Leipää rakastetaan ja vihataan. Lähinnä varmaankin siksi, että kaupan hyllyltä löydettävä muovipussituote on varsin kaukana esikuvastaan: vastajauhetusta viljasta omin käsin leivotusta, kiireettä hapanjuurella kohotetusta leivästä. Siis siitä jota me saamme satokassista viikottain.

Hummus + laadukas leipä

Olen kuullut monen ravitsemusasiantuntijan sanovan samaa: hummus ja laadukas leipä ovat lyömätön yhdistelmä. Tässä otteita  Hesarissa olleesta jutusta, jossa ravitsemusfysiologian professori Marja Mutanen avaa asiaa tarkemmin.

Paras kasviproteiinien yhdistelmä syntyy pavuista ja viljasta.

Vaikka papujen ja muiden palkokasvien tulisi olla kasvissyöjän pääasiallinen proteiininlähde, pelkät pavut eivät yksinään riitä.

Pavuissa on ihmiskehon tarpeisiin liian vähän metioniini- ja kysteiini-nimisiä aminohappoja. Metioniinia ja kysteiiniä tarpeeksi sisältävissä viljavalmisteissa taas on liian vähän lysiiniä ja treoniinia, joita pavuissa on sopivasti.

Kuulostaako monimutkaiselta? Aminohappojen nimistä ei tarvitse välittää.

Niiden sijasta voi muistaa tiilitalon: kasviproteiinien puuttuvat aminohapot ovat vähän kuin talonrakennuksesta puuttuvia tiiliä. Mutta kun syö sekä papuja että viljaa, tuloksena on kokonainen tiilitalo – aminohappokoostumus, joka vastaa lihaproteiinin koostumusta.

Laadukkaan leivän ja muovipussituotteen ero

No, asian voisi tiivistää niin, että niissä ei ole mitään samaa.

LähiluomuHummus

  • hernerouhe (keitä 10 minuttia)
  • härkäpapujauho (ei tarvitse keittää)
  • rypsiöljy
  • valkosipuli
  • juustokumina
  • suola
  • mustapippuri
  • vettä sen verran, että koostumus on mukavasti levittyvä eikä jähmeä
  • (tahini, jos sattuu olemaan)

Kaikki ainekset tehosekoittimella muussiksi. Maista – sen kuuluu olla tosi maukasta ja ihanaa. Jos ei ole, lisää mausteita, suola on oleellinen!