Tällä viikolla Jukka kokosi reseptit. Herkullista viikkoa!
Viikon satokassin sisältö:
- Peruna (Saline)
- Porkkana
- Kaali
- Lanttu
- Tomaatti
- Sipuli
- Hernekeitto
- Rypsiöljy
- Härkäpapurouhe
- Härkäpapu
- Spelttisuurimo
- Omena
Päivä 1. Porkkana-speltitto
2 dl spelttisuurimoita, 1 dl härkäpapurouhetta, noin 1 l vettä, noin 1 sipuli, 1porkkana, öljyä paistamiseen, suolaa (mausteita esim. mustapippuria, valkopippuria, timjamia, sitruunaa)
Kuullota hienonnettua sipulia öljytilkassa muutamia minuutteja. Raasta porkkana. Lisää vesi, spelttisuuromot, härkäpapurouhe, raastettuporkka ja anna kiehua kannen välillä sekoittaen n. 30 min. Lisää mausteet ja hauduta vielä hetki.
Jätä osa speltitosta seuraavan päivän kaalikääryleisiin
Päivä 2. Kaalikääryleet
Leikkaa kaalin kantaan ristiviilto tai koverra kannasta kovin osa pois. Keitä kaalinpää suolalla maustetussa vedessä ja poista lehtiä sitä mukaa kuin ne irtoavat. Jatka keittämistä, kunnes saat kuorittua kaikki lehdet. Poista paksuin osa lehtiruodista, niin lehti taipuu herkemmin kääröksi murtumatta.
Levitä kaalinlehdet työpöydälle. Silppua osa kaalista täytteeseen. Nosta joka lehdelle speltitto-täytettä ja kiedo lehdet kääryleiksi kannan puolelta aloittaen. Nosta kaalikääryleet uunivuokaan vieri viereen saumakohta alaspäin ja sivele rypsiöljyllä johon voit sekoittaa tilkkasen siirappia.
Kypsennä kasvis.kaalikääryleet noin 175 asteessa uunissa n. tunti. Kääntele kaalikääryleet välillä ja sivele samalla öljyllä.
Päivä 3. Hernekeitto
Tyhjennä hernekeittopurkki kattilaan lisää vettä ja kiehauta.
Päivä 4. Härkäpapurouhekastike ja perunamuusi
2 dl härkäpapurouhetta
0,5 kg perunoita
1 sipuli
Keitä perunat hyvin pehmeiksi ja soseuta ne keitinvedessä. Mausta suolalla ja öljyllä.
Laita härkäpapurouhe turpoamaan noin 5 minuutiksi. Pilko sipuli pieneksi ja kuullota pannulla. Lisää papurouhe ja anna tekeytyä miedolla lämmöllä. Lisää suola ja mausteet.
Huom! Laita illalla 1 dl härkäpapuja likoamaan seuraavaksi päiväksi.
Päivä 5. Papusoppa
Härkäpapuja
Perunaa
Puolikas lanttu
Porkkanaa
Sipulia
Suolaa
Mustapippuria
Rypsiöljyä
Pilko kasvikset ja lisää ne papujen öljyn ja mausteiden kanssa kiehuvaan veteen. Keitä 45-60 minuuttia välillä sekoittaen.
Vinkki: voit ottaa osan keitosta 30 minuutin keittämisen jälkeen talteen seuraavan päivän ruokaa varten (nopeuttaa valmistusta). Laita tällöin keittoon kokonainen lanttu.
Päivä 6. Paistetut kasvikset
Pilko kasvikset tai käytä osa edellisen päivän keitosta.
Liota 0,5 dl härkäpapurouhetta 1 dl vedessä n. 5 minuuttia.
Paista kasvikset ja härkäpapurouhe rypsiöljyssä pehmeäksi. Lisää suolaa ja mausteita makusi mukaan.
Päivä 7. Spelttiuunipuuro
Mukaile Sunnuntain uunipuuron reseptiä:
1 osa Spelttisuurimoita + 2 osaa elämänkatsomukseen sopivaa nestettä vuokaan ja paistetaan 180-asteisessa uunissa 1,5 tuntia.