IMG_5420

Satokassin sisältö:

  • kyssäkaalia
  • kananmunat
  • Jukan leipomat sämpylät
  • perunat
  • sipuli + punajuuri + porkkana
  • kaurahiutaleet
  • puolikarkeat vehnäjauhot (->Testaa vaikka Tyyne-tädin pikkuleipiä)

1. Kasvispata


Punajuuri – porkkana -peruna – sipuli – hernerouhe tai härkäpapurouhe. Mausteeksi suola, pippuri, chilijauhe. Pese juurekset ja raasta suikaleiksi, hienonna sipuli. Ota aineksista puolet talteen seuraavan päivän momoja varten. Laita kulhoon tahi lautaselle ja peitä kelmulla ja laita jääkaappiin. Kuullota aineksia kasarissa tai pannussa hetki rypsiöljyssä mausteineen.  Lisää vettä niin että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Annan kiehua hiljalleen noin puoli tuntia kunnes juurekset ovat pehmenneet.

 

2. Momot ja lohkoperunat

Hernetahna: Hernejauhoa, rypsiöljyä ja suolaa. Laita noin 1 dl hernejauhoa pieneen kulhoon. Lisää rypsiöljyä vähän kerrallaan ja sekoita niin että seos muuttuu tahnamaiseksi. Mausta suolalla.
Lohkoperunat aiempien viikkojen reseptien mukaan.
Momotaikina: 2,5 dl vehnäjauhoja, ja 1 dl vettä. Laita jauhot kulhoon, lisää vesi ja muovaa taikina. Kauli taikina ohueksi, ja tee noin kämmennen kokoisia pyöreitä taikinalevyjä. Ketä noin 1 dl herne- tai härkäpapurouhetta kypsäksi niukassa vedessä siten että se muodostuu soseeksi. Pausta pippurilla ja suolalla. Tee soseesta ja eilen tekemästäsi juures-sipuli-perunaraasteesta täyte, jonka laitat taikinalevyjen sisälle. Voit hieman vielä hienontaa veitsellä juuresraastetta, jotta taikinalevyt on helpompi täyttää. Kostuta taikinalevyjen reunoja, ja sulje nyytit. Höyrytä siivilän avulla tai höyrytyskattilassa noin 10-15 minuuttia. Voit sipaista momon reunalle hieman hernetahinia lautasella.

 

3. Kasvisvuoka

Munamaito viljamaidosta edellisistä resepteistä. Punajuurta, perunaa, porkkanaa, kyssäkaalia ja sipulia, rypsiöljyä, suolaa, pippuria, chiliä. Kokonaisia papuja, härkäpapurouhetta tai hernerouhetta. Jos käytät esikypsentämättömiä papuja, tulee niitä liottaa 12 tuntia ennen valmistusta. Pilko kasvikset pieneksi. Kypsennä pavut keittämällä. Laita ainekset pieneen öljyttyyn vuokaan, ja kaada sekaan munamaito.  Paista uunissa 225 °C noin 30-45 minuuttia uunista riippuen, kunnes kasvikset ovat pehmeitä.

 

4. Lohkoperunat ja hernejauhokastike

Lohkoperunat: 300 g perunaa, rypsiöljyä, (mausteita esim: suola, pippuri, oregano, ripaus chiliä).
Pese perunat huolellisesti. Paloittele lohkoiksi, pyörittele öljyssä ja mausteissa ja paista uunissa 200 °C n. 30-40 minuuttia kunnes perunat ruskistuvat kauniisti.
Hernejauhokastike: 2 rkl hernejauhoa, ½ sipuli, suolaa (pippuria ja yrttimausteita)
Kuullota sipuli öljyssä ja siirrä pois kun ruskistat hernejauhon. Ruskista hernejauho öljyssä. Lisää vettä ja mausteita ja sekoita, kunnes kastike on sopivan paksuista, lisää kuullotettu sipuli mukaan.

 

5. Perunamuusi ja kasviskastike 


3 perunaa, 1 dl härkäpapujauhoa tai -rouhetta, ½ sipuli, 100 g porkkanaa, 3 dl vettä, 1 rkl rypsiöljyä. Keitä perunat ja soseuta muusiksi sauvasekoittimella. Kuullota sipuli ja kasvikset öljyssä. Ruskista härkäpapujauho erikseen, mausta suolalla ja lisää vettä kunnes kastike on sopivan paksuista. Lisää kuulotetut kasvikset ja mausteita. (Mausteita esimerkiksi grillimaustetta, pippuria ja valkosipulia). Anna kastikkeen valmistua 10-15 minuuttia hiljaisella lämmöllä pannussa jotta kasvikset hieman pehmenevät ja antavat makua kastikkeeseen.

 

6. Kasviskeitto

Pilko kasvikset (peruna, porkkanat, punajuuret, sipuli) ja keitä mausteisessa vedessä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Voit lisätä hieman härkäpapurouhetta tai hernejauhoa antamaan proteiiniia keittoon. (maustamiseen sopii esimerkiksi kasvisliemikuutio, suola, pippuri, korianteri ja muut yrtit).

 

7. Pasta ja kastike

Pilko jäljellä olevat porkkanat, punajuuret, sipuli ja kyssäkaali pieneksi. Kuullota öljyisellä pannulla muutama minuutti. Sirottele päälle ohut kerros, herne- härkäpapu- tai vehnäjauhoa, lisää vettä hieman ja sekoita kastikkeeksi. Lisää tarvittaessa vettä. Mausta suolalla ja pippurilla. Keitä pasta. Voit lisätä viherjauhetta lautasella jos sitä on jäljellä.