Pikaruokaa. Valmista jopa kolmessa viikossa.

Retiisi ylösLuomuosuuskunnan ensimmäinen retiisisato on nyt nostettu. Retiisi on nopeakasvuinen, valmista tulee jopa kolmen viikon kuluttua kylvöstä. Niinpä voi kerätä yhden sadon ja laittaa heti uudet siemenet multaan.

Syö myös naatit
Luomuretiisin nuoret lehdet kannattaa syödä myös, sillä suurin osa retiisin ravintoarvosta (90%) on naateissa. Naatit sopivat salaatteihin ja niissä on hyvin mieto retiisin maku. (Naatti = juurikasvin maanpäällinen osa.)

 

Mistä tietää onko retiisi kypsä? Siitä, että punainen pallo loistaa mullasta!

Sadonkorjuu
Pallomaiset punaiset retiisit ovat valmiita, kun mukula on 15-25 mm läpimitaltaan. Liian suuret retiisit ovat mauttomia. Retiisit korjataan naatteineen ja niputetaan noin 10 kpl nippuihin. Naatteja ei saa ruhjoa tai retiisi alkaa pilaantua. Ohuen juuren voi katkaista pois. Niputuksen jälkeen mukulat pestään kylmällä vedellä. Niput pakataan puulaatikkoihin juuret alaspäin.

Retiisilautanen
Teimme retiiseistämme ensimmäiseksi aikamoisen annoksen. Vihersalaattiosuus koostui salaatin lisäksi tietysti retiisin naateista, tuoreesta basilikasta, mintusta sekä kevätsipulista, jotka oli silputtu pieneksi ja sekaan pyöräytimme hieman rypsiöljyä ja suolaa.

Lisäksi paistoimme punasipulia sekä kesäkurpitsaa ja varsiselleriä auringonkukansiementen kera. Mausteina timjamia, hunajaa, mustapippuria ja suolaa.

Oheen maailman parhaita tomaatteja ja vegaanista majoneesia (Blenderiin/sauvasekoittimen hoideltavaksi: viinietikka 2 rkl + öljy 3 rkl + vesi 0,5 dl + chili + valkosipuli + varsiselleri 1 oksa + auringonkukansiemeniä 2 kourallista + keitettyjä härkäpapuja 2 kourallista + suola  -> fiksaa koostumuksen ja maun mukaan).

Niin sitä retiisi kiittää viljelijäänsä. Maiskis maiskis. Tuletko milloin mukaan? Uusien grilli-ilta järjestetään Lassilassa perjantaina 11.7. Jos haluat nähdä millainen luomutila on kyseessä ja tavata luomuosuuskunnassa mukana olevia ruokajäseniä ja viljelijöitä, tule mukaan! Lassila tarjoaa ruuat.