Satokassi to 20.8. ja ti 25.8.

IMG_9894_satokassi_150820

All the world is green <3

Sisältö:

  • Vehnäriisi 1kg
  • Kaurahiutale 750g
  • Speltleipä (Lassilassa juureen leivottu)
  • Falafel-kolmiot
  • Peruna 1kg
  • Härkäpapu
  • Tomaatti
  • Avomaankurkku
  • Kesäkurpitsa
  • Herne (tuore)
  • Nippusipuli
  • Lehtikaali
  • Mangoldi

Mangoldi ja lehtikaali kannattaa säilyttää maljakossa kukkien tapaan, niin eivät nuukahda. Mangoldi-bouquet tyylikkäästi keskelle pöytää!

IMG_9878_perunoi

Ihmisen käsi on ihana. Kätevä tassu.

IMG_9874_kirsikoi2

Menu

Aamiaiset:

  • Speltleipä
  • Vehnäriisipuuro
  • Tuorekaurapuuro (Kätevää: laita illalla tekeytymään – syö aamulla)

Päivälliset:

  • Falafelit mangoldipedillä (Valmiiksi Lassilassa tehty)
  • Härkäpapu-kesäkurpitsakeitto
  • Kreikkalaiset kesäkurpitsapyörykät ja avomaankurkku-tsatsiki
  • Maukas perunapaistos
  • Herne-lehtikaali-pasta
  • Chilipaahdettua kesäkurpitsaa, mangoldia ja kirsikoita (halutessa vuohenjuuston kera)
  • Lämpimät leivät

Herkku:

  • Kaurakeksit

 

Vehnäriisipuuro

  • 2 dl vehnäriisiä
  • 1 l kauramaitoa tai täysmaitoa
  • ½–1 tl suolaa
  • voiteluun voita tai margariinia

Voitele noin 2-litrainen uunivuoka. Mittaa puuroainekset uunivuokaan. Kypsennä uunipuuroa 175-asteisessa uunissa noin 1,5 tuntia tai kauemmin, mikäli ei ole ehtinyt puuroutua. Sekoita puuroa muutaman kerran kypsennyksen aikana. Anna puuron vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

Tarjoa marjojen tai marjakiisselin kanssa.


Tuorekaurapuuro
(1 annos)

  • 1 dl kaurahiutaleita
  • ripaus luonnon vaniljaa
  • kourallinen kuivattuja karpaloita (tai muuta makeaa) silputtuna
  • 1 rkl pellavansiemeniä (tai chian)
  • kourallinen auringonkukansiemeniä (tai pähkinöitä) karkeasti rouhittuna
  • 11/2 dl vettä tai mieleistäsi maitoa
  • (1 rkl tahinia)
  • Viimeistelyyn:
    1 dl marjoja

Laita kaikki kuivat aineet aamiaiskulhoon ja lisää neste. Sekoita, ja jos käytät vettä, anna tekeytyä huoneenlämmössä kannen alla – maidon kanssa jääkaapissa yön yli. Lisää aamulla sekaan ruokalusikallinen tahinia, jos sitä sattuu olemaan. Viimeistele marjoilla tai hedelmillä ja nauti. Pärjäät lounaaseen asti onnellisesti.


Falafelit mangoldipedillä

Paista falafelit. Huuhtele mangoldista mahdolliset mullat pois ja silppua se. Ruoka on valmista!

 

Härkäpapu-kesäkurpitsakeitto

  • tuoreita härkäpapuja (kuori palot ja lisäksi jokainen papu ja keitä 10 min, kaada vesi pois)
  • puolikas kesäkurpitsa
  • 1 sipuli
  • 2 rkl voita tai öljyä
  • 7 dl vettä
  • 2 luomu-yrttikuutiota tai haluamiasi yrttimausteita
  • 1 dl kaurakermaa
  • ripaus chilijauhetta
  • (suolaa)
  • runsaasti tuoretta minttua
  • (halutessasi ricotta- tai yrttituorejuustoa päälle)

Hienonna sipuli. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipuli sekä puolikas kesäkurpitsa.

Mittaa kattilaan vesi ja yrttikuutiot. Kuumenna.

Lisää joukkoon keitetyt härkäpavut. Kypsennä kymmenisen minuuttia. Soseuta keitto tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella. (Halutessasi: siivilöi.)

Kaada keitto takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon kaurakerma. Mausta chilillä. Kuumenna keitto ja tarkista suolan määrä. Silppua pinnalle runsaasti minttua ja tarjoa.

Vinkki: Ota muutama kokonainen härkäpapu talteen ennen keiton soseuttamista. Koristele valmiit annokset kuorituilla härkäpavuilla ja esimerkiksi ricotta- tai yrttituorejuustolla.

