
Tuoretuotteita

 

Satomaksut talvikaudella 2022 (tammi-toukokuu)

Avomaa 120 € / kk Pääosin kuivatuotteita ja jatkojalosteita
Kananmunat 25 € / kk yhdessä avomaan kanssa
35 € / kk ilman avomaata
40 € / kk ilman kanalan osakkuutta
Kananmunia noin 2 kennoa (20 kpl) viikossa

 

Idea satokassien taustalla

Oma Maan ruokajäsenet ovat oikeutettuja tilaamaan oman osuutensa osuuskunnan ruoantuotannosta viikoittaisen satokassin muodossa.  Hakemalla ruokasi suoraan osuuskunnan jakopisteeltä vältät turhat pakkaukset, ruokahävikin ja isot kuljetuspäästöt.

Yksi Oma Maan tavoitteista on omavaraisuus. Tästä syystä emme tuota pelkästään kasviksia ja juureksia, vaan monipuolisesti erilaisia täyspainoiseen ruokavalioon sisältyviä tuotteita. Viljelemme esimerkiksi erilaisia vilja- ja palkokasveja sekä jalostamme niistä erilaisia tuotteita kuten rypsiöljyä, jauhoja, hiutaleita ja suurimoita. Valmistamme satokasseihin mahdollisuuksien ja satokausien mukaan myös leipää, kaurajugurttia, kasvispihvejä, falafelejä, peruna- ja juureslaatikoita, lasagnea jne. Satoa on myös säilötty eri tavoin. Kehitämme tuotteitamme jatkuvasti, ja ruokajäsenenä voit osallistua myös uusien tuotteiden ideointiin. Pitkän tähtäimen tavoitteemme on, että osuuskunnan olisi mahdollista tuottaa kaikki jäsenistönsä tarvitsema ravinto.

Avomaan sadon viikottainen vaihtelee paljon vuodenajasta riippuen. Satokassin koko ja sisältö riippuu paljon myös siitä, miten paljon aikaa tilalla on kulloinkin mahdollista käyttää jatkojalostukseen viljelyn ohella. Tästä syystä satokassien tilaamiseen on sitouduttava aina koko satokaudeksi kerrallaan. Kuukausittainen satomaksu on laskettu koko satokauden aikana jaettavan sadon määrän perusteella, eikä siis aina ole suoraan verrattavissa viikottaisen sato-osuuden määrään.

Kannattaa myös huomioida, että saatavan sadon määrä vaihtelee vuosittain. Kumppanuusmaatalouden periaatteen mukaisesti ruokajäsenet sitoutuvat osallistumaan tuotannon kustannuksiin niin hyvinä kuin huonoinakin satovuosina.