Olimme tänään 45 minuuttia myöhässä ruoanjaosta, anteeksi! Onneksi kahvilaan pääsee aina sisään odottelemaan ja usein myös herkuttelemaan, Maija keitti kaikille teetä ja kaffetta. Tässä pieni selostus siitä, millainen homma satokassin kokoaminen on:
- Leivän leipominen ikivanhaan juureen aloitetaan aina jo edellisenä päivänä; taikinat tehdään valmiiksi ja jätetään nousemaan. Myös jatkojalosteet valmistellaan edellisenä päivänä. (Tänään jatkojalosteista esimerkkeinä kasvispihvit, seitan ja kaurajugurtti.) Valmistusprosessimme perustuu kasvien omien entsyymien ja mikrobien toimintaan, emmekä käytä ulkopuolisia lisäaineita. Pienetkin olosuhteiden muutokset vaikuttavat valmistusprosessin pituuteen. Esimerkiksi minimaalinen lämpötilan vaihtelu yöllä vaikuttaa siihen milloin leipätaikina on leivottavissa. Odotamme aamulla, että taikina tekeytyy täydelliseksi sen sijaan, että leipoisimme epätäydellistä leipää.
- Jakopäivän aamuna kassien kokoamistalkoisiin osallistuvat tapaavat tilalla ja juovat aamukaffet 8:30.
- Joku jää tilalle keräämään kanalasta munia ja laittaa ne kennoihin.
- Muut menevät jatkojalostustiloihin (kilometrin päässä tilalta).
- Klo 12 syödään lounas.
- Klo 12:30-16:00 on jatkojalostustiloissa aikamoinen käsityöläismeininki, kun ruoat kerätään pellosta tai varastosta / pussitetaan / kypsennetään ja lopulta pakataan. Etiketit tulostetaan ja liimataan.
- Leivät otetaan uunista ja toivotaan, ettei kello ole vielä neljää.
- Kassit pakataan autoon, ja jos päästään starttaamaan klo 16:20, ollaan kahvilalla ajoissa. Jos yksikin asia vie aiottua kauemmin, niin myöhästytään ja vähän hävettää. Ja samalla ollaan kuitenkin iloisia siitä, että saadaan tuoda herkkuja jakoon!