 

Kreikkalaiset kesäkurpitsapyörykät ja avomaankurkku-tsatsiki

Avomaankurkku-tsatsiki

  • 4 pientä avomaankurkkua tai yksi iso
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl sitruunamehua
  • 1 rkl hienonnettua lipstikkaa (jos ei saatavilla, käytä tuoretta minttua)
  • 2 tl hunajaa (tai sokeria)
  • 1 1/2 dl paksua luonnonjogurttia tai kaurajogurttia
  • suolaa ja valkopippuria

Valmista ensin tsatsiki. Kuori ja raasta kurkut. Laita raaste valumaan siivilään. Lisää valutetun kurkun joukkoon jogurtti, sitruunamehu, lipstikka ja hienonnettu valkosipuli. Mausta hunajalla, suolalla ja pippurilla. Anna maustua jääkaapissa puoli tuntia ennen tarjoilua.

Kreikkalaiset kesäkurpitsapyörykät

  • 4 pientä kesäkurpitsaa (tai yksi iso…)
  • 4 keitettyä perunaa
  • 2 sipulia
  • nippu tuoretta minttua
  • 2 munaa (tai kananmunankorviketta)
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • merisuolaa
  • maustepippuria
  • jauhottamiseen vehnäjauhoja
  • uppopaistamiseen öljyä

Raasta kesäkurpitsat karkealla raastinterällä. Ripota päälle teelusikallinen merisuolaa ja anna raasteen kostua. Puserra vesi pois.
Murskaa keitetyt perunat raasteen joukkoon. Pilko joukkoon sipulit sekä minttu. Lisää joukkoon kananmunat ja vehnäjauho.
Leivo massasta pyöryköitä jauhoisin käsin ja kierittele pallerot lopuksi jauhoissa. Anna seistä hetki.
Kuumenna öljy korkeareunaisessa kattilassa tai wokkipannussa ja uppopaista pallerot rapeiksi. Valuta öljystä.
Tarjoa vehnäriisin, vihersalaatin ja tsatsikin kera.

 

Maukas perunapaistos

  • 6-8 suurta perunaa
    8-10 valkosipulin kynttä
    4 sipulia
    2 rkl öljyä
    1 rkl sitruunamehua
    1 tl timjamia
    1 tl oreganoa
    1 tl chilisekoitusta
    1 tl suolaa
    1 tl mustapippuria

1. Kuori perunat ja leikkaa lohkoiksi. Keitä lohkoja noin 5 minuuttia.

2. Kuori sipulit ja leikkaa lohkoiksi.

3. Sekoita öljy, sitruunamehu ja mausteet kastikkeeksi.

4. Kaada kuumat, hetken keitetyt perunat uunivuokaan ja lisää sipulit. Valele kasviksia kastikkeella ja kääntele peruna- ja sipulilohkoja, jottane saavat mausteisen pinnan.

5. Kypsennä 200 asteen uuninlämmössä noin 30 minuuttia, kunnes perunat tuntuvat pehmeiltä.

Tarjoa avomaakurkku-tsatsikin kera. (Resepti yllä.)


Herne-lehtikaali-pasta
4 annosta

  • 400 g pastaa
    1 iso sipuli
    4 valkosipulinkynttä
    1 iso nippu lehtikaalia tai mangoldia tai molempia
    2–3 dl tuoreita herneitä (1 litrasta herneenpalkoja)
    ½ sitruunan mehu
    2 rkl öljyä
    30 g voita tai margariinia
    1 tl suolaa
    (halutessa: 200 g fetaa)
    kourallinen tuoretta minttua

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet.
Huuhtele lehtikaali tai mangoldi ja kuivaa puhtaalla pyyhkeellä. Leikkaa kovimmat lehtiruodin osat pois ja silppua.
Riivi herneet paloista.
Purista puolikkaasta sitruunasta mehu.

Laita pasta kiehumaan runsaalla suolalla maustettuun veteen. (Keitinveden pitäisi olla suunnilleen yhtä suolaista kuin merivesi – voit tarkistaa maistamalla!)

Kuumenna öljy paistinpannulla ja kuullota sipulisilppua viitisen minuuttia. Lisää lehtikaalit tai mangoldit ja valkosipuli. Jatka paistamista pari minuuttia. Lisää sitruuna ja voi, hauduta hetki.
Ota pannu pois liedeltä ja lisää tuoreet herneet.
Mausta kasvisseos suolalla.

Valuta pasta ja huuhtele se lävikössä kuumalla vedellä. Sekoita pasta ja kasvisseos keskenään. Sekoita joukkoon hienonnettu minttu. (Murustele halutessasi päälle fetaa tai vegaanista juustoa tai ravintohiivahiutaleita.) Tarjoa heti.

