500 g kuivattuja herneitä
2 1/2-3 l vettä
1 kasvisliemikuutio
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 tl meiramia

Maustamisvaihtoehtoja: 2-3 valkosipulin kynttä hienonnettuna tai 1 1/2 dl ruskistettua, hienonnettua sipulia tai 1-2 tl sinappia annosta kohti tai 1/2 dl smetanaa litraa kohti tai 1/2 dl punssia litraa kohti

1.Laita herneet likoamaan kylmään veteen edellisenä iltana.

2.Kuumenna herneet kiehuvaksi liotusvedessään ja kuori vaahto pois.

3.Lisää liemikuutio, pippurit ja laakerinlehti. Anna keiton kiehua pienellä teholla kannella peitettynä 2-3 tuntia. Tarkista välillä, ettei keitto pala pohjaan. Voit hauduttaa keiton myös 150-asteisessa uunissa teräs- tai rauta-astiassa. Kypsennysaika on sama kuin keittäessä.

4.Poista keitosta laakerinlehti ja pippurit ja mausta se haluamallasi tavalla. Osan keitosta voit pakastaa myöhempää käyttöä varten.