 

Chilipaahdettua kesäkurpitsaa, mangoldia ja kirsikoita (halutessa vuohenjuuston kera)

Paahdetut kesäkurpitsat:

  • 2 pienehköä kesäkurpitsaa
  • ¾ tl suolaa
  • 1 tl kuivattuja chilihiutaleita
  • 2 tl fariinisokeria
  • 1½ rkl öljyä
  • mustapippuria
  • hiutalesuolaa
  • 1 nippu mangoldia
  • Halutessa: 200 g pehmeää vuohenjuustoa tai ravintohiivahiutaleita
  • 4 rkl auringonkukansiemeniä
  • hieman kirsikoita tai vadelmia

Kastikkeeksi:

  • vadelmaviinietikkaa tai balsamiviinietikkaa tai mitä sattuu olemaaan

Huuhtele kesäkurpitsat ja halkaise ne pituussuunnassa. Pilko isoiksi paloiksi.
Laita mortteliin suola, chilihiutaleet ja fariinisokeri, hienonna. Lisää öljy ja hiero mausteet tahnamaiseksi seokseksi.
Hiero tahnaa kesäkurpitsapaloihin niin, että ne ovat joka puolelta seoksessa.
Laita palat leivinpaperin päälle uunivuokaan ja nosta 200-asteiseen uuniin. Kypsennä noin 15 minuuttia. Kokeile kypsyyttä veitsen kärjellä. Kesäkurpitsan pitäisi olla napakan kypsä, älä kypsennä ihan pehmeäksi.
Nosta uunista ja pyöräytä päälle mustapippuria myllystä ja ripottele vielä pinnalle muutama hiutalesuolan muru.
Levitä annoslautasille huuhdeltu ja kuivattu mangoldi. Murustele halutessasi vuohenjuustoa hieman pienemmiksi paloiksi, jätä vielä odottamaan. Paahda auringonkukansiemeniä kuivalla pannulla niin, että niihin tulee hieman väriä.

Nosta uunissa paahtuneet kesäkurpitsat (lämpiminä tai huoneenlämpöisinä) mangoldin päälle. Jaa vuohenjuusto, auringonkukansiemenet ja kirsikat/vadelmat annoksiin. Viimeistele annokset pirskottamalla päälle vadelmaviinietikkaa.

 

Lämpimät leivät sienillä tai ilman

  • 4 viipaletta speltleipää
    1 valkosipulin kynsi
    2 tl oliiviöljyä
    1 kypsä tomaatti

Päälle paistos:

  • 2 rkl öljyä
  • metsästä hakemiasi sieniä tai vaihtoehtoisesti lehtikaalia ja mangoldia
  • 1-2 sipulia varsineen
  • ½ dl valkoviiniä tai vettä
  • ripaus suolaa, mustapippuria

1. Puhdista ja silppua sienet tai lehtikaalit pannuun. Lisää öljy. Kuutioi sipuli ja lisää sekaan. Ruskista sienet tai lehtikaalit kevyesti sekoittaen. Lisää viini tai vesi. Hauduta kaksi minuuttia. Mausta.

2. Paahda leivät. Hankaa leipien pintaa halkaistulla valkosipulinkynnellä. Pirskota päälle öljy. Viipaloi tomaattiohuiksi viipaleiksi ja levitä viipaleet leiville.

Jaa paistos tomaattiviipaleiden päälle.

 

Kaurakeksit (50-60 kpl)

  • 3 dl kaurahiutaleita
  • 2 dl sokeria
  • 0,5 dl siirappia
  • 150 g sulatettua voita tai kasvismargariinia
  • 0,5 dl kaurakermaa tai -maitoa
  • 1,5 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl leivinjauhetta

Sekoita kaikki aineet. Laita teelusikan kokoisia taikinanokareita pellille. Jätä isot välit, koska lastut leviävät. Paista 200 asteessa 5-10 min (kunnes ovat kauniin kullankeltaisia). Anna jäähtyä ennen kuin irrotat pelliltä lastan avulla.

Joskus lastut eivät meinaa lähteä leviämään, johtuu siitä ettei nestettä/rasvaa ole tarpeeksi. Kannattaa siis lisätä nestettä jos eka pellillinen menee pilalle.

 

Peltokavereiden parhaat yllätykset

IMG_3767

Osuuskunnassa mukana oleva Terhi oli ujuttanut satokassiini punaherukka-kesäkurpitsahilloa ja hamppusuklaakeksejä. Sanoisin, että hyvin ystävällistä ja törkeän hyvää. Hillon resepti löytyy Terhin Ruokaloisto-blogista >>